Fina linjer i det Gotländska fritidshuset

Fina Linjer I Det Gotländska Fritidshuset

Omtyckta Ljugarn på Gotland befolkas sommarvis med många fritidshusboende; en hel del av dem från Stockholmsområdet. Hit hör familjen Bergström, som har ritat ett stilrent hus där hela familjen får gott om utrymme, trots att huset inte är större än 110 kvm.

Av Camilla Pérez

Foto Lina Eidenberg Adamo

Familjen består av Anna och Mats med barnen Maja, 17 år, Thea, 16 år, Vera 13 år och Lisa, 5 år samt hunden Lexi, eller ”Scandidog” som hon heter på instagram.

Anna är VD på en startup i medieteknikbransdchen. Mats jobbar med logistik. Familjen bor i Stockholm men fritidshuset ligger i Ljugarn på Gotlandsöstra kust.

När man kommer in i familjen Holmquist Bergströms moderna gotlandshus och ser ut genom de stora glasdörrarna mot söder slås man direkt av det otroliga ljusinsläppet men också av hur nära man kommer det öppna, vackra landskapet som breder ut sig på andra sidan de stora, fönsterpartierna. Åkrar, ängar, grusvägen som snirklar sig bort mot Svajde och så havet som glittrar mellan träden långt borta blir nästan en del av huset. Och visst bidrar öppenheten och närheten till uterummet till att familjen upplever en sådan rymd i huset och att de, trots att utrymmet inne är begränsat till 110 kvadratmeter, upplever att de har gott om plats.

Annas favoritplats i huset är också just i hängstolen på uteplatsen, där hon kan sitta hur länge som helst och njuta av den fantastiska utsikten.

Både arkitekturen och inredningen är minimalistisk. Huset är modernt, med den senaste tekniken och samtidigt inspirerat av Gotlands alla vackra stenhus. Mats, som stått för de flesta idéerna kring arkitekturen, hade hört talas om Träulit, som är block av cement som blandats med träull och som är ett bra material att använda om man vill ha stenhusets egenskaper utseendemässigt menen låg uppvärmningskostnad och energiförbrukning.

Träuliten kom i förgjutna väggelement som det gick fort att bygga upp. Utsidan valde man att putsa med en speciell gotländsk putsmetod som kallas snutputs. Den ger ett lite ojämnt resultat vilket ger liv, berättar Anna.

Inuti valde familjen putsade väggar blandat med vitpigmenterade träpaneler. Golven är av betong och eftersom materialen är vackra i sig behövs inte så mycket detaljer för övrigt, tycker Anna.

 – Vi njuter av enkelheten och jag upplever att den skapar ett lugn. 

Även inredningen karakteriseras av det minimalistiska. Familjen bestämde tidigt att bara inreda med saker de verkligen tycker om och att det är bättre att låta inredningen ta tid på sig och kännas helt rätt än att köpa saker som känns halvbra efter ett tag. De väljer gärna lokalt producerade saker, när det går, och utbudet på ön är stort. Ett sådant exempel är lampan i ull som hänger över soffbordet. Den köpte de av designer Margareta Holgersdotter som håller till i Burs, söder om Ljugarn, om somrarna. När de träffade henne i hennes ateljé och butik blev hon väldigt intresserad av familjens hus och erbjöd sig att komma förbi. Några dagar senare kom hon, med bilen fullastad och föreslog inredning av olika slag från sin butik. Det resulterade i att de köpte ett par tavlor, och lampan, som de älskar.

Anna tillbringade sin barndoms somrar på Gotland och har jobbat en period på en av öns tidningar då hon fick möjlighet att resa runt på ön. Hon fastnade redan då för Ljugarn och när deras vänner skaffade ett sommarhus där fick de anledning att komma tillbaka. Under en biltur i Ljugarn fick de syn på en skylt på en åker om att det skulle säljas tomter och de slog till snabbt. De har inte ångrat sig en sekund. Ljugarn har allt man önskar sig som sommarboende.

 – Här finns ett bra utbud av restauranger, t.ex. Smakrike som man kan gå till året runt, eller Pighuset, som har tapas i världsklass.. Det finns en matbutik som har öppet året runt också och här i Ljugarn ligger en av Gotlands finaste stränder. Dessutom är det bara 45 minuters bilresa till Visby, om man någon gång skulle vilja se något annat, berättar Anna. 

Huset som byggdes 2011 karaktäriseras verkligen av ljuset som man har tagit tillvara på i stor utsträckning. För att maximera det valde familjen att sätta in en lanternin. Samtidigt är det viktigt att kunna skydda sig mot den stekande sommarsolen varför man byggde ett tak över en del av den stora terrassen som för övrigt har ett härligt gjutet betonggolv. Terrassen har blivit familjens språngbräda mellan aktiviteterna utomhus och sällskapslivet inomhus. Vid det stora matbordet äter, spelar och umgås man, gärna med vänner. Varje sommar är det många som kommer och hälsar på och med fyra barn i huset är det alltid någon extragäst som behöver en sovplats. Anna älskar att alla får plats vid det rymliga matbordet som är navet i huset. Det finns ett gästrum för övernattande gäster och barnen delar än så länge rum, men på önskelistan står ett attefallshus så att de stora barnen kan få mer utrymme. Årets projekt är en bod, ett bra projekt men inte lika roligt som poolen som Anna önskar sig. 

– Vi älskar att bada och tar gärna en bastu i Strandbastun då och då där man kan vara säker på att få höra det senaste skvallret från byn, berättar Anna.

Och vill man ha ett aktivt liv kan man vara säker på att hitta något man gillar. Byns idrottsförening är mycket aktiv och arrangerar varje år en tennisskola för barn och vuxna. Det finns också en konstförening som ordnar utställlningar i hamnen varje sommar.

-Och så måste vi såklart tipsa om anrika café Espegards, som är ett måste för alla som besöker Ljugarn. Dit cyklar vi ofta på morgnarna och köper morgonfrallor. Då känns det verkligen som sommar, säger Anna.

Familjen firar gärna midsommar här, med traditionellt midsommarfirande på stranden. De tar sig till ön så tidigt på sommaren de kan, med färja från Stockholm, och barnen får äntligen träffa sina sommarkompisar efter nästan ett års väntan. Nu står det åter redo för en härlig sommar där hela familjen kan njuta.