Financial times – färre artiklar vägen till framgång

Financial Times – Färre Artiklar Vägen Till Framgång

Snart, mycket snart når Financial Times imponerande 1 000 000 betalande prenumeranter, varav cirka 200 000 prenumererar på papperstidningen. Ett mål som James Lamont, managing director, erkänner att han själv hade svårt att tro på för något år sedan.

Foto: Gunilla Håkansson

–      Men nu är vi snart där, det är fantastiskt. En av nyckelpersonerna till att vi har lyckats är Lyndsey Jones, säger han och nickar mot sin kollega.

Lyndsey Jones har titeln Executive editor and section chief och delar generöst med sig av tidningens framgångskoncept. Det har varit svårt att skaka av sig ”print-tänket”.

–      Vi började tala om ”digital first” redan 2007, men det är egentligen först nu vi verkligen är där, säger Lyndsay Jones.

Publicerade på tok för sent

Ett av de första problemen som hängde kvar från tiden när print var huvudfokus var publiceringstiderna. Journalisterna kom in som vanligt vid åttatiden, jobbade och publicerade sina artiklar online vid 10.00-tiden. På tok försent, eftersom läsarna gick online mycket tidigare än så på morgnarna, mellan 6.00-8.00, sedan sjönk intresset undan för undan under dagen. Så man lade om produktionen för att följa läsarrytmen världen över. Idag lägger man istället ut dagens första omgång artiklar senast klockan 5.00 på morgnarna, så att läsarna möts av färskt material till morgonkaffet innan de går till jobbet. Sedan en ny omgång klockan 11.00 och dagens sista artiklar klockan 18.00.

No alt text provided for this image

–     Att bli effektiv online handlade inte om att lägga ut fler artiklar, utan faktiskt precis tvärtom. En av de svåra uppgifterna var att få reportrarna att skriva färre artiklar, de ville gärna fortsätta att producera snabbt och mycket. Vi ville satsa på kvalitet, inte kvantitet, förklarar Lyndsay Jones.

No alt text provided for this image

(Staplarna på bilden ovan visar när artiklarna publicerades och linjen när läsarna var online)

Färre – inte fler – artiklar framgångskoncept

Ett inte helt smärtfritt arbete med att rensa både i mängden artiklar och reportage, samt i publiceringstillfällen startade. Artiklar som kannibaliserade på varandra, genom att ligga för nära varandra innehållsmässigt, rensades bort. Artiklar från områden som inte intresserade läsarna fick lägre prioritet (till exempel Skandinavien och Ryssland), nyheter som man visste skulle finnas på många andra webbsajter togs bort – det unika prioriterades istället.

–     Ingen läser Financial Times efter klockan 16.00 på fredagar, till exempel. Då har helgen börjat, då åker läsarna på weekendresa, kanske till Stockholm, ler Lindsay Jones.

Diskussionerna på redaktionen kom alltså att handla om vad man INTE skulle publicera och man skulle välja bort, snarare än vad man skulle lägga till. Kvalitet framför kvantitet, färre men värre. Något som många journalister tyckte vara jobbigt till en början, de var vana att konkurrera med varandra, och gillade hög produktionstakt som vanligt. Men resultatet blev istället djupare, bättre och mer genomarbetad journalistik med de reportage man valde att jobba med.

Print och voice framtidskanaler

Print då? Inget material är längre unikt för print.

–      Print fungerar mer som en sammanfattning av det som hände i går. Många läsare uppskattar det. Men det händer i stort sett aldrig att vi håller en nyhet för att publicera i print, säger Lyndsay Jones.

2018 valdes Finacial Times till Årets Tidning i UK. Upplagan av betalande prenumeranter ligger just nu på 994 500 (print + digitalt i hela världen) och ökar stadigt. Och framtiden?

–      Print är fortfarande stort i framtiden, mycket stort. Vi kommer satsa på ”journalistisk teater” i form av event – livejournalistik. Voice jobbar vi med, liksom AI, säger James Lamont. Med ”voice” menar man framförallt de smarta högtalarna som invaderar hushållen (läs gärna min artikel om ”Voice first” här på LinkedIn) och med AI – artificial intelligence – ser man möjligheten att frigöra ännu mer kapacitet till de analytiska och och djuplodande reportagen genom att låta robotar sköta den enklare faktarapporteringen.

Gunilla Håkansson

Journalist sedan 30 år sedan, tidigare chefredaktör på Allas, reporter/redigerare/redaktör på Östran.