Fira jul i Lappland i dagarna tre

Fira Jul I Lappland I Dagarna Tre

På Saxnäsgården i södra Lappland samlas flera generationer för att tillsammans fira en riktigt vit jul. Det blir en jul fylld med julpyssel, tomten, midnattsmässa, badtunna, skotertur, god julmat och dans kring granen. Utan krav på matlagning och disk blir det gott om tid för barn och vuxna att hinna umgås under hela julhelgen!

Dagen före dopparedagen flyger jag upp till Vilhelmina och tar bussen upp till Saxnäsgården som ligger oerhört vackert vid Kultsjön, med Marsfjället som kuliss. Snön ligger tjock på träden, himlen är stjärnklar, och snön knarrar under skorna när jag raskt beger mig till pysselkvällen. Margaretha Johansson från Örnsköldsvik är värd och här träffar jag Lisa Sallnäs 5 år och Lova Solberg 8 år som precis har glaserat pepparkakshuset. Lova har också gjort en fin pappersigelkott av gamla boksidor, och en liten tomteluva av toarullar och garn.

På Saxnäsgården pysslar vi änglar och annat av gamla boksidor.

– Vi ville ha en garanterat vit jul med gemenskap, pyssel och dans kring garnen. Det kan bli en ny familjetradition, säger mormor Elisabet Solberg från Västerås.

På julaftonsmorgon har det snöat en hel del och många barn har redan samlats i pulkabacken. Här ligger pulkor och glansiga madrasser och väntar på oss. Vi tar var sin madrass och stretar uppför den branta backen. Nedför går det rasande fort och det känns som att sitta på en flygande matta. Madrassen snurrar runt flera varv och jag flyger som en vante i guppen. Jag försöker bromsa med fötterna, och snön yr så mycket att jag inte ser backen innan jag landar längst ner. Rasande skoj är det, och vi blir som barn på nytt. Efter några snöig åk går vi ner till den mysiga träkåtan som ligger vid sjön. Där är elden igång, och på bänkarna ligger varma renfällar att sitta på. På eldstaden grillas det korvar och det ryker från den sotiga kaffepannan.

I snödrivorna utanför Saxnäsgården står ett gäng sparkar parkerade och vi tar en tur på den isbelagda sjön. Innan lunch hinner vi även med en liten sväng till den vackra Trappstegsforsen med sina vackra isformationer mellan snön och det porlande vattnet. Efter lunch är det dags att klä julgranen med hemmagjorda änglar, hjärtan och smällkarameller från julpysselkvällen.

Efter lunch är det dags att klä granen med hemmagjorda änglar, hjärtan och smällkarameller.

Barnen är så fint klädda med nya röda sammetsklänningar och tomteluvor. När granen är klädd blir det dans kring granen tills klockan slår tre. Då läggs renfällar ut och alla bänkar sig framför TV´n för att titta på Kalla Anka. Barnen väntar otåligt på dagens höjdpunkt och efter Kalle kommer tomten. Han har med sig en stor säck med julklappar, och barnen samlas i en ring runt tomten som delar ut paket till alla förväntansfulla barn. När alla julklappar är utdelade kommer en liten pojke fram till tomten tillsammans med sin morfar.

Efter Kalle Anka kommer Tomten.

– Är det tomten som har dödat den uppstoppade björnen utanför restaurangen, frågar den lilla pojken.

Nu väntar ett riktigt härligt julbord med precis allt man kan tänka sig. Det finns alla sorters sill, lax, Janssons frestelse, renkött, skinka och rökt renklubba. På kvällen gör vi oss redo att gå i fackeltåget, och sätter på oss våra varmaste kläder. Vi tar varsin fackla och tågar landsvägen fram till midnattsmässan i Saxnäs lilla vita träkyrkan. Väl framme vid kyrkan ställer vi ifrån oss facklorna i snödrivorna, och Sara Hermansson välkomnar oss på kyrktrappan klädd i en vacker samedräkt. Det är en fin stämning i den fullsatta kyrkan, och alla slår sig ner i bänkarna. Prästen Nina spelar gitarr, och hela kyrkan klämmer i och sjunger våra kända julsånger. Hasse Hansson sjunger, Oh helga natt med en vacker röst, innan det är dags att komma fram för att ta emot nattvarden. Det är inte varje dag man ser kyrkogästerna klädda i tjocka skidbyxor och skoterkängor. Med orden ”mörkret kommer aldrig att övervinna ljuset, gå i frid” avslutas midnattsmässan, och vi vandrar ut i den kalla julnatten. Snön gnistrar som kristaller och kängorna knarrar när vi vandrar landsvägen tillbaka hem till Saxnäsgården.

Midnattsmässa i Saxnäs lilla, vita träkyrka.

På juldagsmorgon serveras en riktig julfrukost med risgrynsgröt, kanel och hjortronsylt, skinksmörgås med äppelmos, och en ny fil med björksav. Efter den stadiga frukosten spänner vi på oss snöskorna direkt utanför huset, och travar uppför backen. Här har julvärden Anita Sallnäs rullat ut renfällar kring eldstaden. Det ryker från den sotiga kaffepannan och doften av kokkaffe sprider sig. Vi fortsätter färden nedför branten till Kultsjön som är istäckt med fläckar av snö. Vinden viner över sjön när vi springer över isen till ön Japan, som heter så på grund av formen. Med snöskorna är det lätt att utforska ön trots den djupa snön. Vi beger oss tillbaka till eldstaden där Anita har grillat bananer med choklad i.

Sara Hermansson välkomnar till kyrkan iklädd samedräkt.

– Jag och min man Göran har kört hela vägen från Åkersberga för att hjälpa till med allt från eldning, badtunnor till att grilla bananer. Vi är här med vår familj på åtta personer i alla åldrar, från minstingen Elli som är tre månader, berättar Anita Sallnäs.

Efter lunch får jag och Göran låna ett par skidor och beger oss ut till skidspåren vid Bagarstugan. Här finns 20 km skidspår och tre km elljusspår genom en kuperad terräng upp och ner för skogsbackarna. Spåret leder över en liten porlande skogsbäck med is och uppför en del tuffa backarna. När den magiska blå timmen infaller är vi helt ensamma i den tysta skogen. Svarta silhuetter av grantoppar och berg syns mot en vacker mörkblå vinterhimmel. Det är just sådana här stunder som man kommer att minnas länge.

Tillbaka på Saxnäsgården är de vedeldade badtunnorna eldade och färdiga att använda. Att sakta sjunka ner i det varma vattnet är helt ljuvligt, och vi njuter under stjärnorna. Det är gott om folk i badtunnorna och sex stora sällskap firar jul på Saxnäsgården.

Tillbaka på Saxnäsgården är de vedeldade badtunnorna redo för dem som vill bada.

-Vi är ett stort sällskap på 16 personer som har kommit hit från Skåne, Karlskrona, Stockholm, Malung och Umeå, berättar en man som jag pratat med i badtunnan.

Senare på kvällen blir det mer julpyssel för alla pysselglada barn och vuxna som har dykt upp för att klippa, klistra, vika och limma. Jag sitter bredvid en familj från Umeå och sonen Adam viker tålmodigt en igelkott av sidorna från en bok. Han jobbar hårt igenom halva boken, innan mamma Frida får ta över och hjälpa till lite på slutet. Lilla Elli, tre månader hänger i en bärsele när hennes mamma koncentrerat pysslar och Libertad hjälper till att limma. Vid ett annat bord sitter tre vuxna fullt koncentrerade med att vika pappersgranar. Själv håller jag på i flera timmar med en stor ängel gjord av en gammal bok som Margarethas mamma har signerat. Jag får order att riva ut 165 sidor och börja vika dem.

På juldagen får alla julpyssla.

– Jag har pysslat mycket i mina dagar och även hållit i kurser. Nu pysslar jag mest med barnbarnen, säger Margaretha Johansson som har fullt med roliga julpysselidéer.

På Annandag jul blir det en skotertur.

På annandags morgon ska vi ut och åka skoter. Utanför huset åker barnen snowboard och kälke i snöhögarna. Plötsligt händer det något dramatiskt när en kille kör in med skotern i det gamla timrade huset nära sjön. Mannen klarar sig bra, men skoterfirman får vinscha upp skotern med en tjock wire och en grävskopa. Vi åker till Saxnäs by för att hyra en skoter hos South Lappland Snowmobile som har all utrustning att låna med skoteroverall, hjälm, tjocka vantar, mössa, skidglasögon och riktigt varma kängor. Det tar lite tid att sätta på oss alla varma kläder, och vi får en genomgång i konsten att köra snöskoter, innan det är dags att köra ut i skogen. Jakob Jonasson hänger med oss, och det bär av över snövallarna, och in i skogen. På små stigar kör vi genom granskogen där snötyngda grenar bildar ett magiskt sagolandskap. Vi är på väg mot Satssjön, och stannar först till vid en öppen timmerstuga för att koka lite kaffe. Framme på isen vid Satssjön plockar Jakob fram en isborr och sätter snabbt igång att borra hål i isen. Vi fortsätter att borra fler hål och Jakob plockar fram några pimpelspön.

– Jag tänkte att vi ska pimpla lite röding, säger Jakob Jonasson.

På Satssjön stannar vi för att pimpa röding.

Jakob lyckas få upp en liten fisk, men den är så liten att den slängs tillbaka i sjön. Det är rasande kul att köra skoter, och vi passar på att köra några varv på isen för att sladda lite. På vägen tillbaka får vi prova på hur en riktigt snabb skoter känns. Jakob sätter fart över Kultsjön, och jag blundar och håller i mig hårt. Det går i en rasande fart, och snön riktigt yr om medarna. Solen är på väg och de mjuka färgerna börjar komma fram. Himlen är oändligt vacker och himlen färgas i mjuka toner av rosa och lila, med de blånande bergen vid Marsfjället. Årets julhelg är snart över, och det är dags att återvända till Vilhelmina.

Info julfirande:

Resa hit:

Direktflyg har flyg till Vilhelmina och från Vilhelmina går det buss till Saxnäs eller så kan man hyra bil.

Boende:

Saxnäsgården har haft julfirande sen 90 -talet med mat, aktiviteter och boende i både hotellrum och vandrarhem. 

Hyra skoter: I Saxnäs kan man hyra snöskoter och åka ut till skog, fjäll och sjöarna i närheten. 

Tips på fler julfiranden:

På Ishotellet i Jukkasjärvi kan man sova på renfällar, på en bädd av is omringad av iskonst. Det blir jullekar, jultomten, fackeltåg och julkonsert i kyrkan samt aktiviteter som hundspann och snöskoter. 

Tällbergsgården är ett traditionellt pensionat i Dalarna med mysiga brasor, romantiska rum, slädfärd, julotta och spabehandlingar.

Gimo Herrgård har julfirande i en vacker gustaviansk herrgård med afternoon tea, musik, gott om mat, badtunna och julotta. 

På Vadstena Klosterhotell firas en fridsam jul med supé, julbord, guidning, julfika och godisbord. 

På Snöa bruk kan man fira jul på en herrgård med afternoon tea, klä granen, fyra rätters middag och skånska traditioner.

Julretreat på Getbergets i Norrland är ett alternativ med inre frid, levande föda, meditation, frigörande andning, bastu, öppen eld, vila och promenader.