Fixa bästa hallförvaringen

Fixa Bästa Hallförvaringen

Trött på att snubbla över skor och leta omaka vantar? Det är inte lätt att hålla ordning på allt som ska rymmas i en hall. Men lyckas du gör det skillnad för både humöret och första intrycket. Här är bästa tipsen för hur du gör.

Foto: Unsplash

Använd hatthyllan. Även om du inte har tillräckligt med hattar och cykelhjälmar att fylla den är det en utmärkt yta att placera förvaringskorgar och -lådor på.

Tänk på de små. Köp en tamburmajor i barnmodell eller placera några krokar på låg höjd så att barnen har möjlighet att hänga av sin jacka och skolväska själv. Har du hund, se till att det finns lättåtkomlig förvaring för koppel och bajspåsar.

Glöm inte posten. Se till att ha en tidningshylla eller brevkorg för viktiga brev redan i hallen, så riskerar du inte att reklambladen svämmar över och räkningarna kommer bort.

Håll ordning på småprylarna. Glöm inte bort att ordna lättillgänglig småförvaring för sådant som du använder dagligen och snabbt behöver hitta, som nycklar, busskort och mobiltelefon.

Tänk utanför boxen. Finns inte utrymme för garderob och byrå, använd istället korgar, lådor och koffertar att förvara vantar, mössor, halsdukar och tjocktröjor i. Placera dem lättigängligt för barnen och märk upp dem tydligt.

Glöm inte sittplats. Väljer du en bänk eller puff med förvaring i får du dessutom lite extra förvaringsyta.

Häng upp. Galgar är bra för mer än bara jackor. Både sjalar och solglasögonen passar utmärkt att hänga på rad.

Nyttja ytorna. Använd hela höjden och bredden på din hall. Har du en trappa, bygg in skåp under. Insidan av garderobsdörren är en bra plats för vägghängd förvaring.

Rensa flitigt. Gå regelbundet igenom din hall och gör dig av med sådant du inte använder. Säsongsrensa också inför varje ny termin och förvara det du för tillfället inte använder i källaren eller på vinden.

Välj inredning med omsorg. Tänk både snyggast men också mest funktionell. Förvaringsfack i tyg sväljer mycket men tar liten plats. Skoskåp ger ett mer ordnat intryck än en öppen skohylla.

Foto: Jordan Huie /Unsplash

Fem frågor till förvaringsexperten

Förvaringsexperten Paulina Draganja, som driver bloggen Förvaringsdrottningen, vet vad du ska tänka på när du ska planera förvaring för hallen – och vilka de vanligaste fallgroparna är:

Vilket är det vanligaste problemet folk upplever med sina hallar?

– Att de inte kan hitta saker tillräckligt snabbt när de har bråttom.

Vad är det vanligaste misstaget du ser att många gör?

– Att man inte tar sig tid att tänka igenom hur man ska ha förvaringen och ordningen i hallen. Folk förväntar sig liksom att det ska funka av sig själv. Men att lägga lite tid på att fundera och planera är en investering och ger mångfaldig tidsbesparing framöver.

Hur ska man tänka för att skapa smart förvaring?

– Du ska tänka på vad du verkligen måste förvara i hallen. Allt annat ska bort. Det gäller även saker som inte är i säsong. Skapa plats för småförvaring för sådant som du behöver lägga ifrån dig när du kommer hem. Om var sak har sin plats så går de snabbt att hitta.

Vad glömmer vi oftast bort när vi planerar vår hall?

– Att skapa förvaring i barnens höjd och att nyttja höjden i rummet. Samt att möblerna inte bara ska vara snygga utan också funktionella. Finns det möjlighet till sittplats så ska det självklart vara förvaring under den.

Vilket är ditt absolut bästa knep för ordning i hallen?

Lägg saker i korgar på hatthyllan och märk upp dem med bilder. Ögat uppfattar bilder snabbare än bokstäver, vilket gör att du snabbare hittar det du söker.

Helen Bjurberg

Jag har bakgrund som barnsjuksköterska, men arbetar sedan femton år tillbaka som frilansjournalist för några av landets största tidningar och magasin med uppdrag framförallt inom hälsa, inredning och porträtt.
Jag har också skrivit böckerna Livet enligt Dagny (Forum), om och med den nu 107-åriga bloggerskan Dagny Carlsson, Mitt liv och mina
hundar (Forum) med musikproducenten och Idoljurymedlemmen
Anders Bagge och Med livet som insats (Lind & Co) om youtubern Carl Démans svåra spelmissbruk.