Från storstad till storslagen natur

Från Storstad Till Storslagen Natur

Många förknippar norra Sverige med höga fjäll och vackert kustlandskap. Själv hittade jag en okänd pärla i Västerbottens skogslandskap – nämligen Bjursjöaltarets naturreservat som är beläget mellan Umeå och Skellefteå.

Toppen, andra sidan eller Bjursjöaltaret som det officiellt heter. Kärt barn har många namn och i 30 år har jag betraktat detta berg med vördnad och besökt det dagtid i sällskap med andra. Men denna kväll beslöt jag mig att tillbringa en natt ensam på det yttre altarets topp. En kväll i naturens tecken och som visade sig bli magisk.

Utsikt, Emil blickar ut över Västerbotten.
Stockholms skyline är utbytt mot Västerbottens skogslandskap.

Upp till altaret

Hela dagen hade jag sneglat över sjön. En viss oro fanns där. I grunden är jag ju en kille från Stockholms innerstad uppvuxen med tunnelbana och bekvämligheter runt hörnet. Men inspirerad av Jon Krakauers ”In i vildmarken”, Henry David Thoreaus ”Walden” och liknande böcker kände jag mig som en forskare på väg mot en polarexpedition när jag paddlade över en för kvällen stilla sjö.

Kanot på Bjursjön
Resan över sjön med kanot som färdmedel.

Stigningen uppåt genom den trollrika och uråldriga granskogen gick utan missöden även om vandringsryggsäcken (jag skyller iallafall på den) gjorde mig något baktung.

Uppe på Yttre Bjursjöaltaret möttes jag av myror och mygg. Men den storslagna utsikten och en kall öl fick mig att glömma allt vad insekter heter. Det sägs att man kan se Skellefteå hamn från altarets topp. Om det stämmer vet jag inte. Men Bjursjön, och andra västerbottniska sjöar såsom Välvsjön och Bygdeträsket syntes klart och tydligt. Myggen tilltog i styrka samtidigt som solen började gå ner – och jag tog skydd i mitt alltför dyra hängmatte-tält som köpts in i sann 30-årskrisanda.

Soluppgång i Västerbotten
Solen kämpar sig upp över horisonten.

Soluppgång

Mobilens display visade på 02:58 när jag beslöt mig för att stiga upp. Någon rejäl sömn hade det inte blivit, men när jag slumrade till drömde jag mardrömmar om jättemyggor och blodtörstiga björnar. Något sömndrucken fäste jag blicken i riktning mot Burträsk och såg solen kämpa sig upp. Förutom någon enstaka tretåiga hackspett var det alldeles tyst och den nattliga oron var som bortblåst.

Soluppgång och morgondimma , sett från Bjursjöaltarets topp
Vacker vattenånga som belyses av solen.

Dimma och på väg ner

I takt med att dagen grydde tilltog dimman över den 1,79 kvadratkilometer stora sjön. Uppifrån hade den vanligtvis spöklika dimman färgats gyllenröd i solen. Trots sömnbristen kände jag mig full av liv och beslut mig för att ta mig ner och över sjön denna tidiga morgon.

Inte ett djur mötte jag på vägen ner från altarets branta sluttning. Ganska snabbt hittade jag en liten men väl upptrampad stig som skär genom skogen likt ett rakblad och snart stod jag nere vid Bjursjöns norra strand och tittade åt sydväst där den grå dimman färdades från den inre delen av sjön.

Morgondimma över Bjursjöns strand
Morgondimma över Bjursjöns strand, nedanför Bjursjöaltaret.

Tillbakafärden

Jag sköt ut kanoten och gled över det stilla vattnet, samtidigt som jag omslöts av det magiska diset. Thoreaus Waldensjön var utbytt mot en magisk Bjursjö, men där och då kände jag mig lika fri och uppslukad av naturen som han måste ha gjort på 1800-talet.

Kanot på väg hem
På vägen hem låg dimman tät över sjön och upplevelsen var magisk.

När jag nått båtbryggan kände jag mig tom och nästan utmattad av alla intryck. Det fick bli ett morgonbad i solen och sedan slocknade jag direkt när jag la mig i stugans bekväma bädd.

Fakta: Bjursjöaltaret

Är 174 hektar stort och ett naturreservat sedan 2005. De två bergstopparna, Yttre -och-Inre Bjursjöaltaret är 328 respektive 345 m.ö.h.

Hitta dit

Åk västerut längs väg 364 från Bygdsiljum till Välvsjöliden. Ta vänster efter Välvsjön en kilometer senare tar du  höger när sjön delar sig, fortsätt sedan ner mot Bjursjön och sväng vänster. Efter tre kilometer svänger du till höger och följer vägen som som går förbi reservatets södra del. Källa: Skellefteå kommun, Länsstyrelsen i Västerbotten, Wikipedia.

Emil innan resan
En förväntansfull Emil före sin avresa.

Fakta:

Namn: Emil Annetorp
Ålder: 30
Bor: Tyresö, Stockholm.
Yrke: frilansjournalist, adjunkt i journalistik vid Södertörns högskola
Relation till Västerbotten: Har tillbringat i stort sett alla somrar sedan barnsben vid släktstugan vid Bjursjön.

Emil Annetorp

Frilansjournalist med fotboll, resor och Island som huvudområden.