Frostig toppfågeljakt från hästryggen

Frostig Toppfågeljakt Från Hästryggen

Toppfågeljakt från hästryggen ger en helt ny dimension. Följ med på en minst sagt kylslagen jakt utanför Älvsbyn i Norrbotten.

Text: Cenneth Sparby / Foto: Felix Oppenheim

Skymning i midvinterland. Meterdjup snö och upplega på gran och tall ger landskapet ett smått romantiskt skimmer och en känsla av tidlöshet. Vi skrittar genom gammelskogen och finner egna spår i terrängen.

Snön rasslar från grenarna där vi söker oss fram mellan trädstammarna, med luften fylld av skimrande iskristaller.

Toppjakt på Orre o Tjäder med Udda Äventyr i Bränntjärn, Norrbotten, Sverige
Det är bitvis utmanande för både häst och ryttare, med djup snö och närmare 30-gradig kyla som biter rejält i kinderna.

Vi har redan ridit i några timmar genom det vilda skogslandet, skymtat en flock med renar och skådat älgspår i mängd. Och för en stund sedan flög två tjädertuppar upp bakom en stor tall, utan att hästarna reagerade nämnvärt.

Det är bitvis utmanande för både häst och ryttare, med djup snö och närmare 30-gradig kyla som biter rejält i kinderna. Kallrök ur munnen och rimfrost i både ögonbryn, hår och skägg.

I förrgår var det närmare 40 minus. Men med ull närmast kroppen, vadmal, fårskinnsfoder och päls hålls kylan borta. Dessutom har vi rejäla vinterkängor på fötterna, med innerskor och sulor av tovad ull.

I närmare 40 minus håller man sig varm med ull närmast kroppen, vadmal, fårskinnsfoder och päls.

Nu väntar äntligen lunchen, med en värmande eld uppe på Västra Stockberg. För det behövs, med en bister nordanvind och kallras som sveper ner över berget. Det börjar redan bli mörkt, trots att klockan inte är mer än tre på eftermiddagen.

I sadelväskorna finns lunch för dagen och kraftfoder till hästarna. Ullfilt och oljerock är surrade bakom sadeln. Snöskor och gevär hänger på sidorna.

Jaktguiden Rikard Öhman finner snabbt en stor tjärstubbe och ordnar på några minuter en sprakande brasa. Han skär upp tjocka skivor av Gorpa, som är samiska och ett annat namn för malet rökt renkött.

Alla har varsin panna att steka i, och med både lök och rikligt med smör blir Gorpan en delikat anrättning, tillsammans med stekt potatis, kaprismajonnäs och tunnbröd.

Vi är ute på en tre dagar lång toppjakt med orre och tjäder i sikte. Möjligheterna är oändliga. Rikard och hans jaktkollega Roger Sandberg har tillgång till ett vidsträckt område kring Bränntjärn, där Udda Äventyrs jakt och fiskecamp ligger. Ett stycke norrbottnisk vildmark med böljande ”skogsfjäll”, myrmarker och fiskrika tjärnar.

Att det finns en hel del fågel har vi redan fått veta av Rikard och Roger, som jagat en hel del under hösten. Så vi spanar flitigt från sadeln, i synnerhet när vi rider över höjderna, med panoramavyer över skogslandskapet. Ett par orrtuppar på kikarhåll har hittills kittlat våra sinnen.

– Det här har jag drömt om länge, säger Marie Wallenberg, där hon sitter framför brasan och värmer händerna.

Hon är en van jägare som började med hagelskytte redan som 16-åring och där hon 15 år senare tog upp jakten mer seriöst.

Marie Wallenberg är en van jägare.

En toppjakt i fjällskogarna norr om Vilhelmina förra vintern gav mersmak och lusten att finna nya jaktmarker än längre norrut.

– Så när jag fick tipset om den lockande kombinationen av ridning och toppjakt bestämde jag mig direkt för att resa upp hit. För det här handlar om så mycket mer än själva skottillfället, säger Marie och tar en värmande klunk kaffe ur kåsan.

Med på turen är också Jasper ”Jappe” Bergström, jägare och passionerad matlagare bördig från Luleå. Till vardags driver han Kittelfjäll Värdshus tillsammans med Lotta Bergström, men så ofta han kan återvänder han till hemmatrakterna för vildmarksliv och jakt.

För Marie Wallenberg handlar jakten om så mycket mer än själva skottillfället.

Han har planerat maten för våra dagar tillsammans och utlovar middagar av klart vild karaktär med både älg, ren, tjäder, löjrom och röding på menyn.

Roger har valt att vandra på snöskor upp till Bränntjärn, för att spana på sitt håll och ”komma tjädern mer nära” som han uttryckte det i morse. Efter mer än ett halvsekel av jakt på hemmaplan så vet han var fåglarna finns.

Nordanvinden ökar i kraft och vi tränsar på våra hästar för att fortsätta turen. Molnen har lättat och varslar om en stjärnklar kväll och ännu mer kyla. Längre ner i dalen är det dock vindstilla, som gör att vi kan njuta än mer av ridturen i det arktiskt blåa aftonljuset.

Maries häst gnäggar belåtet när hon kommer med bytet.

Efter drygt en timmes färd känner hästarna av att vi närmar oss timmerstugorna. Vi sätter av i full galopp längs den lilla skogsvägen så att nysnön yr. Barnsligt roligt, som om jag vore en del i en gammal västernfilm. Hästarna har ju också namn som passar in; Black, Ernie, Rawhide, Don och Apache.

Vi saktar in och kan på håll känna rökdoften från skorstenarna. Roger är redan på plats, och har gjort upp eld och tänt både fotogenlampor och stearinljus.

Resultatet av hans förmiddagsvandring hänger på uthusväggen ovanför snöskorna – en orre och en tjäder. Två tuppar på 1,6 respektive 3,6 kilo.

– Orren sköt jag bara knappa kilometern härifrån. Så lite lön för mödan i kallvädret blev det ju, säger Roger med ett skratt. Hörde ni inte skotten?

Jaktbytet väntar på att tillagas.

Det känns härligt att få kliva in i stugvärmen efter att ha sadlat av och gett hästarna både hö och vatten. Vi samlas vid ”galten”, den stora gjutjärnskaminen i köket, dricker Norrlands guld och smuttar på Woodford Reserve. Rökt renhjärta, västerbottenost och polarbröd från Älvsbyn blir perfekta tillbehör när vi tar del av Rikards och Rogers erfarenheter.

Rikard, vars familj jagat i generationer, berättar om sin passion för hästar och jakt.

– När jag rider vill jag uppmuntra hästens naturliga rörelsemönster och beteende ute i naturen. Ett samspel mellan mig och djuret där jag kommunicerar utan ord, säger Rikard samtidigt som han skär renhjärtat i tunna skivor.

Han har hållit på med den här typen av ridning sedan 1982 och leder turer från hästryggen året runt.

– Att jaga med hästen som partner är helt suveränt. Det ger toppjakten en ytterligare dimension. Du måste vara en del av naturen för att bli lyckosam i din jakt och hästen stärker den känslan. Våra hästar är heller inte skotträdda och markerar faktiskt vilt och fågel som vi möter – just för att vi tränar hästarna att vara trygga i alla slags situationer.

Dessutom upplevs hästen inte som ett hot av fåglarna, vilket gör att man som jägare kan komma väldigt nära en flock.

Att jaga med hästen som partner är helt suveränt.

– Men så fort du kliver ur sadeln gäller det att smyga, betonar Rikard.

Roger instämmer. Han är alltid med som guide på Rikards jaktturer och använder flitigt snöskorna under toppjakten, som pågår fram till slutet av januari. De har jagat mycket tillsammans och intresset har fått dem att resa världen runt på jaktresor, bland annat till Afrika och Kanada.

Men inget går upp mot toppjakten i hemmaskogarna, menar de båda.

– Tjädern är ju en ensamfågel, medan orren äter i flock för det mesta. Den är betydligt mer svårjagad än tjädern och nyckfull som attan. Mina morbröder kallade den för trollfågeln, för att den alltid beter sig konstigt och oberäkneligt, minns Roger.

Morbröderna var duktiga jägare och kunde under de riktigt goda fågelåren i mitten av 50-talet räkna säckarna med orrar, istället för antalet fåglar. Då kunde en flock bestå av tusentals orrar.

– Men nu är det betydligt mer utmanande att jaga orre, med tanke på att flockarna minskat rejält i antal. All avverkning som Sveaskog gjort under de senaste åren har inte precis underlättat. De gamla tjädertallarna finns ju heller inte kvar, säger Roger med en djup suck.

Han är ute i skogen i stort sett varje morgon, med geväret över axeln och ser jakten som en slags meditation i rörelse. Att vara i samklang med naturen och inte skjuta mer än vad han behöver.

– Jag har jagat sedan jag var tolv år gammal och alltid till husbehov. För att få mat på bordet helt enkelt. Och så är det fortfarande.

Under jaktturerna har han endast kokkaffe, smör, salt, potatismos och en brödbit i ryggsäcken.

– Det räcker gott att steka ett orrbröst med en klick smör och lite salt till middag. Mer behövs inte för min del.

Roger har dokumenterat alla sina jaktturer och i dagboksform skrivit ner allt från väder och vägval till skottverkan och vikter. Han tillverkar sin egen ammunition också.  Den gamla gården i Vistträsk är fylld av jakttroféer, vapen och minnen av mer än 50 år av jaktturer, bland annat ett 40-tal till södra Afrika. Som hängiven samlare av stilfulla gevär ryms bland annat flera studsare byggda av legendaren P O Stenmark.

Toppjakt på Orre o Tjäder med Udda Äventyr i Bränntjärn, Norrbotten, Sverige

Marie visar sin studsare av mästergravören Stanley Stoltz, något som Roger imponeras av. Själv har han en ståtlig jaktkniv som Stanley graverat.

– Visst har det blivit en del skjutet under åren, fortsätter Roger med ett leende. Rekordet för min del är över 20 orrar under en dag, och då valde jag ändå att skjuta med viss återhållsamhet.

Timmen senare är den vedeldade bastun tillräckligt het för en längre vistelse, samtidigt som norrskenet ger sig till känna över Bränntjärn. Grönt pulserande slöjor, som växer till ständigt nya former.

Chef Jasper ”Jappe” Bergström lägger sista handen vid löjromstoast från Kalix

Medan vi badar fixar Jappe middagen, med löjrom till förrätt och helstekt älgentrecote med bakad rotselleri och palsternacka som huvudnummer. Till det serverar han fruktig riesling och en fyllig pinot noir. Chokladkakan till dessert gör sig bäst med kokkaffe ur sotig panna.

Det blir en hyfsat tidig kväll, i synnerhet efter Rogers skildring av orrarnas morgonvanor.

– Den gräver normalt ner sig i skymningen och tar sig tidigt upp i trädtopparna för att äta björkknoppar. Är det kallt ute gräver de ner sig redan vid elvatiden, så vi måste vara tidigt ute om vi ska få korn på fågeln.

Kalixlöjrom med rödlök på toast.
Älgentrecôte med ugnsbakade rotfrukter.

Strax före sju nästa morgon har Rikard redan fixat eld i spisen samt kokat gröt och kaffe. Det är 20 grader kallt ute och vindstilla. Hästarna står stilla, likt stenstoder i hagen, med pälsen täckt av rimfrost.

Nio prick är vi redo. Jag gör Roger sällskap mot Fågelberget på snöskor – för att se och lära – medan Marie slår följe med Rikard till häst med Skaikeberget i fokus.

Jappe stannar kvar i ”campen” för att laga lunchen – en värmande souvasgryta när förmiddagens jaktpass är över.

Roger, klädd i en mjuk och smidig vadmalsdräkt, manar mig att inte prata i onödan. En orrflock har ofta en spejare i utkanten som är extra lyhörda för ljud och förändringar.

– Han håller koll på omgivningarna och varnar för minsta fara. Ibland kan det vara över hundra meter mellan flocken och den vakande tuppen.

Flera spår syns i snön efter fågel och det dröjer inte mer än knappa timmen innan Roger stannar till och tecknar med handen. Han pekar mot skogsbrynet 500 meter bort. En handfull orrar i ett par väldiga björkar.

Vi smyger närmare. De tidigare så små svarta prickarna i träden har nu tagit fastare form och vi kan tydligt se konturerna av fågelkropparna.

När det är knappt 200 meter kvar till flocken stannar Roger. Det är nu ett öppet fält mellan oss och fåglarna. Han kryper ihop bakom en rotvälta, tar sakta fram geväret och siktar.

Pang! Skottet ekar över dalen. Svarta fågelvingar i rörelse. Bort från oss.

Men en fågel dunsar i backen, eller var det något annat som föll från grenen?

Roger vänder sig om och ler.

– Jag tror jag tog den största tuppen. Mitt i prick. Det lovar gott.

Minuterna senare hör vi ett skott långt bort på andra sidan tjärnen, mot Skaikeberget. Och sedan blir det tyst igen – förutom de frasande ljuden av våra snöskoglid på gnistrande kallsnö – på väg mot det efterlängtade bytet.

Rikard Öhman, Cenneth Sparby, Marie Wallenberg, Jasper Bergström i full galopp i vinterlandskapet

Fakta:

Rikard Öhman och Roger Sandberg arrangerar genom Udda Äventyr jaktturer med häst både höst och vinter.

En toppjakt kostar från 10 000 kr/dygnet inkl en guide per gäst, helpension med egen kock och dryck, häst, viss utrustning för vinterbruk och hämtning vid flygplats. Udda Äventyr arrangerar även andra typer av jakter.

Vidare information om såväl dagsturer, weekendäventyr och längre arrangemang ring finns på Udda Äventyr.

Felix Oppenheim

Freelance photographer since 1979. Travel, sports, nature, outdoor, adventure, portraits, corporate etc.