Gambias godaste gryta lagar vi själva

Gambias Godaste Gryta Lagar Vi Själva

Stor uppståndelse är det vanliga när ett gäng turister dyker upp på oväntade platser i Afrika. Men tack vare Ida Chams knep smälter vi in på Tanjis fiskmarknad.
Vi kommer nära Gambia iklädda färggranna lokala kläder. Sedan åker vi hem till henne och lagar domoda – gambisk fiskgryta.

Foto: ELISABET AXÅS

Jag bläddrar bland galgarna på Ida Chams klädhängare. Så vackra mönster och färger! Jag ska hitta något att ha på mig när vi ska handla på Tanji fiskmarknad. Till slut väljer jag en vit dagit (blus) och malan (sarong) med röda och gula blommor. Ida hjälper mig med att få knyta en moussour på huvudet.

Ute på Idas gård väntar mina reskamrater, alla uppklädda för en marknadsdag. Vi ska köpa fisk och grönsaker som Ida sedan ska hjälpa oss att tillaga här på gården.

När jag kliver ur minibussen i Tanji är jag inte helt säker på att detta är en bra idé. Marknaden är lokal utan en enda turist. Bra så, men vad ska folk tycka om tio utklädda vitingar? Kommer vi att bli utskrattade?

Elisabet Axås på shoppingrunda med Ida Cham på fiskmarknaden i Tanji.

Men ingen höjer på ögonbrynen när vi promenerar runt. Vi syns inte. De gambiska kläderna är som kamouflage. Kanske beror det på att Ida är här med sina gäster flera gånger i veckan men jag blir till och med tilltalad på mandinka!

Ida ger mig en korg som snart fylls med soursop och andra lokala frukter och grönsaker. Men det viktiga är fisken. Ida köper ett par fina barracudor medan vi andra betraktar de avlånga färgglada träbåtarna som guppar i vågorna.

Fiskarna levererar sin fångst direkt från sina långa båtar som kallas piroger.

De kallas piroger och har just kommit in med dagens fångst. Både kvinnor och män vadar ut och hämtar fisk i stora plastbaljor. Handeln är livlig och ljudnivån hög. Förhoppningsfulla måsar cirklar i luften. Stranden är lerig och här och där ligger fiskhuvuden och annat rens. Det här är inget för den som är rädd för att smutsa ner fötterna.

Fisk och grönsaker säljs direkt ur plastbaljorna eller från små stånd. Lite längre upp kan man köpa begagnade kläder och husgeråd. Jag slår till på en kasse som kan fungera på stranden. Ett fynd för bara några kronor.

Okra, taggannona och mycket mer som snart ska bli delar av lunchen.

Hemma igen hos Ida tillagar vi vår lunch tillsammans. Det ska bli domoda, en fiskgryta med jordnötter och grönsaker. Min uppgift blir att snoppa okra och dela aubergine. Några stöter chili i en stor mortel, men Ida kärnar ur dem själv först:

– Annars glömmer ni bort er och torkar ögonen och jag vill att vi ska ha roligt i dag!

Alla hjälps åt att laga maten.

Ida Cham har arrangerat matlagningskurser i sitt eget hem sedan 2008, under namnet Yabouy Cooking School. Hon hade en lång karriär i olika chefspositioner i turismbranschen innan hon bestämde sig för att starta eget hemma på gården. Hon ordnar inte bara matlagningskurser utan har också några rum att hyra.

– Här har vi typisk lokal mat i äkta gambisk miljö. Det du får hos mig hittar du inte på hotell, säger Ida som inte saknar tiden på de stora hotellen.

Vid sidan om sin egen verksamhet arbetar hon för att hjälpa andra företagare, särskilt kvinnor, att komma i gång med turismverksamhet på lokal nivå, på uppdrag av Gambia Tourism Board. År 2017 fick hon ”African Travel 100 Women Award” på den årliga turismmässan Akwaaba i Nigeria, som en av hundra inflytelserika kvinnor inom Afrikas turism.

Men trots internationella framgångar är det här i Gambia hon har sitt hjärta. Hon har döpt sitt företag till Yabouy, som betyder mamma på wolof. Idas mamma var ensam med fem döttrar och startade sin egen verksamhet med att sälja jordnötter på marknaden.

– Min outbildade mamma var bra på affärer. Det var hon som lärde mig att bli självständig och hon lyckades betala min utbildning i Storbritannien.

Vivianne och Ida sköter grytorna.

Snart står vår domoda och puttrar över glödande kol i en gryta på marken. Vi blir allt mattare i värmen och vilar så ofta vi kan i skuggan under mangoträdet. Idas medhjälpare Vivianne har blandat en dryck av ingefära, lime, citrongräs och socker som både svalkar och piggar upp.

Nu när det lätta jobbet att hacka och stöta är klart tar Ida och Vivianne över det mesta av matlagningen. Doften från grytan blir allt mer lockande. Efter två timmar börjar det bli klart. Vi flyttar över till bakgården där domodan serveras. Den är så där härligt god som bara det man lagat tillsammans kan vara, med tydlig smak av jordnötter.

Efter maten dricker vi mborr mborr-te som ska var bra för matsmältningen och så dyker soursopen från min shoppingkorg upp, skivad så de stora svarta kärnorna syns. Soursop, som heter taggannona på svenska, har en söt smak och ska vara bra för både immunförsvar och lever och dessutom skydda mot vissa former av cancer om vi ska tro Ida. Jag får med mig några fröer hem, ett halvår senare står stolta raka annonor i mitt fönster.

Recept – Fish domoda

Ida Cham har receptet i huvudet och anpassar det efter vilka ingredienser hon får tag på, men ungefär så här gör du din egen fish domoda:

 • 1 kg fisk
 • 400 g jordnötssmör (Ida gör den själv)
 • 1 liter vatten
 • 1 dl tomatpuré
 • 1–2 gula lökar
 • 4 tomater
 • 2–3 chilifrukter
 • Juice från 2 limefrukter
 • Grönsaker, t ex pumpa, okra, aubergine, chili, sötpotatis…
 • Salt torkad fisk som smaksättning (eller möjligen fiskbuljong)
 • Salt

Dela fisken i bitar och koka i tio minuter. Ta upp fisken och lägg i stället i jordnötssmör som får puttra med stött chili och grönsaker som delats i bitar. Tillsätt tomatpuré och limejuice mot slutet. Det är klart när olja kommer ut ur jordnötssmöret. Lägg i fisken igen. Ät med ris, couscous eller bröd.

Fakta

 • Yabouy Cooking School: Under sju timmar hinner vi gå på marknad, laga mat och äta tillsammans på Ida Chams innergård. Afrikanska kläder är frivilligt men höjer upplevelsen. Ida har även sex rum att hyra. www.facebook.com/gambianhomecooking/
 • Resa hit: Ving har charterresor till Gambia. Reguljärflyg exempelvis med Brussels Airways med flygbyte i Bryssel.

Elisabet Axås

Jag är frilansjournalist med resor som specialitet. Jag har varit reseredaktör på Expressen och arbetar numera för olika dagstidningar och magasin. 2017 gav jag ut guideboken ”Mitt Kroatien” på Karavan förlag.