Ge med hjärtat i jul: 5 gåvor som gör skillnad

Ge Med Hjärtat I Jul: 5 Gåvor Som Gör Skillnad

I takt med att julhandeln slår nya rekord växer lidandet och hjälpbehovet på många håll i världen. Varför inte hoppa över slit- och släng-klapparna i år och ge bort en gåva som gör skillnad. 

Foto: Karolina Grabowska /Kaboompics

1. Tankeväckande bok

I nya boken Att ge – samtal med filantroper möter Tove Lifvendahls ett tiotal personer som har bestämt sig för att engagera sig och skänka bort en del av sin förmögenhet. En inspirerande julklapp som kostar 271 kronor. Du kan hitta boken här.

2. Givande get

Köp en get och gör skillnad för en familj i Zambia. Getmjölken ger näring och killingarna kan så småningom säljas på den lokala marknaden för att ge familjen pengar. Den första killingen lämnas vidare till en annan familj i byn – på så vis blir detta en gåva till flera familjer. Geten kostar 450 kronor på www.gavokatalogen.barnfonden.se

3. Mätta en mage

En vanlig vecka delar Stockholms stadsmission ut omkring 30 matkassar för dem som inte har möjlighet att äta sig mätta. Hundra kronor räcker till en matkasse med det nödvändigaste. Du kan köpa julmatkassen och andra viktiga julgåvor på stadsmissionen. I gengäld får du ett fint gåvobevis att ge bort i julklapp.

4. Hjälp människor på flykt

Ge bort nödartiklar till barn och familjer på flykt. I UNHCRs gåvoshop kan du bland annat välja att ge ett nödpaket för 370 kr, värmande filtar för 210 kr eller en värmekamin för 613 kr. Gåvomottagaren får ett fina gåvokort att ge bort.

5. Hoppfullt halsband

Give Hope-halsband är en gåva fylld med hopp i dubbel bemärkelse. Dels för att designen är skapad med inspiration från ögat – det är där man kan se en människas hopp, och dels för att 200 kronor per sålt smycke går till barncancerfonden. Du hittar den här. Priset är 500 kronor. 

Helen Bjurberg

Jag har bakgrund som barnsjuksköterska, men arbetar sedan femton år tillbaka som frilansjournalist för några av landets största tidningar och magasin med uppdrag framförallt inom hälsa, inredning och porträtt.
Jag har också skrivit böckerna Livet enligt Dagny (Forum), om och med den nu 107-åriga bloggerskan Dagny Carlsson, Mitt liv och mina
hundar (Forum) med musikproducenten och Idoljurymedlemmen
Anders Bagge och Med livet som insats (Lind & Co) om youtubern Carl Démans svåra spelmissbruk.