Gotländska pensionatet där det är så mycket bättre

Gotländska Pensionatet Där Det är Så Mycket Bättre

Det har varit ett behandlingshem, ett trädgårdsmästeri och nu ett pensionat. På Gotlands kust 72 kilometer från Visby ligger Grå Gåsen med anor från 1800-talet. De senaste åren har det stått som inspelningsplats för tv-programmet Så mycket bättre, och det kännetecknas av ledorden rofylldhet, omtanke och familjekänsla.

Foto: Gustav Stening / CC BY-NC-ND 2.0

Pensionatet Grå Gåsen, från 1850, är inrymt i en vacker patriciervilla i en naturskön oas. Området Storsudret, som ibland kallas ”Gotlands Provence”, består av öppna landskap omgivet av hav. Pensionatet ligger avskilt och dess interiör blandar anrik miljö med varsamt renoverade rum. Det omsluts av ett kulturcentrum där gästerna kan gå på konstrundor och få privata visningar.

– Det är ett väldigt harmoniskt, vänligt och lugnt ställe där du kan titta på konstverk, hantverk och natur, säger Maria Ahlsten som sedan 2010 driver pensionatet tillsammans med maken Håkan Ahlsten.

De tog då över vad som på den tiden var ett behandlingshem. Sedan har det genomgått en rad förändringar, bland annat har det fungerat som ett trädgårdsmästeri. Som gäst på Grå Gåsen kan man välja mellan tolv olika rum, några är förlagda i boningshuset och några i pensionatets annex. Under vintertid kommer det mest konferensgäster och då driver makarna Ahlsten pensionatet själva. Under sommaren arbetar det ungefär 15 personer på Grå Gåsen. På pensionatets pub, Gäss, kan man bland annat ta del av fotbollskvällar och det är ett uppskattat tillhåll av såväl lokalbefolkning som gäster. Under sommarsäsongen öppnar pensionatets utomhuspool och restaurangen Gåsens Lada slår upp portarna. I restaurangen har det populära tv-programmet Så mycket bättre spelats in de senaste två åren, där kända profiler som Laleh och Thomas Di Leva har sjungit sig in i tittarnas hjärtan och framfört varandras hitlåtar i ny tappning. Tv- inspelningarna har ägt rum sommartid under tiodagarsperioder.

– Produktionsbolaget fastnade för den vackra platsen och undrade om de fick använda den som inspelningsplats, berättar Maria Ahlsten.

Området Storsudret, som ibland kallas ”Gotlands Provence”, består av öppna landskap omgivet av hav. Foto: Sjunnesson / CC BY-SA

Under inspelningarna abonneras pensionatet och inga andra gäster får plats att vistas där. Personalen på Grå Gåsen arbetar då för fullt bakom inspelningarna, bland annat med matlagning. Maria berättar att uppmärksamheten som programmet har bidragit med framför allt har märkts av vintertid, då besökarantalet ökat.

– Det är säkert många som söker upp oss av den anledningen. Men det är svårt att säga hur många som kommer för att de har sett programmet, eftersom vi har drivit det så pass kort tid. Men under sommarperioden har vi haft gott om gäster redan innan första inspelningen drog igång.

Under högsäsongen har pensionatet ett hundratal gäster, men under vintern är det betydligt färre. Det karakteristiska pensionatet är dock en bra drivkraft i sig själv, och i höst kommer det återigen att synas i rutan. Det står nämligen klart att den tredje säsongen av Så mycket bättre kommer att spelas in i Grå Gåsens vackra lokaler även denna sommar.

– Förutom inspelningarna kommer även en sushivecka att hållas i mitten av juli. Då blir det gästspel och en kvinna som kom tvåa i sushi-VM och har jobbat på Råkultur i Stockholm. Det blir roligt.

Oavsett inspelningar eller sushiveckor är det alltid fullt fart på sommaren. Det är många matgäster, både till lunch och middag, och en del musikframträdanden. Maten som serveras på Grå Gåsen kännetecknas av gotländska kvalitéer med närproducerade råvaror som anpassas efter årstid och tillgång.

– Om det är mindre konferensgrupper är all mat vi serverar hemlagad, säger Maria. Vi bakar även fikabrödet själva.

På Grå Gåsens hemsida hittar man ord som glädje, omtanke och rofylldhet, vilka fungerar som ledord för pensionatet. Och om det är vad ett besök här innebär, är det inte konstigt att det är en eftertraktad plats för såväl festplanerare, tv-produktioner som för lokalbefolkningen. Om det inte är den anrika och natursköna miljön som lockar, kanske en skön pubkväll, gotländsk varsamt lagad mat eller att sova i ett rum som huserat en tv-stjärna gör området värt ett besök.

Fakta Grå Gåsen

Uppfördes 1850 av engelsmannen P G Thomson och hans hustru Stava. Är en patriciervilla, det vill säga ett stort hus som är byggt för överklassen. Har tolv rum belägna i huvudbyggnaden och Grå Gåsens annex. Har en pub och en restaurang. Info och kontakt www.gragasen.se.

Artikeln har tidigare publicerats i East Magazine Juni 2012.