Grace Kelly – den perfekta prinsessan

Grace Kelly – Den Perfekta Prinsessan

Grace Kelly var den firade Hollywoodstjärnan som blev prinsessa av Monaco. Med sin stil och skönhet var hon perfekt prinsessmaterial och hennes liv porträtterades som en saga. 1956 stod bröllopet mellan den undersköna filmstjärnan och prins Rainier III och världen fick en livs levande drömprinsessa.

Som ett skimrande smycke ligger Monaco vid klippor som stupar ner mot Medelhavet. Nere vid vattnet ligger yachter i solgasset. Inne i Monte Carlo finns en drömvärld för rika människor med världsberömt casino och ett högklassigt utbud av lyxrestauranger. Att detta är en tummelplats för folk med pengar är inte en överdrift. I det tårtliknande slottet, strategiskt placerat uppe på en klippa, levde en gång furstinnan Grace. Hennes liv innehåller material för en äkta legend och är så nära en mytomspunnen saga man kan komma i modern tid. Det är en saga som fortfarande skapar filmer, spekulationer och tidningsartiklar trots att Grace avled 1982. Det har gått sextio år sedan århundradets bröllop men hennes liv berör fortfarande.

I slottet i Monaco levde princessan Grace med sin man, Furst Rainier. Foto: Pixabay

Det var som om Grace Kelly levde den perfekta drömmen. Hon verkade ju ha fått allt och lite till av livet. Skönhet, pengar, framgångar i Hollywood som filmstjärna och sedan ett liv som prinsessa av det lilla jetsetlandet Monaco, eller Her serene highness som hon titulerades internationellt. Ja, visst kan man säga att Grace drog en högvinst i livslotteriet, men det ska inte glömmas bort att hon var en synnerligen talangfull filmskådespelerska. Skräckregissören Alfred Hitchcock avgudade Grace och gav henne de bästa rollerna. Filmer som Mogambo, Slå nollan till polisen och Fönstret åt gården är idag klassiker och för rollen som Georgie i Mannen du gav mig tilldelades hon en Oscarsstatyett. Filmkarriären avslutades efter fem år eftersom nästa stora roll skulle ta vid – den som prinsessa. Fem år är inte en lång tid i ett historiskt perspektiv men i Hollywoodtid är det länge. En karriär som underskön filmgudinna är kort och det har många fått känna av med bitterhet. Grace Kelly hoppade av innan hon efterträddes av en ny blond skönhet men ändå så tidigt att hon aldrig hann toppa karriären som skådespelerska.

Den internationella pressen hårdbevakade Grace Kelly. Foto: David Mark/Pixabay

Inför sitt bröllop i april 1956 steg den blivande prinsessan ombord på den båt som skulle föra henne och hennes omfångsrika följe från New York till hamnen i Monte Carlo. Det kan så här efteråt verka som hela världen följde med på resan. Bröllopet kom att kallas för århundradets bröllop. Bruden var sagolikt vacker i en brudklänning av spets, tyll och sidentaft som inspirerat prinsessor i nyare tider. Klänningen hade designats av en studiodesigner i Hollywood, och är idag en ikon bland kungliga brudklänningar och rankas som en av de vackraste. Foton på det nygifta paret var förstasidesstoff världen över och ett skimmer av saga och glitter lade sig för en stund över vardagligheten. Skådespelerskan från Hollywood var perfekt som prinsessa och furstinna. Hennes ansikte och figur gav henne närmast en himmelsk skepnad och hennes utstrålning hade inte kunnat bli mer kunglig. Modeskaparen Coco Chanel lär ha sagt att en kvinna ska vara classy och fabulous, och det var den blivande prinsessan ut i fingerspetsarna. Grace känsla för stil gjorde henne till en evig stilikon som modeskapare än idag inspireras av. Så var det förstås Kellybagen från Hermès som var en av Grace signum. Att sagan skulle upphöra var liksom otänkbart.

Den internationella pressen hårdbevakade prinsessan som på sitt vänliga manér berättade i intervjuer om svåra erfarenheter av att bli föremål för lögner och osanningar. Biografiförfattare och filmproducenter har försökt att ge den sanningsenliga bilden av Grace som mamma och mytomspunnen kvinna. Men det går inte att påstå att de lyckats fånga ett liv som idag är en legend. Inte ens filmen Grace of Monaco, med skådespelerskan Nicole Kidman i huvudrollen, lyckas att förstå och tolka prinsessan och hennes livsval.

1982 dog Grace Kelly i en bilolycka på de vindlande vägarna till Monaco.

Den 14 september 1982 skedde den tragiska bilolycka som ändade Grace liv på en av serpentinvägarna som leder till Monaco. Grace lyckades som ingen annan att ge Monaco glamour och stjärnglans, men adderade samtidigt mer bestående komponenter som kultur, status och klass. Hon förde in teater, balett och film i ett land som länge fokuserat på annat. Efter hennes död lät man skapa en vacker rosenträdgård i Monaco som innehåller tusentals rosor för att hylla hennes minne. Och världen? Den har ännu inte glömt prinsessan Grace.

Anna Östberg

Anna Östberg är frilansjournalist, skribent och författare. Hon skriver bland annat om livsstilsfrågor, inredning, bostäder och bostadsmarknaden. Anna Östberg har gett ut Smarta bröllopsboken, en bok om kostnadseffektiv bröllopsplanering.