Gratis matkassar till lågavlönade

Gratis Matkassar Till Lågavlönade

Alla som tjänar under 13 000 kronor i månaden före skatt är välkomna att ansöka om att bli medlemmar i Food2Change. Den ideella föreningen har cirka 750 medlemmar och finns bland annat i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Västerås, Örebro, Visby, Umeå, Vetlanda, Karlstad, Avesta och Kumla. Medlemmarna får en personlig inbjudan per SMS som de kan svara ja eller nej på. Varje medlem får en tygkasse som kan fyllas med mat, och om de svarar ja kan medlemmarna hämta matkassar för cirka 200 kronor varje vecka.

Text : Helene Lundgren Foto : Roger Schederin

-Många av medlemmarna är pensionärer, ensamstående mammor, långtidssjuka och ungdomar som inte har börjat arbeta än, säger Anna Lindbäck som var med och startade Food2Change tillsammans med Rikard Lundgren

En kylig vinterdag träffar vi Rikard utanför Ica i Stockholmsförorten Hagsätra. Ett inlägg på Facebook berättade att Ica i Hagsätra, genom en felleverans hade fått 150 liter mjölk för mycket.

Många av medlemmarna är pensionärer, ensamstående mammor, långtidssjuka och ungdomar som inte har börjat arbeta än berättar Rikard.
Foto Roger Schederin

-Ica sökte någon som kunde ta hand om all mjölken så att den inte behövde slängas, och jag skrev en rad i kommentarfältet på Facebook. Butikens färskvaruchef, Johanna Sjöholm hade försökt att få tag på oss, och nästa dag fick vi kontakt per telefon. Samma dag hade vi fått ett muntligt ja från Johanna att de vill samarbete med oss, och efter helgen hade vi ett skriftligt avtal mellan Ica och Food2Change, berättar Anna Lindbäck.
 
Vi följer med Anna och Rikard in på Ica´s lager i Hagsätra där kvällens värdar Lena och Anneli håller på att packa ner varorna som ligger i ett hörn i kylrummet. Det är här som butiken lägger alla sina kylvaror med kort datum. Lena och Anneli hade redan varit här en timme innan medlemmarna kommer.

-Jag känner att jag gör en insats för samhället. Det är kul att dela ut mat, och jag kan också ta med mig en matkasse hem, säger Anneli som har hjälpt till sen slutet av förra året.

Utanför och i kylrummet här lägger butiken lägger alla sina kylvaror med kort datum. Lena och Anneli hade redan varit här en timme och plockat innan medlemmarna kommer.
Foto Roger Schederin

Många av medlemmarna hjälper till som värdar med att packa matkassarna, och de går även runt till andra butiker för att informera om Food2Change.

-Jag är pensionär och brukar komma hit tre gånger i veckan. Det är jättekul att hjälpa människor och prata med personalen, tycker jag. Vi är glada för maten, och personalen är glada att den kommer till användning, säger Lena samtidigt som hon plockar ner tre liter mjölk i varje tygkasse.
 
Lena berättar också att hon är engagerad i att hjälpa hemlösa. Hon brukar dela ut kläder på olika härbärgen, och på julen åker hon och barnbarnen in till centrum med skinksmörgåsar och julmust för att dela ut till hemlösa.

-Det här är det bästa arbetet jag har haft på 50 år. Att ta hand om mat som annars skulle ha slängts. Medlemmarna går så glada härifrån, berättar Lena och fortsätter att fylla några extra kassar med mjölk.

Annas syster som först hade sett ett inlägg på Facebook att Ica i Hagsätra, genom en felleverans hade fått 150 liter mjölk för mycket. Det startade iden om Food2Change.
Foto Roger Schederin

Från kylrummet hör jag plötsligt Anna ropa. Potatis och lök håller länge så det kan vi spara till torsdagen.

Det är hjälp till självhjälp, och det brukar bli mat för cirka 5 000 kr på ett halvår. Ofta är det torrvaror, mejerivaror, kött, pålägg, fläsk, frukt, grönsaker och bröd.

-Medlemmarna är hjältar som gör en insats för miljön. Nu räcker pengarna hela månaden brukar medlemmarna ofta säga, berättar Anna Lindbäck.
 
När Lena har plockat färdigt rullar hon ut den fullpackade vagnen som dignar med allt från ägg, pålägg, fruktyoghurt, sparris, apelsiner, potatis, ketchup, semlor till färska örter. Det kan vara mat med kort datum, kantstötta varor eller trasiga kartonger.

Mat med kort datum, trasig förpackningar mm läggs i matkassarna till medlemmarna . Foto Roger Schederin
Mat med kort datum, trasig förpackningar mm läggs i matkassarna till medlemmarna . Foto Roger Schederin

-Medlemmarna skriver på ett avtal att de har eget ansvar att lukta, smaka, klämma och känna på maten, säger Rikard Lundgren.
 
Ute i butiken har medlemmarna redan börjat samlats vid brödavdelningen. De väntar tålmodigt framför träställningen där medlemmarnas kassar hänger, och Anna stämmar av namnen på listan.

Genom Arbetsmarknadsaktiviteter har människor också fått praktikplatser för att trycka upp kassar och bygga träställ med krokar där medlemmarna kan hänga upp sina kassar på. Foto Roger Schederin

Det är trevligt att man får en personlig kontakt med medlemmarna, säger Anna Lindbäck. 
 

Det är alltid bra mat, och det går också att frysa in maten. En del kanske inte vill ha kött, och då kan man byta med varandra, mot t ex mejerivaror, frukt eller grönsaker. Foto Roger Schederin

En av medlemmarna som väntar på sin tur är Hiam. Hon är sjukskriven just nu och har varit medlem i två månader.

-Det är alltid bra mat, och det går också att frysa in maten. En del kanske inte vill ha kött, och då kan man byta med varandra, mot t ex mejerivaror, frukt eller grönsaker, säger Hiam.

-En gång hade vi sjukt mycket morötter. Vi fick fem kilo babymorötter och medlemmarna delade recept på morotsplättar, morotssoppa och morotsmarmelad med varandra. En kvinna berättade om när hon fick hummus, och fick googla för att se vad det var. En annan kvinna fick mycket mjölk en gång, och gjorde ett indiskt recept med paneer som är (indisk färskost), berättar Anna Lindbäck.
 
Många medlemmar har lärt känna varandra när de har träffats i matkön en gång i veckan, och det kan kännas bra att ha någon att prata med som kanske är i samma situation.

Idén till Food2Change dök upp när Rikard Lundgren skulle flytta hem från Schweiz. Han hade arbetat som flygkapten för ett schweiziskt flygbolag och skulle flytta sitt bohag hem till Västerås. I samband med flytten köpte han en lastbil. Rikard ville starta ett företag som kunde förbättra världen, med fokus på miljön och minska matsvinnet. Det var då han kom på idén till Food2Change som startade i Västerås våren 2016. Anna och Rikard har klarat sig på sina egna besparingar, och de har arbetat ideellt.


Det här är min räddning, fyller Catarina Gradin i.
Foto Roger Schederin

-Det kändes jobbigt att livsmedelsbutikerna slängde så mycket mat. Jag tänkte, att kan vi inte använda lastbilen, och köra ut butikernas matsvinn till människor som har det lite kämpigt. Tyvärr gick det inte hämta maten med lastbilen, eftersom det enligt livsmedelsverkets regler behövs en kylbil för att inte bryta kylkedjan. Som privatperson kan jag däremot hämta maten själv, och kan jag det så kan alla, berättar Rikard Lundgren.
 
Anna och Rikard startade därför den ideella föreningen Food2Change, och slöt avtal med butikerna att ta hand om deras överblivna mat som annars skulle ha slängts.

-Vi har skrivit avtal med butikskedjorna Ica Sverige AB och Netto Sverige AB, och butikerna slipper kostnaden för sophantering. Vi har mat till potentiellt hundratusentals människor och vi behöver fler medlemmar som vill hämta maten samt fler butiksvärdar som kan hjälpa till lokalt, säger Anna Lindbäck.


Rikard har stora planer för framtiden och vill kunna göra lokala förändringar och påverka samhället.

Det kostar 500 kr att bli medlem och alla som tjänar under 13 000 kr i månaden kan ansöka. Food2Change mål är att medlemmarna ska kunna hämta kassar med mat en gång i veckan för cirka 200 kr. Foto Roger Schederin
Det kostar 500 kr att bli medlem och alla som tjänar under 13 000 kr i månaden kan ansöka. Food2Change mål är att medlemmarna ska kunna hämta kassar med mat en gång i veckan för cirka 200 kr.
Foto Roger Schederin

-Det började med att vi tar hand om matsvinnet. Vi ser att vi kan göra en skillnad direkt och inte om fem år. Genom Arbetsmarknadsaktiviteter har människor också fått praktikplatser för att trycka upp kassar och bygga träställ med krokar där medlemmarna kan hänga upp sina kassar på. Jag vill också kunna anställa människor runt om i hela landet för att bidra till sysselsättningen, berättar Rikard Lundgren.

Det kostar 500 kr att bli medlem och alla som tjänar under 13 000 kr i månaden kan ansöka. Food2Change mål är att medlemmarna ska kunna hämta kassar med mat en gång i veckan för cirka 200 kr, och att de får mat för cirka 5 000 kr per halvår. Alla med en inkomst över 13 000 kr kan istället bli stödmedlemmar för att stödja föreningens arbete. Då får de hämta mat en gång per år för att se hur det går till.
 
Enligt Naturvårdsverkets siffror från 2014 har vi ett matsvinn på 1,3 miljoner ton per år och 717 000 ton kommer från hushållen. Konsumenterna slänger mycket mat och en tredjedel av det som produceras slängs. Mycket av matsvinnet kommer även från åkrarna. Food2Change har sen starten sparat 235 ton mat till ett värde av över 12 miljoner kronor.

Anna Lindbäck packar varor för leverans till medlemmarna i Food2Change som sen starten tagit hand om 1500 ton mat till ett värde av över 12 miljoner kronor. Foto Roger Schederin

  Mer info http://food2change.se

Roger Schederin

Roger Schederin är professionell fotograf och skribent sedan 35 år. I Stockholm och världen jobbar han med dagspress, månadsmagasin, kundtidningar och reklambyråer. Han samarbetar ofta med skribenter med specialkunskaper inom vissa områden inom en bred radie, allt från motorcyklar till forskning inom medicin och teknik, samt renodlade nyheter.