G:son är hitmakaren som trivs med Svenssonlivet

G:son är Hitmakaren Som Trivs Med Svenssonlivet

Det blir inte någon Melodifestival utan Thomas Gustafsson, G:son med hela svenska folket. 2021 medverkar han med två låtar, båda samarbeten med andra låtskrivare. Arvingarna och Charlotte Perrelli framför bidragen.

Foto: Albin Olsson

Ibland arbetar Thomas i hemmet i Skövde, ibland blir det flera dagar i veckan i Stockholm. Där träffar han artister, musiker och andra låtmakare. Möten som resulterar i ny musik.
– Man kommer alltid på något. Sedan är frågan om det man gjort är bra…Thomas konstaterar att det är i mötet med andra som det händer saker, det är där idéer föds och blir till text och ton.
– Jag har fördelen att få arbeta med många otroligt begåvade människor.
Många av dem Thomas jobbar tillsammans med är i 20-årsåldern, en del bor eller kommer från andra delar av världen. Skillnader som förenar och berikar. Thomas fastnar inte i de yttre olikheterna. Det är insidan som räknas.
– Jag har svårt att beskriva människor jag arbetar med. Musiken är det som förenar och engagerar. Det andra spelar ingen roll.

Sverige och Europa

Genom åren har Thomas etablerat sig som kompositör ute i Europa, inte minst i Melodifestivalsammanhang. Han har skrivit bidrag till de nationella festivalerna i länder som Spanien, Rumänien, Georgien, Malta och Belgien.
För Thomas spelar det inte någon roll om han skriver musik för den svenska, europeiska eller amerikanska marknaden. Det är musiken som är det viktiga.
Det var 2012 som Loreen vann Eurovision Song Contest med Euphoria som Thomas skrev tillsammans med Peter Boström.
­– Det släpps så oerhört mycket musik idag, det är en stenhård konkurrens. Nu finns det inte längre några B-sidor, allt måste vara hits.
När han själv växte upp var utgivningstakten betydligt lägre.
– Det var lite mer mystik kring musiken förr, när man funderade någon månad innan man köpte en skiva.

Trivs med Svenssonlivet

Men trots framgångarna lever Thomas ett vanligt Svenssonliv hemma i Skövde där han bor tillsammans med livskamraten Maria Rydén och parets två barn.
Precis som många andra vill han gärna koncentrera arbetsveckan måndag till fredag.
– Jag försöker alltid vara ledig på helgerna, även om jag ofta jobbar på söndagskvällarna när barnen har lagt sig.
Samtidigt finns tankarna på jobbet alltid nära.
– Det är inte ovanligt att jag går och funderar på låtar samtidigt som jag fixar i trädgården.

Lever sin dröm

Hemmet på Billingens sluttning vittnar om stora framgångar. Guldskivorna är så många att väggarna inte räcker till. I bokhyllan samsas skönlitteratur, kokböcker med priser, bland annat glasskulpturen som bara de som vunnit Eurovision Song Contest kan ståta med.
Thomas vill inte rangordna sina framgångar och det som någonstans är en stark glädje är att han en gång som ung vågade satsa för att förverkliga drömmen som fick näring i den kommunala musikskolan, jazzensemblerna och banden han spelade i under uppväxtåren i den lilla byn Varola.
– Att jag livnärt mig på musiken sedan 1998, är nog det bästa.

Marita Wass

Marita Wass är frilansjournalist, fast förankrad i den skaraborgska myllan. Hon har tidigare arbetat som reporter och redigerare på en lång rad lokaltidningar.
Idag vill hon fånga det mänskliga mötet, avsett om det sker på ladugårdsbacken eller i styrelserummet.