Guide: Hitta rätt i Lissabons nattliv

Guide: Hitta Rätt I Lissabons Nattliv

Trots att Lissabon är känd som ”ljusets stad” var det natten som Gazzines journalist Rebecka Hope förälskade sig i när hon flyttade dit för sex år sedan. Här delar hon några av sina bästa tips så att du och dina vänner ska kunna festa som riktiga Lisboetas.

När jag kom till ”ljusets stad” var det natten som gjorde att jag stannade kvar. Så vad är det egentligen som gör Lissabons nattliv så magiskt? När värmen lägger sig och mörkret faller är det som om staden tar ett djupt andetag och vaknar upp på riktigt. Man skulle kunna tro att en kultur som har präglats av diktatur och fattigdom borde vara gråare, men det är precis tvärtom. Här blandas kulturer från alla länder som någon gång fått tillfälle att lägga till sina skepp i hamnen. Lissabon är inte bara en vacker stad i södra Europa, det är en port till Brasilien, Kap Verde, Angola och Moçambique. Spana in följande tips på restauranger, barer och klubbar om du vill få en minnesvärd natt, bortom turistfällorna.

Restauranger

Börja kvällen med att besöka en restaurang som sätter rätt stämning inför resten av natten. De här restaurangerna bjuder på fantastiska smakupplevelser och ligger nära festen.

Hipp restaurang i LX Factory – A Praça

När det finns en anledning att gå ut och fira är restaurangen A Praça i det trendiga industriområdet LX Factory mitt självklara val. Restaurangen har en cool och avslappnad atmosfär som skapar de bästa förutsättningarna till en härlig kväll. Ett tips är att beställa in ett gäng smårätter och dela runt bordet. När du har ätit upp kan du gå vidare till Rio Maravilha, en takbar som ligger precis runt hörnet och har Lissabons bästa utsikt.

Hitta hit: 

Rua Rodrigues Faria 103

Alcântara

Lyxig traditionell mat – Pap’Açôrda

Ovanför den stimmiga saluhallen Time Out Market vid Cais do Sodré ligger en av Lissabons mest klassiska restauranger: Pap’Açôrda. Menyn är inspirerad av det traditionella portugisiska köket, och här får du testa något av det bästa som Portugal har att erbjuda. Pap’Açôrda har dessutom en annan fördel om du planerar att gå ut och festa efter middagen. Smit ut bakvägen så hamnar du på klubben Rive Rogue som ligger på samma våning (och ni slipper betala inträde).

Hitta hit:

Time Out Market Lisboa

Avenida 24 de Julho,

Mercado da Ribeira,

Första våningen

Lissabons godaste pizza – Simplesmente 

Om du vill ha en annorlunda pizzaupplevelse får du inte missa restaurangen Simplesmente i Bairro Alto. Pizzorna är så tunna att de smälter i munnen, och äts med tandpetare för att undvika kladd. Deras vita sangria råkar dessutom vara den bästa sangrian jag någonsin har smakat. När du känner dig mätt och belåten behöver du inte ta många steg för att nå festen – det ligger ett helt barområde precis utanför dörren.

Hitta hit:

Rua da Atalaia 108

Bairro Alto

Barer

Det finns tusentals barer i Lissabon, vissa duger för en öl medan man kan stanna i timmar på andra. Här är några av mina personliga favoriter som alltid är värda ett besök.

Där lokalinvånarna hänger – A Tabacaria

När jag inte har någon plan för kvällen hamnar jag oftast på (eller precis utanför) A Tabacaria. Baren må vara liten, men har många fördelar: goda drinkar, bra läge och charmiga bartenders. När baren stänger vid två är det gångavstånd till klubbarna Lounge, Rive Rouge och Musicbox.

Hitta hit:

Rua de São Paulo 75-77

Cais do Sodré

Costa da Caparicas bästa bar – Yamba

Om du vill ha ett perfekt avslut på en stranddag vid Costa da Caparica finns det en bar som har allt: Yamba. I perfekt klang med naturens skönhet är baren som en ljuvlig liten oas mellan sanddynerna. Varje helg anordnas fester som varar fram till midnatt. Tro mig, det finns ingenting bättre än att dansa barfota i sanden medan solen går ner – särskilt inte om du är på Yamba. 

Hitta hit:

Praia da Bolina

2825-491 Costa Da Caparica

Dekadent bar i 20-talsstil – Foxtrot

När du ringer på Foxtrots dörr blir du inte bara insläppt på en underbar bar, du färdas samtidigt tillbaka till 1920-talet. Art deco-inredningen och de välklädda bartendrarna bidrar till en tidlös men avslappnad stämning som gör att tiden flyger förbi. Det märks att drinkarna är tillverkade med känsla och kärlek – de är en fröjd både för ögat och smaklökarna. Foxtrot är stället du ska gå till när du vill dricka ljuvliga drinkar, spela biljard och förlora dig i djupa samtal.

Hitta hit:

Travessa Santa Teresa 28

Multikulturell förening & bar – Anjos 70

Anjos 70 är ett fantastiskt exempel på tillgängligheten till Lissabons underground-scen. I den gamla glasfabriken anordnar föreningen fester, marknader, filmkvällar och danslektioner. Det bästa sättet att hålla sig uppdaterad om vad som händer när du är i stan är att ta en titt på deras Facebook-sida.

Hitta hit:

Regueirão Anjos 70

Nattklubbar

En nattklubb kan vara en öppning till en ny kultur, nya vänner och nya äventyr – inte bara ett ställe man går till för att festa. Dessa nattklubbar speglar det som jag gillar allra mest med Lissabons nattliv.

Franskt & trendigt – Le Baron Lisboa

Grafitti-konstnären André Saraiva har tagit med sig sin parisiska livsstil till hjärtat av Lissabon och knyter på så sätt an till sina portugisiska rötter. Nattklubben heter Le Baron, och är för tillfället ett av Lissabons trendigaste ställen. Ta en drink i de mjuka sofforna och dansa till house, disco och funk i det röda dämpade ljuset. Så länge Le Baron är öppet kan du lita på att du kommer att ha en härlig kväll.

Hitta hit:

Rua Nova da Trindade 5

Chiado

Där den elektroniska musiken hyllas – 5A

5A är en intim klubb som öppnades så sent som 2018, men som redan är väletablerad bland stans house- och technofantaster. Här spelar Lissabons bästa DJ:s och musikproducenter, och framför DJ-båset står de mest dedikerade rejvarna och stampar i timmar. Visst, du kan besöka 5A om du bara vill ta en drink, men klubben är framför allt utformad för dans. Det är hit du ska gå om du vill försvinna in i musikens magiska värld, utan att bli distraherad.

Hitta hit:

Rua Noronha 5A

Príncipe Real

Live-musikens Mekka – Titanic Sur Mer

Titanic Sur Mer nere vid floden Tejo står live-musiken i centrum. Varje måndag deltar stans bästa musiker i ett jazz-jam och under resten av veckan arrangeras konserter inom olika genrer. Men min favoritdag på Titanic Sur Mer är söndagar. Då anordnas magiska samba-kvällar som gör att tiden försvinner. Vart den tar vägen är jag inte säker på, antagligen in i de brasilianska rytmerna eller upp mot himlen ovanför floden.

Hitta hit:

Cais da Ribeira Nova

Cais do Sodré

Vi ses i natten!

Rebecka Hope

Frilansskribent som älskar berg, hästar och ord. Bosatt i Lissabon sedan 2013.