Så håller du din hund ung länge

Så Håller Du Din Hund Ung Länge

Din hund förtjänar ett långt och friskt liv. Och den goda nyheten är att du kan göra mycket för att skjuta upp din bästa väns åldrande.

Foto: Irmi Persson

Vi svenskar motionerar som aldrig förr och intresset för att äta sunt ökar. Den här hälsotrenden har satt sina spår även i hundvärlden.

– Det märks tydligt att hundägare generellt är mer pålästa och intresserade av att sköta sin hund än de någonsin varit tidigare. Jag får mycket frågor om hur man till exempel ska motionera, borsta hundens tänder eller vilket foder man ska ge. Folk vill verkligen veta hur de ska hålla sin hund frisk och pigg, säger Ylva Trygger, veterinär.

Det är aldrig för sent att leva mer hälsosamt

Även en hund som redan är lite till åren har mycket att vinna på ett mer hälsosamt leverne. Det är med andra ord aldrig för sent att lägga om kosten eller hitta på nya sätt att aktivera.

Frisk hund med långt liv
Både fysisk och mental stimulans är viktigt för din hunds välbefinnande.

Men allra bäst är det förstås att lägga en bra grund redan från dag ett. Gör man det får hunden goda förutsättningar att hålla sig ung länge, både kroppsligt och mentalt.

– Det går att förebygga väldigt många problem om man är tidigt ute. Att sköta tänderna är ett sätt att hålla hunden ung till exempel. Och ett bra valpfoder är jätteviktigt under den första tiden när hunden bygger upp leder och skelett, säger Ylva Trygger

Veterinärens guide till ett friskt hundliv

1 Satsa på bra mat

I början och slutet av hundens liv är fodret extra viktigt.  Den lilla valpen växer mycket snabbt och behöver en annan sammansättning av protein, fett och olika näringsämnen än vuxna hundar.

Man kan inte provocera fram ledsjukdomar, till exempel HD (höftledsdysplasi), med fel foder så länge hunden inte bär på genetiska anlag för sjukdomen, men hos en hund som redan börjat utveckla ett skelettfel kan man förvärra problemen. 

I början och slutet av hundens
liv är fodret extra viktigt

Välj ett bra valpfoder för säkerhets skull. I praktiken betyder det att de allra billigaste fodren bör undvikas, övriga håller oftast tillräckligt hög kvalitet. Läs också innehållsförteckningen: En stor andel animaliskt protein och en lägre andel kolhydrater är ett gott tecken. Att fodret är rasspecifikt är mindre viktigt än att det är anpassat för valpar. 

En åldrande hund behöver ofta mindre energi och har kanske njurproblem eller andra besvär som ställer särskilda krav på maten. Därför kan ett seniorfoder behövas.

Vuxna hundar som varken är unga eller gamla kan äta i stort sett vilket foder som helst så länge de mår bra av det. Lider hunden av hudproblem, mag-tarmproblem, artros eller något annat är det däremot läge att se över kosten. I dag är hundfodren bättre kontrollerade och håller högre kvalitet i än för några år sedan. De kan både förebygga och lindra många problem.

2 Vaccinera

Se till att hunden har skydd mot parvo, valpsjuka och smittsam leversjukdom. Umgås den mycket med många andra hundar är det också bra att vaccinera mot kennelhosta en gång om året.

Hundar som umgås mycket med andra hundar ska gärna vaccineras mot kennelhosta.

När du ändå är hos veterinären, be om en allmän hälsokontroll och passa på att ställa frågor. Det är helt klart sjukdomsförebyggande att låta veterinären gå igenom hunden med jämna mellanrum.

3 Håll munnen ren

Fräscha tänder är viktigt för hundens allmäntillstånd i alla åldrar. Infektioner i munhålan gör ont och kan via blodet orsaka svåra skador på hjärtklaffar, lever och njurar. Främst drabbas små raser.

Absolut bäst är att borsta hundens tänder ett par gånger i veckan. Men hellre någon gång då och då än inte alls. Blir det en kamp, ta en tops eller en fingertandborste av tyg och gnid mot tänder och tandkött. Lite smaskig hundtandkräm kan också göra susen för samarbetsviljan.

Mekanisk nötning behövs för att hålla munnen fräsch och ren.

Låt helst veterinären undersöka hundens mun varje eller vartannat år. Om veterinären anser att hunden behöver ta bort tandsten måste hunden sövas. I samband med sövningen kan veterinären ta bort farlig tandsten som samlats i fickor under tandköttet. Den kommer man bara åt på en sövd hund och den syns inte för blotta ögat.

Kom ihåg!

Burkmat och kladdig mat fastnar på tänderna, så undvik eller ge sällan. Att tugga på torrfoder och ben eller morötter är bra, det rengör tänderna.

4 Rör på er

Lagom mycket motion håller din hunds kropp ung och stimulerar hjärta, lungor, muskler, leder och hjärna. Nivån måste givetvis anpassas efter individ, ras, ålder och hälsotillstånd.

Var uppmärksam på vad din hund klarar och överdriv inte. Tänk också på att försöka motioneraregelbundet. Det är bättre att gå flera kortare promenader jämnt fördelade över veckan än en jättelång på helgen.

En skogspromenad gör gott för både två- och fyrbenta.

Innan du släpper lös hunden och låter den springa fritt, värm upp. Låt den till exempel gå kopplad i 5-10 minuter, gärna på mjukt underlag.

Uppvärmning förebygger bland annat korsbandsskador. Efter hårdare motion, varva ner på samma sätt som ni värmde upp.

5 Håll värmen

Ett värmande täcke kan bidra till att förlänga hundens friska liv. Hundar tål visserligen kyla ganska bra men i kombination med fukt blir det värre. Särskilt för hundar med ledproblem, till exempel artros. Tänk på att täcket ska täcka rumpan och armbågarna ordentligt.

Se till att hunden inte blir nedkyld efter träningen

Om din hund har varit mycket fysiskt aktiv, se till att den inte blir nedkyld ner efter träningen. Varva ner, på med ett täcke och se till att hunden har det varmt. Annars kan småsträckningar ge inflammationer som i förlängningen förvärrar eller till och med leder till artros!

6 Ge extra olja

En hund utan övervikt kan gärna få ett tillskott av kallpressad rapsolja. Cirka en tesked om dagen till en liten hund och en matsked till en större. Oljan är bra för päls, trampdynor och hud.

Ett tillskott av nyttiga fettsyror hjälper till att hålla hud och päls i trim.

Eftersom huden är en viktig barriär mot sjukdomar och infektioner är det viktigt att hålla den frisk. Vid svårare problem finns tillskott som Viacutan och Dr Baddakys Fiskolja. Båda innehåller essentiella antiinflammatoriska fettsyror och antioxidanter som är bra mot hudproblem, smörjer leder och stärker immunförsvaret.

Fodren i dag är så pass bra att man inte rutinmässigt ska ge tillskott. Risken för överdosering är stor. Undantaget är fettsyror, de går inte att överdosera.

7 Överväg kastrering

Det finns både för- och nackdelar med kastrering. Men inom raser där tikarna ofta drabbas av juvertumörer överväger fördelarna.

Tidig kastrering, helst före 2 års ålder, minskar risken för tumörer dramatiskt. De värst drabbade raserna är engelsk springer spaniel, cocker spaniel, dobermann, boxer och schäfer.

Tidig kastrering minskar risken för juvertumörer dramatiskt

Livmoderinflammation är vanligt hos tikar, mer inom vissa raser än andra. Vid kastrering tar man helt bort risken för livmoderinflammation.

Hos hanhundar minskar eller försvinner risken för prostataproblem, testikeltumörer och förhudskatarr.

Har man en högriskras kan kastrering vara motiverat av hälsoskäl. Samtidigt kan ett ingrepp också få negativa effekter på hälsan. Till exempel sjunker ämnesomsättningen vilket ökar risken för övervikt och diabetes. En del hundar blir också inkontinenta och får pälsförändringar. 

Diskutera med din veterinär om kastrering är det bästa för just din hund.

8 Lukta i örat

Friska öron är en förutsättning för en glad och pigg hund. Den bästa undersökningen gör du genom att lukta i örat. Det ska lukta lite som i en jordkällare!

Peta inte i onödan i hundens öron, men håll koll.

Får hunden en infektion i örat ändras lukten. Infektionen kan sitta så långt inne i örat att den inte syns och dessutom har vissa hundar hög klådtröskel. Med näsans hjälp upptäcker du problemen tidigt och kan få hjälp av veterinären.

Har hunden inga problem med öronen, undvik att tvätta och peta. Vid lindriga besvär kan man använda receptfria öronrengöringsmedel.

9 Hjärngympa ofta

Att stimulera sin hund mentalt är viktigt för att hålla hjärnfunktionen på topp. Aktivera lite varje dag. Variera övningarna och hitta på nya från valptid till ålderdom.

Att lära hunden ”koka kaffe” är mental stimulans på hög nivå.

Utmana hunden lite men glöm inte att den ska få känna sig duktig och ha kul. Du behöver heller inte slå knut på dig själv. Att till exempel gömma godisbitar under barken på ett träd och låta hunden leta kan räcka gott.

Förslag på enkla aktiveringsövningar hittar du i stor mängd på internet eller i böcker och tidningar. Har du tid, gå en kurs eller var med på en föreläsning. Det är aldrig för sent att väcka din hunds slumrande hjärna!