Hållbara konceptet: ”Vi pratar aldrig om trend här, vi snackar stil”

Hållbara Konceptet: ”Vi Pratar Aldrig Om Trend Här, Vi Snackar Stil”

Känslan är som att botanisera i mormors smyckesskrin. Eller bland rekvisitan på en teater. Inspo Sthlm i Mood-gallerian har introducerat en hållbarhetshub i bästa cityläge.

Mungiporna åker automatiskt upp när man träder in i den smått förtrollade världen i butiken. Den lockar kunder som tidigare skytt second hand och ogillar loppisar. Här möter ögat ett färgkoordinerat utbud av kläder, möbler, smycken, glas och porslin. Bland de medverkande aktörerna syns  hjälporganisationer som Erikshjälpen, Pingströrelsens organisation PMU, Röda Korset, Stockholms Stadsmission och Myrorna, men också privata vintageaktörer och designers som arbetar med hållbar nyproduktion och med re-make.

Bilden visar färgkoodinerade prylar och kläder på InspoSthlm. Hållbart på Fina Gatan
Att handla second hand är att handla hållbart. Foto:Dagmar Forne

Här säljs även plagg och inredning som använts i film och tv-inspelningar. Det är Annette Lind Adamsson och Anna Takahashi , mor och dotter, som driver butiken tillsammans. De drivs av en gemensam passion för det hållbara, roliga, annorlunda och vackra. Båda har de en lång skolning i modevärlden.

Gedigen bakgrund

– Jag jobbade i 25 år på H&M. En fantastisk skola som jag är oerhört tacksam över, säger Annette.

Anna varvade i många år modelljobb med jobb på H&M. I dag bor hon med sin familj i Los Angeles, designar och tillverkar allt från smycken till att skapa nytt av gammalt, men och tillbringar långa perioder i Stockholm.

Butiksinteriör med mycket detaljer, smycken, skyltdockor med hattar.I bakgrunden kassa.
Interiören på Inspo Sthlm för tankarna till mormors smyckeskrin eller rekvisitan på en teater. Foto: Dagmar Forne

– Det är underbart att jobba här i butiken. Kunderna är så nyfikna, och de tar sig ofta tid att prata om konsumtion och hållbarhet, säger hon.

Egen produktion

Det gemensamma företagandet började med starten av deras eget strumpbyxmärke Legnology 2012.

De var själva storkonsumenter av strumpbyxor, och irriterade sig på den ohållbara hanteringen och den usla passformen. De har tagit fram en strumpbyxa, med en mindre miljöskadlig produktion, som är storleksutprovad på riktiga kvinnor och dessutom håller bättre än konventionella strumpbyxor. För att hålla nere priset säljs de bara i deras webbshop och i butiken. Och de görs bara i svart och en hudfärg.

Två flickor provar svarta festklänningar. Fin miljö med tavlor, spegel, bord och växter och orientalisk matta.Klänningarna är hållbart producerade. Hållbart på Fina Gatan.
En hållbart producerad partystass kan bli mer personlig… Foto: Dagmar Forne

– Svart är en canvas, en bakgrund som funkar till alla färger, säger Annette.

Det är också filosofin bakom deras minimalistiska unisexkollektion SootSTHLM som de startade 2018. En oversized skjortmodell i vitt och svart, samt klänningar och byxor i svart. Alla plagg uppsydda i Tallinn och gjorda i 100% Tencel, ett träfiberbaserat material som framställs med minimal åtgång på vatten och kemikalier i ett slutet system. Enkla plagg som kan dressas upp eller ner.

Övertygande argument

Våren 2018 öppnade fastighetsägaren AMF ett slags Pop-up storekoncept på Regeringsgatan 48 i Stockholm kallat The Lobby. Tanken var att e-handlare och andra varumärkesägare skulle få en fysisk plats att visa upp sig på. Electrolux, Volvo och andra visade nyheter och efter mor och dotter-duons påtryckningar fick sen källarplanet öppna som en hållbarhets-hub för allting ”medvetet”.

Äldre soffa och litet bord. Runtom hänger klänningar och festjackor. Återbruk är hållbart på Fina Gatan
Återbruk är hållbart. Farmors soffa kan leva länge i ett nytt hem. Foto: Dagmar Forne

Usch, usch – inget loppis! Var mottagandet på idé-presentationen först, men argumenten övertygade så småningom:

”Att ständigt konsumera nytt tär på planeten. Det finns massor av redan producerade saker av god kvalitet som inte används. Saker med själ och historia, som skulle kunna glädja människor länge än. Medvetenheten hos allmänheten ökar och vi vill erbjuda alternativ till att köpa nytt, men också sälja nya saker som är hållbart producerade” är deras budskap.

I januari 2019 öppnade testprojektet på The Lobby. Här fanns Sveriges största hjälporganisationer med sin second hand, privata vintagebutiker, hållbar nyproduktion, allt under ett tak. Hållbarhets-hubben blev snabbt dragaren till The Lobby.

Och till hösten blev det dags att flytta konceptet till fin-gallerian Mood Stockholm. Nu ligger Inspo Sthlm i bästa hörnläget på plan 3. Second Hand har fått flytta in på Fina Gatan.

Lyckliga kunder

Vi sitter i en av soffgrupperna i butiken. En ung grekiska provar en skinnkappa, 80-talare. Sitter perfekt. 67 euro. Lycklig betalar hon sitt fynd.

– En ganska typisk kund, säger Daria Romanova, som läser modevetenskap vid Stockholms Universitet, och som då och då hoppar in och jobbar i butiken.

– Många utländska kunder hittar hit. Stockholm har generellt ett bra vintageutbud, men den här butiken är speciell, säger hon.

Två kvinnor står och pratar. En kund med blå skinn/mockakappa och Daria Romanova, säljare i svart sköterskeklänning från 1930-talet. Att återbruka äldre kläder är hållbart
Cool 80-talare på väg till ny garderob Foto:Dagmar Forne

Hon är för dagen klädd i en proper sköterskeklänning från 1930- talet som signalerar professionalism, och berättar att vännerna i hemstaden Sankt Petersburg tycker att hon är lite lustig med sin vurm för det hon kallar historiska kläder.

– I Ryssland vill man inte ha gamla eller ärvda kläder. Det tyder på fattigdom och man spenderar hellre pengar man inte har än att bära något omodernt. Det får inte synas om man är pank.

Hon berättar att det finns second-handbutiker, men de är oftast inte så fräscha. Miljömedvetenheten är ännu i sin linda i Ryssland, och konsumtionshetsen är monumental.

– Alla medelålders och äldre minns hur det var att leva fattigt, så det är naturligt att de älskar att shoppa, säger hon.

Hållbart köp på Fina gatan.Lång smal kvinna provar röd skinnoverall till fest. Att köpa nytt skulle vara mycket dyrare, och nyproducerat skinn belastar också miljön kraftigt.
En dröm på väg att gå i uppfyllelse… Foto: Dagmar Forne

Inga reor

En annan lycklig kund har just bestämt sig för att köpa den tomatröda skinnoverallen som hon spanat in och drömt om i ett par veckor. Den är dyr, men Annette ger henne lite rabatt.

– Rabatt ska vara förtjänad, säger hon.

En tanke är att ha en hållbarhetsquizz – ju fler frågor kunden kan svara på, desto bättre rabatt. Men rea? Aldrig!

Efter ett par decennier i fast-fashionbranschen är hon trött på reor. Att sälja ut förra kollektionen till 50-70 procent för att få plats med den nya ser hon som vettlöst ur ett hållbarhetsperspektiv. Kunderna drar slutsatsen att ordinariepriset är för högt och väntar till nästa rea med att handla, och mycket köps bara för att det är billigt.

Annette med stort halssmycke och många ringar som hon visar upp. Hon förespråkar en hållbar egen stil, oberoende av säsong.
– Reor och säsongstänk är inte hållbart. Köp det du älskar och använd det året runt, säger Annette. Själv gillar hon stora smycken. Foto: Dagmar Forne

– I dag saknar många tillräcklig kunskap för att bedöma kvalitet och det finns varken tid eller kunnande nog att göra enkla lagningar eller anpassningar av plagg, säger Annette.

Sprid kunskap

Mycket kasseras i onödan. En idé är att ge snabbkurser i att lägga upp och sy in, lappa och laga en reva, eller pimpa ett plagg. Själv är Annette utbildad herrskräddare, något som imponerade den dag hon sökte jobb på H&M. Hon älskar fortfarande att sy. Då hamnar hon i ett kreativt flow, ett skönt tillstånd då hon kopplar bort allt runt omkring.

Dottern Anna beskriver sitt smyckesskapande i liknande termer – som vila och njutning.

– Jag sitter i min ateljé på vinden när huset sover och timmarna flyger, säger hon. Smyckena skapar hon av återbrukat material från exempelvis trasiga smycken.

Hållbart blir attraktivt

Annette menar att allt handlar om att lyfta blicken:

– Genom att göra de hållbara alternativen attraktiva hoppas vi på sikt fasa ut de dåliga produkterna, men man kan inte tänka smått. För att åstadkomma verklig skillnad behöver massproduktionen bli mer hållbar, säger hon.

Små serier är för dyra, med högre volymer går det att planera bättre och få ner priset.

Anna med en stor blåmålad chiffonjé i bakgrunden och kläder runt omkring. En hållbar livsstil är att hitta sin stil istället för att följa trender.
Anna har arbetat som modell och älskar mode men faller inte för kortsiktiga trender.
–Har du en egen stil behöver du inte följa trenden, säger hon. Foto: Dagmar Forne

– Våra hållbara strumpbyxor är ett steg på vägen. Vi har slimmat produktionslinjer och försäljning för att hålla priset nere, säger hon.

En annan hållbarhetstanke är att slopa säsongstänkandet. Bekväma baskläder som kan bäras året runt och stylas med olika accessoarer och second-handfynd gör att det blir lättare att hålla ordning på garderoben, samtidigt som man verkligen kan ta ut svängarna och leka:

– Mode är roligt och vi pratar aldrig om trend här, vi snackar stil. Att köra på sin egen stil är alltid modernt, säger Anna.

Mer från Inspo Stocholm: https://gramho.com/explore-hashtag/inspostockholm

Dagmar Forne

Journalist, med ett långt förflutet på branschtidningen Dagens Handel. Numera frilans med djupa kunskaper inom handel men också stort hjärta för samhällsfrågor - hållbarhet, stadsbyggnad, säkerhet och integration.