Hälsogurun: ”Barnen drack grönsaksdrinkar istället för coca cola”

Hälsogurun: ”Barnen Drack Grönsaksdrinkar Istället För Coca Cola”

Vid 18 års ålder blev Anna Maria Gahns-Clement hälsopionjären Alma Nissens högra hand. Av Ann Wigmore i Boston fick hon lära sig allt om levande föda. Idag driver hon Hippocrates hälsohem i Florida tillsammans med sin amerikanska man. Hennes mission är att hjälpa människor att lindra och förebygga sjukdomar. I hela sitt liv har hon ägnat sig åt naturlig hälsovård och hela familjen brinner för god hälsa i alla aspekter.

Anna Maria Gahns-Clement är på ett kort besök i Stockholm under några sommardagar. Vi strålar samman på Nibble handelsträdgård i Järna där hon handlar ekologiska grönsaker inför midsommarfirandet hos pappa. Till vardags är hon bosatt i West Palm Beach, Florida där hon driver Hippocrates hälsoinstitut tillsammans med sin man Brian Clement sen 25 år tillbaka. I Ann Wigmores anda fokuserar de på att lära människor att läka sig själva genom levande föda i samband med livsstil och sjukdomar. Hit kommer en blandning av allvarligt sjuka samt hälsointresserade människor från hela världen. Under ett tre veckors program får de hjälp med att rensa ut gifter, stärka immunförsvaret, träning och att komma i balans. Kändisar som Roberta Flack, Kenny Loggins, Anthony Hopkins, Olivia Newton John och Paul McCartney’s exfru har alla varit på Hippocrates. Det är vanligt att många redan har provat alla behandlingar som finns att få innan de som sista utväg har hamnat på Hippocrates. 

Anna Maria Gahns-Clement
Anna Maria har dedikerat sitt liv åt att lära andra att leva hälsosamt. Förutom att driva hälsocentret Hippocrates i Florida skriver hon böcker och håller föredrag runt om i USA och Europa

– Många har fått diagnosen av sin läkare att de bara har några veckor kvar att leva och det är inte ovanligt att de redan har tappat hoppet. Det är speciellt svårt att se så många unga människor som är sjuka i cancer, diabetes, tarmsjukdomar och har emotionell stress. Att jag kan vara ett redskap och skapa en livsförändring för andra ger mig en enorm glädje och livskraft, säger Anna Maria. 

Anna Maria reser också ofta runt i USA samt Europa för att hålla föredrag och seminarier tillsammans med Brian. Båda två har skrivit flera böcker om mat och naturlig hälsa i samband med familj och vård av barn. Hennes och Brians nya bok ”Sex, health och happiness” kommer snart ut. 

– Ämnet sex har använts av religiösa fanatiker och massorna har tränats i att tänka att sex är ohälsosamt och sjukt. Sexualitet håller oss vitala, lyckliga, unga och livfulla. När den delas i en ansvarsfull relation ökar vår fysiska och emotionella styrka, säger Anna Maria. 

Anna Maria tycker själv att hon har lyckats bra med att kombinera det krävande arbetet att driva ett hälsoinstitut samtidigt som hon skriver böcker, håller föredrag och ägnar sig åt familjen. Anna Maria och Brian gifte sig i Sverige 1991 och 1986 föddes deras gemensamma barn, Gail och sonen Blake föddes 1997. Brian hade sen tidigare även barnen Daly och Danielle.

– Jag kunde amma barnen på arbetet tills de var minst två år och sen har de druckit färska grönsaksdrinkar istället för coca cola. Alla barnen är veganer med stor respekt för naturen. De har växt upp med resor och mött människor från hela världen, berättar Anna Maria. 

– Våra barn växte upp och frågade sig varför människor dödar djur och äter dem, berättar Brian.

Anna Maria och hela hennes familj, lever verkligen ett mycket hälsosamt liv som hela tiden kretsar kring hälsa 24 timmar om dygnet i allt de gör från mat, kläder, träning och relationer. 

– Vi äter inte på morgonen utan dricker istället ett par liter gröna juicer varav det mesta på morgonen då man behöver mycket vätska. Jag och Brian fastar en dag i veckan och vi tränar 35 minuter samt badar bastu varje dag. Flera dagar i veckan simmar vi dessutom i poolen, gör aerobics samt styrketränar varannan dag, berättar Anna Maria. 

Anna Marias intresse för mat och hälsa började tidigt hemma i huset på Tyresö utanför Stockholm när hon vid 15 års ålder blev vegan tillsammans med sina föräldrar och bror. 

– När mamma började arbeta blev pappa tvungen att sköta matlagningen hemma. Han var inte så van vid att laga mat och vi bad honom att laga något nytt någon gång. Då gjorde han en fantastisk sallad och vi älskade det. Det var pappa som satte igång intresset för hälsokost. Han köpte flera böcker om hälsokost och en handlade om att det inte var bra att äta ost. Då bestämde vi oss för att ta bort alla mjölk och ostprodukter, säger Anna Maria Gahns-Clement.

Anna Marias pappa hade planer på att de skulle starta en hälsokostaffär tillsammans. När Anna Maria slutade skolan tyckte han därför att det var en bra idé att hon sökte praktik på ett hälsohem för att få lite erfarenhet. Hon satte igång att skriva brev till olika hälsohem och fick snabbt svar från Alma Nissen. Alma skrev att hon kunde börja redan nästa dag. Alma Nissen hade själv varit svårt sjuk under halva sitt liv och sängliggande i åtta år. Med hjälp av potatisvatten och råkost lyckades hon på egen hand att bli av med sina svåra sjukdomar. Hon hade fått sin inspiration genom Are Waerland och Kristin Nolfi’s kost och ansåg att vitlök var en naturlig form av penicillin. På femtiotalet startade hon Brandal hälsohem i närheten av Södertälje. Hit kom människor med svåra sjukdomar i alla åldrar från barn till gamla. Just med sjukdomar som reumatism, astma och multipel-skleros hade Alma stora framgångar. Till Brandal kom Anna Maria vid 18 års ålder och det dröjde inte länge förrän hon hade lärt sig allt om hur man skötte bokningarna, lagade mat, gjorde juicer, la omslag och gav lavemang. Hon skötte ruljansen på Brandal och blev snabbt Almas högra hand. 

– Det var mycket intensivt på Brandal och jag arbetade från sex på morgonen till elva på kvällen. Därför blev jag inte direkt inbjuden till några fester. Till Brandal kom det istället, ofta välkända hälsoprofiler som Are och Ebba Waerland, Eskil Svensson och chefsöverläkaren Karl-Otto Aly från Tallmogården. Alma var också bekant med både ambassadörer och kungahuset så det hände mycket kring henne. Jag lärde mig mycket av Alma och hon var en stark kvinna som inte var rädd för någon, berättar Anna Maria. 

År 1976 kom Ann Wigmore för första gången på besök till Brandal. Det var hon som introducerade vetegräsets läkande effekter i USA och Europa.

– Det var efter det besöket som vi började att grodda och på allvar äta levande föda, berättar Anna Maria. 

När Ann Wigmore kom tillbaka till Sverige några år senare för att inviga restaurangen Örtagården, hade hon med sig sin assistent Brian Clement.

– Första gången jag såg Brian förstod jag direkt att vi var själsfränder. Vi levde våra liv parallellt på olika kontinenter, tusentals kilometer ifrån varandra. När vi nuddade vid varandra bekräftades mina fysiska och emotionella aningar. Jag älskar den mannen, säger Anna Maria med stor inlevelse. 

Brian Clement och Anna Maria Gahns-Clement
”Första gången jag såg Brian förstod jag direkt att vi var själsfränder” säger Anna Maria om sin man Brian Clement.

När hon efter invigningen stod och diskade hade Brian tittat in i köket och sagt:

”En dag kommer du att gifta dig med någon som mig”.

Kanske visste han att han snart skulle få rätt. 

– Alma och jag hade spenderat all vår tid tillsammans, antingen på hälsohemmet eller ute på resor och föredrag. När Alma var 90 år kände jag att det var dags att lämna Brandal, berättar Anna Maria.

Hon skrev därför ett brev till Ann Wigmore i Boston och Brian svarade att hon var så välkommen att komma dit. 1983 packade hon ihop sin väska och flög till Boston helt själv. 

– I Boston var det helt annan anda. Det var nytt och fräscht samt en större personalstyrka på 25 personer. Det var så innerligt givande och lärorikt så jag kände inte av någon ensamhet när jag kom dit. Jag har alltid känt mig förankrad var som helst jag har varit. Det har med min trygga barndom att göra, berättar Anna Maria. 

Anna Maria och Brian längtade efter att starta eget och 1987 hittar de ett stort hus i West Palm Beach som kändes helt rätt. Bland den frodiga tropiska grönskan som är full av växter, höga träd, vattenfall och flera pooler finns det plats för 120 gäster. Speciellt sjukdomar som cancer, Parkinsons sjukdom, multi-skleros, reumatism, fibromyalgi, depression samt hjärtsjukdomar och diabetes orsakade på grund av en osund livsstil har de haft mycket goda resultat med på Hippocrates. Både Brian och Anna Maria är utbildade naturläkare och kunniga i näringslära med alternativmedicinsk kompetens samt högre basmedicinsk utbildning. 

– Det är bara du som kan göra dig själv frisk. Vi ser inte Hippocrates som en affärsrörelse utan vi har målsättningen att alla kan bli bättre. Det blir som en utmaning. Hur mycket friskare kan vi göra dig! Vi behandlar alla våra gäster som vår egen familj och stämningen är så fin. Vår dröm är att i framtiden kunna öppna retreatcenter och starta utbildningar runt om i hela världen, säger en mycket målmedveten Anna Maria. 

Fakta

Namn: Anna Maria Gahns-Clement

Bor: På Hippocrates, West Palm Beach, Florida www.hippocratesinst.org

Familj: Brian Clement, de vuxna barnen Daly, Danielle samt deras gemensamma barn Gail och Blake.

Levande föda

Enkelt förklarat är levande föda okokt mat som inte har hettats upp till mer än 40 grader. Det gör att man får ut maximal näring av maten genom att alla enzymer, vitaminer, mineraler och näringsämnen är kvar. Kosten är glutenfri och enbart från växtriket med mycket grönsaker, nötter, frukt, bär, alger, bönor frön, örter och vetegräs. Genom blötläggning och groddning blir maten mer näringsrik och underlättar matsmältningen. 

Anna Marias åsikter kring mjölk och ostprodukter

Ost innehåller bland annat stora mängder insulinliknande tillväxthormoner IGF-1 och IGF-II. Det är hormoner som får celler att dela sig och kan tyvärr även bilda cancerceller. Mjölkprotein är en allergen som är länkad till astma, ledinflammation, diabetes, cancer och hjärtkärl sjukdomar. Caseinet i mjölkprodukterna har genom studier av Dr. Colin Campbell visats sig vara den främsta orsaken till cancer.

Livskurva

1956 Anna Maria föds på Huddinge sjukhus i Stockholm.

1965 Familjen flyttar till Tyresö.

1971 Familjen blir veganer.

1975 Börjar arbeta hos Alma Nissen på Brandal Hälsohem.

1976 Träffar Ann Wigmore.

1978 Träffar sin blivande man Brian Clement.

1983 Börjar arbeta hos Ann Wigmore i Boston. 

1986 Gail föds.

1987 Öppnar Hippocrates i Florida.

1991 Gifter sig i Sverige.

1997 Blake föds.

2000 Hippocrates blir no 1 Medical Spa i världen. 

2001 Mamma dör.

2005 Skriver flera böcker och institutet byggs ut.

2012 Boken Sex, health and happiness.

Anna Maria har skrivit dessa böcker:

  • Killer Clothes
  • Health and Healing
  • Children
  • Relationship
  • Healthful Cuisine

Anna Maria om …

Hälsa: 

Älska det man gör och vårda dina relationer samt din kropp med gymnastik sex gånger i veckan. Musik och konst hör också till själslig hälsa.

Barn:

Det bästa i livet är våra barn. De fick mig att växa upp och få en helhet. 

Restauranger: 

Det är en ära att bjuda människor på mat och en skam att inte laga mat som ger hälsa. I USA finns det cirka 600 restauranger som serverar raw food.

Are Waerland:

Han öppnade ögonen på så många av oss. Jag läste många av hans böcker som inspirerade mig mycket. De gjorde att jag förstod att jag skulle bli vegan och börja äta råkost. 

Recept

Raw groddad hummus

6 dl groddade kikärtor (blötlagda 8 timmar, groddade 24 timmar)

2.5 dl gurka eller blomkål

2.5 dl hackad pumpa eller squash

2 dl olivolja

2-3 vitlöksklyftor

2 msk mald spiskummin

1 tsk pizzakryddor

1 msk mald koriander

2 tsk tångpulver (Nama Shoyu eller Tamari)

Lite cayennepeppar 

Solrosfrö paté

(Kan användas som fyllning paprika eller som salad)

6 dl solrosfrö – (blötlagda 6-8 timmar och groddade 24 timmar)

1 dl vatten

1 dl citronjuice

1 msk sjögräs pulver – som tång, dulse eller nori

(Det går bra med Nama Shoyu eller Tamari också)

Blanda alla ingredienser i en matberedare tills det blir en jämn och krämig konsistens.

Tillsätt 2 dl finskuren selleri och 1 dl hackad lök.