”Han pratar som folket” – så resonerar kvinnorna som stödjer Bolsonaro

”Han Pratar Som Folket” – Så Resonerar Kvinnorna Som Stödjer Bolsonaro

Brasiliens president Jair Bolsonaro kritiseras hårt under coronapandemin, men stöds ändå av en tredjedel av befolkningen. Trots att han anklagas för att ha en nedsättande attityd mot kvinnor har han starkt stöd av kvinnliga väljare. Journalisten Henrik Brandão Jönsson har träffat flera kvinnor från olika samhällsklasser i Brasilien.

Foto: J. Batista/ CC BY / Wikimedia Commons

För att bli insläppt till den inhägnade bostadsfastigheten Weekends i östra Rio de Janeiro ber vakten om mitt ID-nummer. Säkerheten är hög, även om det inte bor särskilt rika familjer här. 48-åriga Larissa Lombardi flyttade hit med sin sexåriga dotter Nicole efter att hon skilt sig från sin andra man som var militär. Hon berättar att han ständigt var otrogen.

– Han skyllde på att han bar på en manlig kultur som han lärt sig av sin pappa som också var militär. Det funkade inte för mig.

Trots att hon säger att hon var besviken på män i uniform valde hon att rösta på en före detta yrkesofficer. 

– Det visar hur mycket jag tycker om Bolsonaro, säger hon.

Innan Jair Bolsonaro blev presidentkandidat brydde hon sig inte om politik, men när han dök upp drogs hon genast till honom. Det har hon gemensamt med många kvinnor i Brasilien som bland annat stödjer hans familjepolitik. Enligt en opinionsundersökning från i juni anser 32 procent att Bolsonaro gör ett bra eller utmärkt jobb.

– Tidigare tänkte jag att det kvittar vem jag röstar på. Alla politiker är tjuvar. Men med Bolsonaro är det annorlunda. Han pratar som folket och är inte korrupt, säger hon.

Larissa Lombardi är utbildad sjuksköterska och arbetar på kommunens enhet för sanitetskontroller. Nu ingår hon i den styrka som ser till att restauranger och butiker följer karantänsreglerna och håller stängt.

– Arbetskamraterna kallar mig ”dödskallen” därför att jag bötfäller så många.

Har känt vänsterns hat

Hon försvarar presidentens inställning till pandemin, men är även kritisk.

– Det var fel av honom att kalla coronaviruset för ”en snuva”. Det var inte heller bra att han sparkade hälsoministern. Men man måste tänka på att han är militär. Han styrs av hierarki. Han är den högst uppsatte och vill då också bestämma.

Larissa Lombardi ser inte sig själv som konservativ.

– Jag har rosa slingor i håret, säger hon och skrattar.

Men hon är tydlig med att hon inte är vänster.

Även om jag skilt mig två gånger tror jag på kärnfamiljen. Man, kvinna, barn.

– Jag bodde i Venezuela när Hugo Chávez blev president och fick känna ända in på huden vad vänstern kan ställa till med. Min dåvarande mans läkarklinik fick stänga. Jag har känt vänsterns hat.

Hennes viktigaste politiska fråga är familjepolitiken.

– Även om jag skilt mig två gånger tror jag på kärnfamiljen. Man, kvinna, barn. Men om min man vill att jag jobbar deltid för att ta hand om hemmet är det helt okej. Bibeln säger att kvinnan är familjens ryggrad. Mannen är huvudet.

– Jag är inte heller emot homosexualitet. Det är en naturlig del av mänskligheten. Men jag tycker inte att det ska marknadsföras. Två killar som kysser varandra i en tv-serie för ungdomar är fel. Det ska inte uppmuntras och inte synas i skolböcker.

”Stolt homofob”

Jair Bolsonaro presenterar sig som ”stolt homofob”, vilket anses ha lett till att hatbrotten mot hbtq-personer ökat i Brasilien. Enligt landets ledande organisation för hbtq-frågor, Grupo Gay da Bahia, är Brasilien numera det land i världen med flest hatbrott knutet till kön. Jair Bolsonaro anklagas också för att vara misogyn, men Larissa Lombardi håller inte med.

– En gång sa han till en vänsterpolitiker att hon var så ful att hon ”inte förtjänade att bli våldtagen”. Det var hemskt sagt. Men sådan är han. Helt utan filter. Jag föredrar ändå det framför en politiskt korrekt politiker som väger varje ord på guldvåg.

– Jag tycker han har stor respekt för kvinnor. Han gifte sig med sin senaste fru trots att hon var ensamstående med ett barn. Han är trogen och tafsar inte.

På ett torg i stadsdelen Copacabana bestämmer jag träff med en annan kvinna som ingår i Bolsonaros stödtrupper. Hon tillhör den övre medelklassen, är utbildad läkare och arbetar i dag som rättsläkare. Hennes arbetsuppgifter består i att analysera arbetsskador.

– Jag har alltid röstat på högern, men aldrig haft en favorit. Nu har jag, säger Thais Jordão Raposo, 42 år.

Hon anklagar den tidigare presidenten Lula da Silva, som styrde Brasilien mellan 2003 och 2011, för att vara en skurk. De ekonomiska framgångar han skapade har hon ingen kommentar till. Hon säger att Lulas socialdemokratiska parti består av kriminella parasiter, men menar att även politiker på högerkanten är korrupta.

Thais Jordão Raposo, 42 år, anklagar ex-presidenten Lula da Silva för att vara en skurk, men har ingen kommentar till de ekonomiska framgångar han skapade. Fotot: Biblioteca (BCN) Congreso Nacional de Chile/ CC BY

– Så länge Bolsonaro inte är korrupt är jag glad, säger hon.

Att en Bolsonaros söner misstänkts ha försnillat miljontals skattekronor som han investerat i den organiserade brottsligheten i Rio de Janeiro bryr hon sig inte om.

– Det är inte viktigt för mig. Det är Bolsonaro som ska vara ren.

Thais Jordão Raposo är gift med en läkare som också är bolsonarista, smeknamn för Bolsonaroanhängare. Parets barn på 7 och 13 år går i en av Rios mest konservativa, katolska privatskolor. Hon menar att den kommunala skolan inte fungerar och att eleverna där indoktrineras av vänsterorienterade lärare. 

– Min pappa gick i kommunal skola och blev ingenjör. Det blir du inte om du går den kommunala skolan i dag.

Hon stödjer också den mest högerextrema grenen av bolsonarismen som kritiserar Högsta domstolen för att de inte godkänt en del av Bolsonaros dekret.

– Domarna har gått för långt. De agerar politiker och borde koncentrera sig på annat i stället. Låt Bolsonaro styra landet.

”Jag tror på hans version”

Den enda av skandalerna kring presidenten hon oroat sig för var när justitieministern Sergio Moro hoppade av i våras därför att Bolsonaro försökt skydda sina söner från olika brottsutredningar genom att påverka den federala polisens arbete.

– Det gjorde mig riktigt orolig. Men jag tycker att presidenten förklarat det hela på ett bra sätt. Jag tror på hans version.

När det gäller coronapandemin är hon också nöjd med presidentens agerande, även om hans bristande intresse för viruset gjort Brasilien till ett land med över en miljon smittade. Trots att hon är läkare stödjer hon hans förslag om att använda malariamedicinen klorokin mot covid 19.

– Det finns forskning som visar att klorokin kan fungera. Varför inte testa? Biverkningarna är enligt min mening inte livshotande.

Isabela Kalil, 39, är forskare vid universitetet Escola de Sociologia e Política i São Paulo och har studerat kvinnor som försvarar Bolsonaro.

– Under många år har de konservativa väljarna känt sig förtryckta. När Bolsonaro dök upp klev de ur garderoben. Det de tidigare inte kunnat uttrycka kan de nu göra öppet, förklarar hon.

Hälften kvinnor

Isabela Kalil är antropolog och menar att Brasilien är ett konservativt land i grunden. Opinionsundersökningar inför presidentvalet 2018 visade att tre av fyra som tänkte rösta på Bolsonaro var män, men efter att han ändrat sin strategi och börjat prata om kärnfamiljen vann han många kvinnors stöd. I dag är nästan hälften av hans kärnväljare kvinnor.

– Många tycker att världen blivit allt för modern med hbtq-frågor och sånt, och känner en trygghet i honom. Han tar tillbaka kvinnorna till en värld de känner igen.

Bolsonarismen är mästare på att döpa om saker. Om de säger att Högsta domstolen måste stänga för att förstärka demokratin så tror många blint på honom.

Av de som stödjer Bolsonaro är tvåtredjedelar så förtjusta i honom att de står bakom honom även om han inför en diktatur.

– Bolsonarismen är mästare på att döpa om saker. Om de säger att Högsta domstolen måste stänga för att förstärka demokratin så tror många blint på honom.

På toppen av en favela på andra sidan Guanabaraviken tar sambadansaren Kamilla Ribeiro, 36, selfies i motljus. Hon är uppväxt i favelan som ligger högst upp på en kulle i stadsdelen Ponta d’Areia, men när hennes sambakarriär tog fart kunde hon flytta ut från favelan och bor nu i ett fint tvåvåningshus nedanför med sin 15 år äldre man som är polis. Kamilla Ribeiro röstade tidigare på Lula da Silva, men ångrar sig. Hon gillar inte att han delade ut socialbidrag till fattiga.

– Var och en kan för egen maskin ta sig ur sin fattigdom. Titta på mig som jag kämpat. Bidrag gör folk slöa, säger Kamilla Ribeiro som är mer känd under sitt artistnamn Mylla Ribeiro med 46 700 följare på Instagram.

Den främsta kritiken som riktas mot Bolsonaro är hans försök att upplösa den demokratiska maktfördelningsprincipen där den verkställande, lagstiftande och dömande makten garanterar att landet inte blir en diktatur som styrs av en envåldshärskare.

– Jag förstår inte varför folk är så oroliga. Jag litar på Bolsonaro till hundra procent. Om han tycker att Högsta domstolen bör upplösas för att Brasilien ska bli ett bättre land för våra barn så köper jag det.

En tredjedel av befolkningen anser att Bolsonaro gör ett bra jobb

Den senaste undersökningen av det ledande brasilianska opinionsinstitutet Datafolha från i slutet av juni visar att 32 procent tycker att Bolsonaro gör ett bra eller utmärkt jobb, 23 procent menar att han är okej och 44 procent anser att han är en dålig eller hemsk president. 2 procent svarade inte på undersökningen.

Jair Bolsonaro har varit gift tre gånger och har fyra söner och en dotter. Tillsammans med hustrun Michelle Bolsonaro har han en nioårig dotter. När hon föddes, efter att Bolsonaro fått fyra söner på raken, förklarade han det med orden ”jag vek ned mig”.

Enligt Datafolha är motståndet mot Bolsonaro nästan jämnt fördelat över könen. 41 procent av männen underkänner honom och 46 procent av kvinnorna.

Henrik Brandão Jönsson

Jag är författare och DN:s korrespondent i Latinamerika, bosatt i Rio de Janeiro sedan 2002. Jag skriver även krönikor i Sydsvenskan och medverkar regelbundet i Offside, Sveriges Natur och Vagabond. I augusti 2020 släpptes min fjärde bok Där solen aldrig går ned (Natur & Kultur) som utifrån de sju dödssynderna skildrar den lusofona världen.