Här finns hemmets värsta bakteriehärdar!

Här Finns Hemmets Värsta Bakteriehärdar!

Sommargardiner, nysåpade golv och vädringsfönstret på vid gavel. Trodde du att ditt sommarstädade hem var rent? Då trodde du fel. Värme och fukt gör att bakterierna frodas, även i det fräschaste hemmet. Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien och känt städproffs avslöjar var de värsta bakteriehärdarna finns – och hur du gör för att bli av med dem.

 I sommarvärmen stortrivs bakterierna bättre än någonsin. Samtidigt som du kanske lever lite mer spartanskt än vanligt. 

– Det är människan som är det största problemet, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien och känd städprofil menar att många saknar kunskap om hur bakterier växer och sprids, och därför i onödan skapar bakteriehärdar.

Hur ska man då göra för att hålla bakterierna borta?

– Folk har en övertro på desinfektionsmedel, men jag menar att vi måste passa oss för sådana eftersom de orsakar bakterieresistens. Det finns andra sätt att döda mikroorganismer på. Att använda sig av solens ultravioletta strålar är ett bra sommarknep som fler borde lära sig, säger hon.

Här är de värsta bakteriehärdarna i ditt hem:

Köket

Diskhon.

– Här i värmen och fukten bland diskborstar och disktrasor frodas bakterierna. Och det gick väl an om de små rackarna fick ligga där själva och gotta sig. Men hur många gånger tar du inte trasan från diskhon och torkar av, eller snarare förorenar, resten av huset med den?

Tips!

– Använd hushållspapper så ofta du kan eller koka trasan regelbundet några minuter på spisen. Häng sedan ut den i solen. Förutom att torka så fungerar de ultravioletta strålarna även antiseptiskt, vilket kan vara bra att tänka på även i andra sammanhang.

Bakterier frodas bland diskborstarna på sommaren.

Skärbrädan

– Här kan bakterier från allsköns mat ligga och växa om du inte ser upp. Tänk bara på en sådan sak som att upp till 20 procent av kycklingarna vi köper i butik bär på magbakterien campylobacter. 

Tips!

– Det räcker aldrig med att bara skölja skärbrädan, särskilt inte om du handskats med kyckling på den. Ta för vana att alltid diska skärbrädan ordentligt. Helst ska du också använda olika skärbrädor för rått kött och grönsaker.

Använd helst olika skärbrädor för kött respektive grönsaker. Foto: Igor Miske, Unsplash

Grillen

– En trend både hemma och på finrestauranger är att servera hamburgare medium-rare, det vill säga inte helt genomstekt. Men rå köttfärs kan innehålla bakterien EHEC som kan orsaka allvarlig diarrésjukdom och njurskador. 

Tips!

– Var noga med att alltid genomsteka all mat, särskilt köttfärs. Eftersom EHEC-bakterien sitter på köttets yta är det ofarligt att äta en hel köttbit som inte är helt genomstekt, men om samma köttbit istället mals ner hamnar bakterierna från ytan i mitten, och vips blir den farlig att äta om den inte är genomstekt. 

Var noga med att bara äta genomstekt köttfärs. Foto: Niklas Rhöse, Unsplash

Kylskåpet

– Du öppnar och stänger kylen oftare under sommaren än under andra tider på året, och dessutom är luften som kommer in varmare, vilket gör att bakterier lättare växer i ditt kylskåp sommartid.

Tips!

– Sänk temperaturen i kylskåpet under sommarmånaderna och städa det några gånger extra. Släng gammal mat, torka ur med lite diskmedel och skölj efteråt. Om du har problem med mögel blandar du lite ättika i sköljvattnet. Tänk på att mögel är luftburet och kan ”smitta” mellan matvaror. 

Släng möglig mat och tvätta ur kylskåpet med vatten som du blandat ättika i. Foto: Gabor Adonvi, Pixabay

Badrummet

Toaletten

– Den här platsen är av naturliga skäl alltid full av bakterier, det viktiga är att du inte tar dem med härifrån. 

Tips!

– Ha alltid locket stängt när du spolar, annars sprids bakterierna med mikroskopiska droppar, från toaletten, ut i luften och till intilliggande platser och människor. Men framförallt, tvätta alltid händerna noga efter varje toalettbesök.

Ha alltid toalocket nere när du spolar. Annars sprids bakterier från toaletten till luten. Foto: Phil Hearing, Pixabay

Handfatet

– Handfatskanten är rena paradiset för bakterier. Här blandas fukt med mysiga tvålrester och skapar en utmärkt miljö för mikroorganismer att växa i.

Tips!

– Använd tvålpump och var noga med att tvätta bort tvålrester efter varje gång du tvättat händerna. Undvik också att lägga tandborsten på kanten, om du inte vill ha den kontaminerad av bakterier.

Handsfatskanten är ett paradis för bakterier. Städa noga. Foto: MikesPhoto, Pixabay

Duschen

– I sommarvärmen växer bakterierna snabbare och lättare även i golvavloppet, en plats som är lätt att glömma bort.

Tips!

– Ta för vana att lyfta på golvbrunnen, var fjortonde dag, efter att du duschat. Töm hårfällan och skrubba rent med diskmedel och en gammal avlagd diskborste. Avsluta med att skölja med hett vatten.

Det sköljs ned massor av hår i golvbrunnen så det är en god idé att rensa den var fjortonde dag. BIld från Pixabay

Sovrummet

Sängen

– Här har vi inte så stora problem med bakterier, men väl med kvalster som lever gott och stortrivs i den fuktiga miljön som bildas när vi svettas, vilket vi naturligtvis görmer på sommaren.

Tips!

– Se till att sängkläderna torkar upp ordentligt efter natten. Kvalstren dör av frisk luft så vädra sängkläderna men tänk framförallt på att inte bädda in kvalstren utan låt sängen stå obäddad och lufta när du inte använder den. Om du har problem med dålig lukt kan du strö ut bikarbonat och låta den verka under dagen.

Mobiltelefonen

– De flesta har med mobiltelefonen överallt där de går, till och med på toaletten, så självklart är den full med bakterier på kvällen när den slutligen hamnar bredvid dig på nattduksbordet.

Tips!

– Rengör mobilen regelbundet enligt rekommendationer från tillverkaren, använd headset istället för att ha telefonen tryckt mot kinden men framför allt – lämna den alltid utanför vid toalettbesök. 

När rengjorde du din mobiltelefon senast? Ett av de bästa sätten att slippa bakterier i telefonen är att rengöra den regelbundet.