Hävringe är lotsarnas ö

Hävringe är Lotsarnas ö

Längst ute i havsbandet utanför Oxelösund står den karakteristiska rödvita båken på Hävringe. Här har lotsverksamhet funnits ändå sen 1500 -talet till 1986 då lotsstationen stängdes. Lars Sandin vars familj har varit lotsar i över 100 år guidar oss runt på ön.

Med Lars Sandins båt tuffar vi ut från Oxelösunds hamn på väg mot Hävringe. Lars far och farfar har alla varit lotsar och själv började han att arbeta som lots redan 1964. Han blev en av Hävringes sista lotsar, och var även tillsynsman innan han gick i pension. Hävringe har varit lotsstation i 300 år och nämndes redan 1644 i en seglingsbeskrivning över Östersjön. Från Hävringe var det raka spåret in till Nyköping som var en bytande hamnstad. Oxelösund blev så småningom också Sveriges tredje största lotsplats.

Hävringe har varit lotsstation i 300 år.

På avstånd dyker den rödmålade åttakantiga båken med sitt vita band upp som var ett visuellt igenkänningsmärke för dåtidens båtar. Bredvid reser sig en hög Schengenmast och på den ena sidan av ön skymtar den svartvita fyren. Båken i trä som är ett statligt byggnadsminne byggdes 1751 och är 19 meter hög.

– Förr navigerade man efter järnverket, och när man såg båken så styrde man in i Korphålet med Kopparnagelns fyr till vänster och Västra Korpens fyr till höger, berättar Lars Sundin.

Lars pekar ut fyrvaktarbostaden och den lilla svartvita fyren som byggdes 1947. Fyrplatsen anlades 1890-91 och på den nordöstra gaveln av fyrmästarbostaden fanns tidigare ett fyrtorn.

– Till höger låg vaktstugan där lotsarna bodde. När ett fartyg ville ha en lotshjälp så brukade man tända en fackla som kallades för Blossa, berättar Lars Sundin.

Alla som har fritidshus på Hävringe idag har anknytning till sjöfarten på något sätt, och många är barn och barnbarn till de båtsmän och lotsar som arbetade här ute på ön. Vi vandrar upp till båken och himlen är lite disig, men under en klar dag kan man se hela vägen till Landsort.

Båken på Hävringe är Sveriges äldsta och största sjömärke i trä.

– Båken är en Sveriges äldsta och största sjömärke i trä, berättar Stefan Arvidsson vars far var lots på Hävringe.

Inne i båken står Lars farfar, Anton Sandins gamla lotssegel kvar och på väggarna hängde man upp torkad fisk för att människor i sjönöd skulle kunna söka skydd i båken.

– På väggarna kan man hitta graffiti från 1826 med krylliska bokstäver gjorda av långväga besökare, berättar Stefan Arvidsson.

Tillsammans med Lasse och Stefan fortsätter vi upp till fyrvaktarstugan där öborna har skapat ett litet museum som nu har varit öppet under tre somrar. Här hänger gamla foton och information om det tyska ångfartyget S/S Marion Traber som 1939 gick på grund utanför ön. Fartyget fick skäras upp i bitar och fraktas med lastbil på isen tillbaka till Oxelösund. Längst upp i huset har det gamla vaktrummet återskapats som det såg ut på 60 -talet. Sommartid arbetade fem lotsar och fyra båtsmän här 24 timmar om dygnet för att spana ut över havet och se om ett fartyg behövde lotshjälp.

– Vaktrummet luktar precis som när jag var liten grabb, minns Lars Sandin.

Den gamla fyrmästarbostaden som tidigare hade ett fyrtorn skulle egentligen brännas, men Gusten Wennerstens far, Lennart som var båtsman och konstnär övertalade militären att han skulle ta hand om huset. Fyrmästarbostaden har varsamt återskapats genom åren, och inne i huset står otroligt nog ett piano mitt ute på en ö i ytterskärgården. Det är Gustens far som mitt i natten själv har släpat dit pianot, en bit i taget med hjälp av en kärra, talja, block och rep.

– Fastighetsförvaltningen tackade min far för att han hade tagit hand om huset som annars hade bränts upp, berättar Gusten Wennersten.

Hävringe Båt: Båken och fyrvaktarstugan är öppen onsdag – lördag från midsommar till augusti.

Mer info: http://havringe.info/