Hawaiiskjortan – från paradisplagg till samlarobjekt

Hawaiiskjortan – Från Paradisplagg Till Samlarobjekt

-Ta på en hawaiiskjorta och dagen blir lite ljusare, säger David Bailey, som har samlat hawaiiskjortor sedan 80-talet. Journalisten Niclas Sjögren besökte honom i hans butik i Honolulu för att ta reda på hur den ikoniska skjortan har blivit ett statement.

Den ser inte mycket ut för världen. Men det lilla som skvallrar om butikens existens är ganska skrikigt. Bailey´s Antiques and Aloha Shirts i Honolulu må vara en ganska oansenlig butik men för den som samlar på vintage hawaiiskjortor är den något av en helgedom i samma kaliber som S:t Peterskyrkan i Rom är för katoliker. Föreståndaren David Bailey har samlat hawaiiskjortor sedan 1980-talet. Hawaiiskjortan, eller the aloha shirt, är kanske världens mest mytomspunna plagg. Ta på en hawaiiskjorta och din dag blir lite soligare. Det är något speciellt med de ofta überkitschiga mönstren och den lediga passformen. Dessutom finns det många som hävdar att hawaiiskjortan är en av de första renodlade souvenirerna.

I en oansenlig lokal i Honolulu döljer sig världens förnämsta samling av vintage hawaiiskjortor.

När turisterna började sin erövring av Hawaii på 1920-talet fanns det helt enkelt inga souvenirer att köpa. Däremot hade Hawaii en inhemsk produktion av arbetarskjortor för dem som jobbade på socker- och ananasplantagerna. Produktionen ställdes lätt om till mer turistisk design och motiven valdes från miljön där de syddes. Influenser kom också från de många japanska och kinesiska invandrarna som dominerade industrin. Allt från hibiskusblommor och surfbrädor till kimono-mönster och Gaugins söderhavsmotiv anses stilmässigt rätt på hawaiiskjortor.

Det finns gott om skjortor i butiken
Det tar tid, väldigt lång tid, att gå igenom alla skjortor i butiken.

Den grafiska designen känner inga begränsningar. Själva tillskärningen och snittet är däremot ganska likriktat. Skärningen är rak, kragen återhållen, halsen öppen utan knäppning ända upp, passformen ledig och knapparna alltid, alltid, alltid gjorda av kokossnötskal om du siktar på äkta vara. Dessutom får man aldrig under några som helst omständigheter stoppa in en hawaiiskjorta i byxorna. De klassiska materialen är bomullstyg eller siden, men ganska snart började man tillverka i rayon (cellulosafiber). Polyester däremot är ett stort no-no såvida du inte är helt historielös.

David Bailey, som driver Bailey’s Antiques and Aloha Shirts i Honolulu summerar artikelförfattarens ganska omfattande inköp av hawaiiskjortor.

Hawaiiskjortan blev snart en spridd och kär favorit långt utanför Hawaii. Turister tog med sig från ön. Och när andra världskriget tog slut återvände många krigsplacerade amerikanska soldater från Hawaii och andra baser i Stilla havet och Asien med den speciella skjortan hem till fastlandet. Myten byggdes. Imagen förstärktes. Och när många film- och musikstjärnor från 40-talet och framåt gärna hade hawaiiskjortor blev den ett ikoniskt plagg som förmedlade både den amerikanska drömmen och drömmen om en paradisisk tillvaro i subtropiskt klimat, med tårna i ljummet vatten på en sandstrand,  utan bekymmer. Elvis Presley, Frank Sinatra, Tom Selleck, Francis Ford Coppola, Paul McCartney, Elton John, Al Pacino, Jim Carrey, Johnny Depp, Nick Nolte, Freddie Mercury, Spike Lee, Rachel Green, Bruno Mars (inte helt oväntat med tanke på att han är född i Honolulu), Joel Kinnaman och Justin Bieber är bara några få av alla som syns och synts i hawaiiskjortor, både privat och professionellt. Idag stiger värdet på vintage-skjortorna. Flera Hollywoodstjärnor, bland andra Nicholas Cage, är stamkunder hos David Bailey i Honolulu, en av världens främsta samlare och handlare när det gäller hawaiiskjortor. Skjortor från någon av de klassiska tillverkarna kan gå för mellan 5 000 och 10 000 dollar. Bland annat den modell med samma motiv som Montgomery Clifts rollfigur mötte döden i när han kraschar bilen i Härifrån till evigheten.

Americana, memorabilia, kitsch men framförallt Aloha shirts fyller den lilla butiken i Honolulu på Oahu, Hawaii, till brädden.

Hawaii-skjortan är mer än ett plagg, den är ett statement. Ett avståndstagande från det strikta samtidigt som det accentuerar bärarens kosmopolitiska och exklusiva utstrålning. Kanske är en gammal svindyr hawaii-skjorta precis den investering som verkar vettig i en allt våldsammare värld? Kanske är Hawaii-skjortan den perfekta verklighetsflykten från mörker och kyla och vardag? Kanske är det som David Bailey säger?

– Varje gång jag tar på mig någon klassisk skjorta är det som om dagen redan är räddad. Tillvaron blir lite bättre, helt enkelt.

När jag besökte butiken i Honolulu köpte jag visserligen ett oförsvarligt antal hawaiiskjortor. Men jag känner ändå att jag snart måste åka tillbaka. Det spelar faktiskt ingen roll om det, ursäkta uttrycket, kommer att kosta skjortan.

I taket på butiken hänger de allra mest eftertraktade dyrgriparna från 1940- och 1950-talet.

________

Klassiska märken

*The Kahala, Watumull´s, Pali, Hale Hawaii, Noel, Musa-shiya the shirtmaker, Hookano, Paradise Sportswear, Kamoi, Kuonakakai, Kaikamahine, Kanani, Lehua, Okolehao.

*Självklart bör skjortan vara ”designed and made in Hawaii”.

*En oumbärlig källa till kunskap om den legendomsusade skjortan hittar du i boken The Aloha Shirt (av Dale Hope, Beyond Words Publishing Inc. Hong Kong 2000)

*Bailey’s Antiques and Aloha shirts hittar du på www.alohashirts.com eller på 517 Kapahulu Avenue, Honolulu, Hawaii 96815.

Niclas Sjögren

Terränggående skribent med världen som arbetsfält. Har startat och producerat flera destinationsmagasin (t ex Magasin Sälen 2005 till 2020). Skriver mest outdoor, äventyr, skidor, cykling, surfing, resor och personporträtt. Säljer i smyg även copy till outdoorrelaterade företag.