Historisk semester på Kroatiens gräddhylla

Historisk Semester På Kroatiens Gräddhylla

Kvarner var ett av Kroatiens allra första turistmål. Redan på 1800-talet tog kungligheter och adel tåget hit på somrarna.
I dag dröjer en doft av den fina världen kvar, men här hittar vi också vild natur och orörda stränder.

Hotellen ligger på rad, läckra som gräddtårtor med sina ornamenteringar och balkonger. Kroatiska Opatija är verkligen något annat än de medeltida städerna på andra sidan Istrien. För medan Rovinj och Porec grundades som romerska hamnstäder var Opatija redan från start ett ystert semesterparadis.

Hit reste adeln och kungahusen i Europa, anförda av den österrikiska kejsarinnan Maria Anna vars besök 1860 blev startskottet för Opatija som dubbelmonarkin Österrike-Ungerns främsta badort. Under 50 år, fram till första världskriget, reste medlemmar av Europas kungahus och adel hit. Svenske Oskar II var en av dem. Han kom med tåget i sin egen kungavagn.

I början hängde de hos adelsmannen Iginio Scarpa som tog emot de första turisterna i sin Villa Angiolina. Senare bodde de på Hotel Kvarner som i dag är ett modernt spahotell. De promenerade i Park Angiolina där Scarpa låtit plantera växter från hela världen och de lyssnade på orkestern i musikpaviljongen där vi nu hör förinspelade wienervalser. 

Gammal och ny lyx

I dag är dubbelmonarkin sedan länge borta. Opatija har tillhört både Italien och Jugoslavien innan staden blev kroatisk på 1990-talet. Mycket av Opatijas elegans försvann under 1900-talet. Gamla fina hotell fick förfalla. Man kunde hitta ett nerslitet rum med strålande havsutsikt för ett par hundralappar. I dag är många hotell renoverade till skinande lyxresorter, med priser därefter. Det blir allt svårare att hitta ett billigt rum vid vattnet, men ett par kvarter bort finns prisvärt boende i hotell, lägenheter och privatrum.

Inga långklänningar längre, men Franz Josefs promenad är fortfarande ett populärt stråk i Opatija. Foto: ELISABET AXÅS

När vi går på den tolv kilometer långa strandpromenaden Lungomare, även kallad Franz Josefs promenad, kan vi ana hur damerna runt förra sekelskiftet promenerade i sina vita klänningar med ryschiga parasoller som skydd mot solen. 

Promenaden slingrar längs havet, förbi badterrasser och en konstgjord stenstrand. För stränder är det brist på här. Det var inget 1800-talsturisterna efterfrågade. Nu har man fyllt på med grus längs vattenlinjen vid stranden Tomasevac. Rutschbana finns också. Barnen ska ha sitt, men Opatija är främst ett resmål för vuxna.

Hälsosamt i Losinj

Redan de första turisterna åkte gärna på utflykt. Turen gick ofta ut på havet, kanske till ön Losinj längst söderut i Kvarnerbukten. När botanikern Ambroz Haracic deklarerade att luften här var extra syrerik fick ön status som hälsoresmål och skeppsbyggarstaden Mali Losinj fick ett uppsving som turistort. Vid stranden Cikat i stadens utkant planterade man träd, anlade promenadvägar – och byggde hotell.

Än i dag reser många hit för att kurera sig. Luften sägs vara bra för astmapatienter. Här finns gott om hotell av både äldre och nyare datum, ofta med spaanläggningar. Promenadvägar och vandringsleder går runt hela den södra delen av Losinj. 

Valdarke är ett vackert stopp på cykelturen. Foto: ELISABET AXÅS

Vi cyklar från Mali Losinj till den mindre staden Veli Losinj på en vandrings- och cykelväg som följer vattnet in i vikar och ut på uddar. I den vackra viken Valdarke kan man inte ana att det bara är någon kilometer till staden. Här finns privatrum att hyra, men inga hotell. På stranden ligger folk och solar på medhavda badlakan och luftmadrasser. 

Hundratals delfiner

Efter nästa vik väntar ett nytt skådespel. Två delfiner hoppar ute i vattnet. Runt Losinj lever runt 200 flasknosdelfiner. Det säkraste sättet att se dem är att åka ut med båt, men med lite tur och en kikare kan man se dem från land. Vi ser hur utflyktsbåtarna bevakar dem på lagom avstånd. I Veli Losinj upplyser Losinj Marine Education Centre om hur man bäst umgås med de populära djuren.

I Veli Losinj finns både krogar och delfinturer. Foto: ELISABET AXÅS

Trots sina namn (veli betyder stor och mali liten på kroatiska) är Veli Losinj den mindre av Losinjs städer. Men den är också den charmigare med sina pastellfärgade hus nere i hamnen. Här ligger flera restauranger, men vi fortsätter runt nästa udde till Bora Bar i viken Rovenska. Här kombinerar den italienske kocken Marco Sasso fisk från Losinj med tryffel från Istrien till läckra men ändå enkla rätter. Ett utmärkt ställe för lunch, innan bad vid stenstranden får bli cykelturens höjdpunkt.

Fler får än människor

En kort bro förbinder öarna Losinj och Cres. Cres är större, men har inte alls lika många besökare. Invånarna är inte så många heller, betydligt färre än fåren som betar i markerna. Särskilt på norra delen av Cres ser man ofta får längs vägarna. Över dem svävar gåsgamarna, enorma rovfåglar som lever på kadaver. Gamarna med närmare tre meter mellan vingspetsarna är en mäktig syn. Men de är hotade. I takt med att fårskötseln minskar hittar de färre döda djur att livnära sig på.

Vi gör vårt bästa för att gynna de stora fåglarna genom att äta en bastant lunch på får och lamm på Konoba Bukaleta i byn Loznati, en restaurang som serverar just öns specialitet – lamm tillagat på alla tänkbara sätt, även som ingrediens i dessertkakan.

Ingen stress på Cres

Staden Cres är en härlig kontrast till både Opatija och Mali Losinj. Rester av ringmuren avslöjar att det här är en äldre stad. Innanför loggian och klocktornet från 1500-talet ringlar ett virrvarr av gränder mellan de putsade husen som ofta har blå skyltar. ”Apartman” eller ”Sobe” betyder lägenhet eller rum att hyra. Här råder ingen brist på sängar, men det finns bara ett hotell. 

Strandpromenaden går mellan campingplatsen och havet. Foto: ELISABET AXÅS

De flesta som kommer hit campar. Längs promenaden norr om staden ligger campingplatsen som avslutas med en naturistavdelning längst bort. På väg dit finns gott om plats att sola på stenstranden eller bland tallarna på andra sidan promenaden. Barn stojar på luftmadrasser och vuxna läser böcker i solstolar. 

Staden Cres är som gjord för en stilla semester. ”No stress in Cres” läser jag på en båt i hamnen.

Livligare på Krk

Krk är den kroatiska ö som har flest turister. Flygplatsen och bron till fastlandet gör ön lätt att ta sig till. Skillnaden mot avstressade Cres är påtaglig när vi besöker Baska längst ner i söder. Här trängs vi mellan stånden där man säljer solglasögon och badskor nära den två kilometer långa stranden. Bakom ligger stora hotell och små pensionat. I vattenbrynet plaskar småbarnen medan de större studsar i en flytande hoppborg längre ut.

Det är här de flesta besökare tillbringar sin tid på Krk men vi slår oss ner i staden Vrbnik på öns östra sida. 

Vitt vin på Krks egen druva zlahtina. Foto: ELISABET AXÅS

I dalen utanför stan odlas vindruvor i långa rader. Druvan heter zlahtina och finns bara här. Ivan Juranic visar stolt familjens vintillverkning i en källare i utkanten av stan. Produktionen är inte stor, men 30 000 flaskor räcker till den egna krogen och några butiker på ön. 

– Vi är specialiserade på zlahtina, gör inga andra viner. Andra odlare har också chardonnay men de som kommer hit vill ha zlahtina, förklarar Ivan och håller upp en flaska mot ljuset.

Vinet ska bli mousserande och innehåller fortfarande sediment från jäst.

På Nadas terrass i Vrbnik kan man ibland höra livejazz. Foto: ELISABET AXÅS

Familjen Juranics restaurang Nada är ett givet mål på kvällen. Här serveras idel lokala rätter på fisk eller lamm – med det egna vinet Nada till. Vill man inte sitta inne serveras maten på terrassen med utsikt mot havet. Ett jazzband har ställt upp trummor och ståbas vid muren bredvid. När de kör i gång slår folk sig ner varhelst det finns en plats på trappor och murar för att lyssna.

Vandring till stranden

Vrbnik är bästa valet på Krk om man vill äta och dricka gott, men stans stränder är inte mycket att skriva hem om. Inte förrän vi ger oss ut på vandring hittar vi en riktigt fin strand. Turen går längs vandringsled nummer 65 till Uvala Srscica. Stranden ligger i ett fågelreservat där vi precis som på Krk får se de enorma gåsgamarna. Den steniga stigen kantas av olivlundar och stengärdsgårdar som övergår i ett allt torrare landskap med vild dill och salvia mellan stenarna. 

Vi är alldeles ensamma på stigen, men när vi kommer fram till stranden ligger tre små motorbåtar där ute. På landbacken får vi sällskap av ett gäng får som betar bakom en stengärdsgård med en skraltig grind.

Men på stenstranden är det bara vi. Havet är absolut kristallklart när jag försiktigt trippar i på de runda stenarna. Badskor är bra att ha i Kroatien, men inget man bär med sig på vandring. Väl i vattnet saknar jag dem inte. Jag tittar ner på stenarna som syns knivskarpt långt under mina fötter.

Nästan ensamma på stranden Uvala Srscica på Krk. Foto: ELISABET AXÅS

Resfakta

Resfakta uppdaterade i januari 2020.

Resa med tåg: Kvarnerbukten är ett av de områden vid Medelhavet som är snabbast att nå med tåg från Sverige. Det går att resa på knappt ett dygn från Malmö till Rijeka, men är trevligast om du gör ett eller ett par stopp längs vägen. Stationen Opatija Matulji strax före Rijeka ligger en halvmil från själva Opatija.

Läs mer: Ta tåget till Europa – stor guide

Resa med flyg: Det går inte längre något direktflyg från Sverige till Rijeka, utan minst ett flygbyte krävs. Räkna med minst fem timmar.

Resa runt: Det går utmärkt att resa med buss och färja mellan öarna. Busstidtabell finns på www.buscroatia.com, färjetidtabell på www.jadrolinija.hr. Eller hyr bil och ta med den på färjan.

Bo: Mest prisvärt är att bo i privata rum eller lägenheter. De kan hittas på Airbnb eller vanliga bokningssajter som Booking.com. Utbudet är enormt.

Bästa tiden: Juni till september men undvik gärna augusti då det kan bli riktigt trångt. Mycket populärt bland italienare, österrikare och tyskar som har semester då.

Språk: Kroatiska, men många talar även tyska, italienska och engelska.

Se & göra

Apoxyomenosmuseet
Bronsstatyn Apoxyomenos hittades i havet utanför Losinj 1996. I dag har den ett eget museum.
Riva Losinjskih Kapetana 13, Mali Losinj

Losinj Marine Education Centre
Själva delfincentret är inte så spännande, men det samarbetar med arrangörer av bra och hållbara delfinturer på havet.
Kastel 24, Veli Losinj

Vandra på Krk
Krk har 68 vandringsleder på sammanlagt runt 300 kilometer. På öns turistbyråer finns en karta över alla leder. 

Mat & dryck

Tramerka
Anspråkslös krog med nyfångad fisk på menyn i restaurangtäta byn Volosko strax norr om Opatija.
Andrije Mohorovicica 15, Opatija

Bora Bar
Fisk och tryffel i en enkel krog på kajen på Veli Losinjs baksida.
Rovenska 3, Veli Losinj

Nada
Ambitiös krog med tonvikt på fisk och skaldjur i vinbyn Vrbnik på Krk. Zlahtinavin från egen odling.
Glavaca 22, Vrbnik

Volsonis
Osannolik blandning av bar och museum där man kan beundra ett antikt Venusaltare till drinken.
Vela Placa 8, Krk stad

Läs mer:

Skön båtluff i Kroatiens skärgård

Din guide till 11 okända favoriter i Kroatien

En äldre version av denna artikel har tidigare publicerats i Allt om Resor och Dagens Nyheter.

Elisabet Axås

Jag är frilansjournalist med resor som specialitet. Jag har varit reseredaktör på Expressen och arbetar numera för olika dagstidningar och magasin. 2017 gav jag ut guideboken ”Mitt Kroatien” på Karavan förlag.