Hit kommer spanjorerna för att äta svenskt bröd

Hit Kommer Spanjorerna För Att äta Svenskt Bröd

Palma Breads kanelbullar och kardemummabullar har på kort tid blivit välkända i Santa Catalina. Inte bara svenskar utan många spanjorer, tyskar och fransmän slinker dagligen in för dessa beroendeframkallande svenska smakbomber.

Alla Palma Breads bagare har handplockats från renommerade bagerier i Sverige. Pontus Wahlström är chefsbagare och han delar med sig av sin hemlighet.

– Jag använder grovmalda kryddor från Sverige och jag snålar aldrig, säger han.

Bagaren Hanna Schiller berättar att de använder rikligt med smör och kardemumma även till degen.

– Både kanelbullarna och kardemummabullarna bakas på grovmalen kardemumma, avslöjar hon.

Det är bara att skiva upp och njuta. Foto från Unsplash

När vi träffar Pontus och Hanna i bageriet har säsongen börjat för julbröd. Solgula lussekatter, kardemummabullar spetsade med mandel, vört, mörk kavring och knäckebröd är några av de klassiska svenska julbröd som finns på hyllorna i bageriets butik sedan slutet av november.

Pontus egen julfavorit är knäckebröd med skinka och senap.

–  Vikingo passar väldigt bra med julskinka eller julost. Det är ett ekologiskt surdegsbröd med fin syra som vi bakar på stenmalt vete och siktad råg från svenska kvarnar. Det säljer vi året om och är ett av våra populäraste bröd.

– Vikingo och Pan Progres passar väldigt bra till pamboli, inflikar Ulrika Forsell som står bakom butikens kassa idag.

Många av bröden i disken är ovanligt stora, som surdegsbrödet Masa madre. En anledning är att stora bröd har saftigare inkråm, förklarar Pontus och fortsätter.

Palma Bread bakar svenskt surdegsbröd året om. Foto från Unsplash

– De håller vätska bättre än små bröd som snabbare torkar ut. Mitt tips är att köpa ett halvt stort bröd, och kanske skiva upp och lägga en del i frysen.

Pontus berättar att alla Palma Breads bröd bakas på surdeg, även bullarna. Det innebär att degen kalljäser över natten, minst tolv till fjorton timmar.

– Först då kan kroppen tillgodogöra sig mjölets alla viktiga näringsämnen.

Minst lika viktigt ur ett hälsoperspektiv är att använda mjöl som fått stenmalas i kvarn, det som spanjorerna kallar för ”integral”. Då tas hela kornet tillvara, även den näringsrika grodden och skalämnena.

Och hälsoperspektivet är viktigt för Palma Breads kunder.

– Hälften av våra kunder är spanjorer och de frågar ofta efter ”integral”, ”moreno” och ”ecologico”, säger Pontus. Då är Vikingo ett bra alternativ.

Karolina Kallentoft

Frilansande journalist och copywriter boende i Palma. Redaktör för tidningen Mallorcaliv.