Hitta den rätta känslan i Dublin

Hitta Den Rätta Känslan I Dublin

Till livsglada Dublin åker man mindre för de stora sevärdheterna och mer för atmosfärens skull. När det gäller att gå på spontana musikaliska strövtåg har Dublin egentligen ingen motsvarighet i Europa.

– Välkommen in, vad vill du beställa?

Bartendern ser uppmärksamt på mig. På puben O’Donoghue’s på Merrion Row i Dublin omsluts man som nytillkommen gäst genast av ställets grundstämning, som är varmt inbjudande och har musikaliska förtecken.

På innergården upplyst med röda glödlampor sitter människor i alla åldrar och sjunger den gamla folksången Whisky in the Jar. Inne i själva puben är ett gäng musiker i full gång med kvällens ”session” som de traditionella musikjammen kallas på Irland.

Ovanför musikerna hänger porträtt av de skäggprydda medlemmarna i The Dubliners, legendarisk folkmusikgrupp som gjorde sitt stamställe O’Donoghue’s vida känt hos allmänheten.

Stämningen tätnar allt mer framåt småtimmarna. Människor som inte alls känner varandra pratar mellan låtarna som de vore gamla vänner. Bredvid mig i baren står stammisen Brian, som envist vill bjuda mig på irländsk whisky med motivationen ”att det öppnar hjärtat för musiken”. Han har sin egen definition på irländsk folkmusik:

– När människor kommer tillsammans och när alla som lyssnar mår bra, det är då musiken börjar bli irländsk

Dublin har inget Eiffeltorn eller Colosseum. Det är inte för de världsberömda sevärdheterna man bokar en resa hit. Till Dublin åker man snarare för känslans skull, för det ovanligt trevliga bemötandet och den särskilda atmosfären som irländarna mer eller mindre har patent på.

Till Dublin reser man för känslans skull, för det trevliga bemötandet och den särskilda atmosfären som irländarna är kända för

Att hitta den rätta känslan har dessutom blivit lättare än någonsin i Dublin. Staden har moderniserats de senaste åren i positiv mening. Uteserveringarna vid floden Liffey erbjuder idag utmärkt italienskt kaffe. Nivån på restaurangutbudet har höjts kraftigt med höga toppar som till exempel Chapter One och 101 Talbot. Många pubar säljer nu Craft Beer från små bryggerier. Irländarna har börjat älska cocktails vilket gett upphov till en rad förnämliga cocktailbarer, som Vintage Cocktail Club och Peruke & Periwig.

– Till och med rökförbudet fungerar mer eller mindre, det trodde vi aldrig, säger bartendern Ted på O’Donoghue’s och skrattar.

Vintage Coctail club har anammat irländarnas nya intresse för cocktails.

Dublin är också en överblickbar stad med småskalig bebyggelse. Avstånden är oftast korta och passar därför ett helgbesök. Dublins innerstad går att promenera rakt genom under en eftermiddag.

Det är promenadavstånd överallt i Dublin.

När man ätit och druckit gott, exempelvis kring trendiga South William Street som karaktäriserar det nya Dublin, har man det bästa framför sig. Det är inte många städer som kan tävla med Dublin ifråga om humörhöjande uteliv. Den som vill ha party behöver inte gå längre än till nöjesområdet Temple Bar, även om några av de bästa klubbarna ligger på andra håll. 

Oavsett vilken slags kväll man söker bör man inte missa den traditionella irländska musiken, som är unikt levande och ett skäl i sig till att förlägga en helg här. Som stad att gå på spontana musikaliska strövtåg i, har Dublin egentligen ingen motsvarighet i Europa.

En populär introduktion till den irländska musiken är Musical Pub Crawl, som utgår varje kväll från puben Oliver St John Gorgarty. Det är en lärorik och underhållande rundtur, men känns samtidigt ganska turistanpassad och görs med samma två musiker till olika pubar.

Har man ont om tid är det en bättre idé att göra sin egen rundvandring. Man är aldrig långt från en pub med genuin folkmusik i Dublin. Några exempel bland otaliga bra musikpubar är O’Donoghue’s, The Cobblestone, Palace Bar, Kehoe’s och The Merchant Arch.

O’Donoghue’s är en av många bra musikpubar i Dublin

Med musiken fortfarande klingande i öronen från O’Donoghue’s släntrar jag vidare snett över gatan till Dehanys & Nesbitt, en av Dublins äldsta pubar och ibland kallad den mest fotograferade puben på Irland, tack vare sin välbevarade träinredning från mitten av 1800-talet.

Att ta en öl och prata är inmurat i den irländska folksjälen, vem man än är. Något jag tänker på när jag hamnar i samspråk med bartendern Brendan Kelly. Vi kommer in på ämnet regulars, stammisar.

– Det händer rätt ofta att Michael Higgins kommer förbi här för en öl och lite småprat med folk i baren, berättar Brendan. Jag känner honom sen många år, han bor inte så långt härifrån.

När jag frågar vem det är blir det tyst ett par sekunder. Jag får en road blick och ett överseende leende av Brendan Kelly innan han säger:

– Michael Higgins är president i det här landet som heter Irland.

Det tar ytterligare några repliker innan jag förstår att Brendan faktiskt menar allvar. Michael D Higgins är verkligen stammis på Dehanys & Nesbitt.

Nog säger det något positivt om en stad när den som råkar sitta på barstolen bredvid dig på puben kan vara landets president. Frågan är om det kan hända någon annanstans utom i Dublin.

Snett över gatan från O’Donoghue’s ligger Dehanys & Nesbitt, en av Dublins äldsta pubar.

Fem saker att inte missa i Dublin

Trinity College

Dublins berömda universitet ligger mitt i staden och har utbildat otaliga kulturpersonligheter. I ett annex ligger en fin dubbel sevärdhet: utställningen kring boken Book of Kells från 800-talet samt Long Hall, som många menar är världens vackraste bibliotek.

Guinness Storehouse

Museum och utställningen i Guinness gamla lagerlokaler. Den största behållningen är för många Gravity, puben högst upp som erbjuder vyer över hela Dublin, en stad som annars saknar bra utsiktsplatser.

Temple Bar 

Temple Bar är det stora nöjesområdet i Dublin med fler pubar och caféer än någon annanstans. Namnet kommer från att Dublins första judiska tempel byggdes här samt att Bar är ett gammalt ord för flodstrand.

St Patricks Cathedral

Irlands kanske mest berömda religiösa byggnad kallas ofta för “Folkets katedral”. Den började byggas år 1192 ovanpå den kristna kultplats där Irlands nationalhelgon Saint Patrick på 400-talet omvände själar till kristendomen.

Phoenix Park

Den största stadsparken i Europa öppnades redan 1747 och kan upplevas i sin helhet genom att hyra cyklar vid ingången. Reser man med barn finns anrika Dublin Zoo i parken. En annan vacker Dublinpark är mer centralt belägna St Stephen Green.

FAKTA:

Resa dit

Flera bolag flyger till Dublin från Sverige. Prisexempel: 1 153 kr med Norwegian och SAS direktflyg från Stockholm.

Bo

Dublin lider ingen brist på bra boendealternativ. Exempel på mellanklasshotell med centrala lägen är Trinity City Hotel (www.trinitycityhotel.com) och Maldron Hotel Smithfield (www.maldronhotelsmithfield.com), medan Kilronan House är ett klassiskt Bed&breakfast. (www.kilronanhouse.com).

Kommunikationer

Dublin är så pass kompakt att man kan promenera i stora delar av den centrala staden. Bussar sköter större delen av kollektivtrafiken även om två spårvagnlinjer finns. Populära hop on-hop off-bussar tar dig direkt till flera sevärdheter. Taxi är relativt billigt och kan hittas överallt.

Det är lätt att ta sig runt i Dublin

Valuta

Euro (1 € = 10,54 SEK)

Prisnivå

Dublin är Irlands dyraste stad men hamnar ändå en bit under den svenska prisnivån. Räkna med minst 130-140 kr för en varmrätt på en bättre restaurang. Det genomsnittliga priset för en pint öl är 45 kr.

Mat och Dryck

Länge led Dublin av bleka varianter av engelska mattraditioner. Desto roligare att staden nu utvecklats till något av ett gourmetresmål med många internationella kök och otaliga fina krogalternativ. Självklart bör man pröva inhemsk öl, cider och whisky i Dublin. Ett bra ställe att börja är pubkedjan Porterhouse (www.theporterhouse.ie) som gör elva olika sorters öl själva.

Bästa tid att resa

Vår, sommar och tidig höst har de behagligaste temperaturerna.

Invånare

Dublin 1 miljon. Hela Irland 4,5 miljoner.

I Dublin bor 1 miljon människor

Språk

Engelska och iriska. De flesta officiella skyltar är tvåspråkiga, men ursprungsspråket iriska är något man allt mer sällan hör i vardagen.

Internet

Gratis Wi-fi är mycket vanligt på pubar och caféer, det börjar bli ovanligare att det inte finns.