Höga kusten: Segla i världsarvet i sommar

Höga Kusten: Segla I Världsarvet I Sommar

Bortåt 200 distansminuter norr om grynnorna i Öregrundsgrepen, i höjd med Härnösand är Höga kusten nådd. Ur Bottenhavet reser sig dramatiskt skogiga berg med märkliga grottor och spännande raviner. Du seglar mitt i ett världsarv, i exotiska svenska farvatten, och kan angöra med fören direkt mot land nästan överallt. 

Foto: Izabelle Nordfjell / hogakusten.com

När sjörapporten kommer till Bottenhavet nämns observationer från Lungö och Skags udde. Har du varit där?

Förmodligen inte om du har hemmahamn i Mellansverige eller sydligare. Det är lite märkligt att det är söderut eller österut det drar på båtsemestern, när Höga kusten tronar med storslagna vyer och spatiösa vatten med få grynnor och långa djupa fjärdar.

Du seglar upp på tre fyra dagar från Stockholms norra skärgård. Räkna med två dagsetapper med motorbåt och natthamn, kanske vid Mellanfjärden där fiskekrogen serverar pinfärsk strömming.

Redan vid lotsstationen Spikarna utanför Sundsvall börjar kustlandskapet bölja. När du siktar sydligaste spetsen på Härnön har kusten blivit brantare och klipporna röda. Du finner dig seglandes i vatten där branta öar och fastlandsberg stupar nästan lodrätt ner i havet. Det är Höga kusten, skärgården som har världens största landhöjning.

Höga kusten har världens största landhöjning. Foto: Swedish Mountain Film / Hogakusten.com

Brackvattenskärgård

Det här landskapet trycktes mer än något annat ner av senaste inlandsisen. Nu fjädrar det tillbaka med en landhöjning på nästan en meter varje sekel. Det är klassat som världsarv och det fina i kråksången är att du kan segla genom den unika naturen och vara omsluten av höga berg med resliga granstammar. Och det är ingen trängsel, varken i farlederna eller i naturhamnarna.

Kommer du söderifrån har du förstås en transportsträcka över den öppna Gävlebukten och Jungfrubukten men den kompenseras av Höga kustens naturupplevelser.

Segla in i residensstaden Härnösand och förtöj vid någon av de tre gästhamnarna i city. Här finns alla faciliteter du önska kan efter ett par dygn till sjöss. Om du snabbt vill vidare, och om inte nordan eller nordvästan ligger på, väljer du Norra sundet.

Drygt hundra sjömil österut ligger Finland. Du är i Mellannorrland, i Bottenhavets brackvattenskärgård, och märker redan att dagarna har blivit längre och nätterna ljusare. Det blir aldrig riktigt mörkt under högsommaren.

Efter Härnösand smiter du förmodligen inomskärs där det läar av mellan fastlandet, Lungön och Hemsön och når deltat där Ångermanälven flödar ut runt öar som heter Åborddsön och Södra Lövvik och Storön.

Mäktiga Högakustenbron

Det är frestande att följa de vilda laxarnas vandring uppåt älven, åtminstone sex distans och passera under Högakustenbron, en hängbro i världsklass, med Golden gate i San Fransisco som förebild. Är du seglare och har en aldrig så hög mast, ter den sig ändå som ett plockepinn i jämförelsen med bropelarna 180 meter över vattenytan.

I älvens sköte spirar kulturhistorien och det gott om gästhamnar. Populär har Hornö brygga blivit, uppströms strax väster om Högakustenbron med en knapp kilometers promenad till restaurang och turistinformation.

På Ångermanälven kan du ana hur skepparna på bogserbåtarna för ett par tre årtionden tillbaka drog timmerbuntar som kopplades ihop till släp, längre än 300 meter på öppet vatten.

Lämningar av sågverk och massafabriker anas efter älvens stränder. Drygt fem distans från Högakustenbron går farleden vidare under den gamla Sandöbron som en gång hade världens längsta betongspann. Farleden är utmärkt med bojar och ensmärken men blir grundare ju längre uppåt du kommer. Kanske idé att sätta kurs mot havs igen och segla vidare norrut mot allt mäktigare silhuetter.

Nordingrå hjärtat

Vart du än vänder dig inomskärs reser sig skogsklädda berg som barriärer över havet, berg som inte liknar några andra i världen. Här och var kalottberg med osvallad morän och mössor av skog som markerar den högsta kustlinjen 286 meter över havets nuvarande nivå.

Nordingrå, Höga kustens hjärta, ligger framför dig inpyrt av kultur och sevärdheter och kantat av natur- och gästhamnar. Gaviksfjärden öppnar sig i väster som ett litet innanhav med mängder av fina naturhamnar. Missa inte Häggviken, andäktigt naturskön, men se upp för den sjunkna pråmen vid östra stranden vid inre inloppet. 

Nordingrå, Höga kustens hjärta, ligger framför dig inpyrt av kultur och sevärdheter och kantat av natur- och gästhamnar. Foto: Pixabay

Högbonden, med Sveriges näst högst belägna fyr, ligger i yttre kustbandet. Ön har en hamn som skyddar blott från pålandsvind och den steniga bottnen har slukat åtskilliga ankare. Lättast att lägga till är det på sydvästra sidan nära Stenviken eller vid klipphamnen i väster. På fastlandet, nästan mitt emot finns Barsta, ett gammalt fiskeläge från Gävlefiskarnas tid med ett skärgårdskapell från 1600-talet. 

Nordligare ska Edsätterfjärden skära in i landet med många orörda smultronställen och Måviken som har en fullserviceanläggning.

Fina fiskelägen

Du passerar naturskyddsområde på naturskyddsområde och har goda chanser att sikta säl på kobbarna. Kanske också en havsörn bland måsarna i luftrummet. 

Norrfällsviken, med ett genuint fiskeläge och flera små pittoreska krogar i hamnen, är synd att sumpa om du vill se folk, spela golf eller bada i pool.

Men vänta att köpa surströmmingsburken tills du angör Ulvöhamn som gör anspråk på att vara Bottenhavets pärla. Ett strandhugg först vid det gamla fiskeläget vid södra Ulvöns sydspets och du kan vid Marviksgrunnan se strecken på klipporna som visar landhöjningen hundraårsintervaller.

Tryggt förtöjd i sundet mellan Norra och Södra Ulvön kan norrländsk skärgårdshistoria insupas länge och mixas med krog- eller pubbesök med bryggservering.

På Ulvön möter du både fastboende och sommarstugeägare. Och båtfolk, förmodligen besättningar på finskflaggade båtar och kanske en och annan långväga tysk. Men ute i naturhamnarna har du alla möjligheter att ligga ostörd.

Tryggt förtöjd i sundet mellan Norra och Södra Ulvön kan norrländsk skärgårdshistoria insupas länge och mixas med krog- eller pubbesök med bryggservering. Foto: Izabelle Nordfjell / hogakusten.com

Skärgården är den djupaste i Sverige. Det är tvärdjupt, som norrlänningarna säger. Ett stenkast från land visar ekolodet ofta på femtio meters djup. Det är mer regel än undantag att du kan komma in med nosen direkt mot klipporna.

Men det gäller att ha lång ankarlina och vara utrustad med någon typ av plogankare.

Vid Skulebergets fot

Den höga skogsbeklädda kusten mäter dig och det är lätt att känna sig ödmjuk inför naturkrafternas mäktighet. Den röda repakivigraniten har här och var inslag av svart diabas från ofattbara tidsrymder och med kraft att överleva allt annat på jorden.

Gång efter annan passerar du klapperstensfält; en del som ändar i havet, och här och var hittar du sandstränder för sol och bad.

Väster om Ulvöarna tränger Ullångerfjärden in i landet. Här nås tätorter som Ullånger och Docksta med marina och varv. Det är vid Skulebergets fot och lägger du till vid Veåsand i Norrfjärden är det kortare än en kilometer till det branta berget. Passa på att göra av med kalorier genom att klättra upp till grottan på bergets ostsida och få en strålande utsikt över arkipelagen på köpet. Längtar du efter äventyrliga strapatser hyr du utrustning och väljer någon av klätterlederna.

Sveriges högsta ö

Vid norra inloppet till Ullångerfjärden reser sig Sveriges högsta ö Mjältön med charmiga naturhamnar.

Kälaviken, strax före inloppet till Näskefjärden, är värd att ankra upp i, mest för att vandringsleden i vikens norra del leder till den magnifika Slåtterdalsskrevan. En gångtur på bortåt en timme och du når skrevan som 7 meter bred, 40 meter djup och 200 meter lång – som ett jättelikt yxhugg i berget.

Det är mer än en ö i skärgården som kan kalla sig pärla. Strängöarna, till exempel, bär spår efter ett förgånget skärgårdssamhälle som en gång hade både maskinverkstad, såg, barnkoloni och vilohem för trötta husmödrar. 

Det pittoreska fiskeläget Trysunda hör till bäst bevarade – också till de mest besökta – med en bra serviceanläggning och nyfångad (och nyrökt) fisk. Mindre känd men inte mindre besöksvärd är Grisslan där barnfödda fiskare kan bjuda på mustiga historier om du uppträder väluppfostrat.

Södra Balesudden på fastlandet är en av de mest omtyckta naturhamnarna bland hemmaseglarna i farvattnen, ett tecken så gott som något. Nu ligger du nära den muddrade rännan som är inloppet till Bäckfjärden där Peter, ”Foppa”, Forsbergs arkitektritade sommarresidens kan passeras från sjösidan.

Som en norsk fjord

Att sedan segla in i Örnsköldsviksfjärden ger en vision av att färdas på en norsk fjord och är de sju sjömilen väl värda. Kommen till fjärds ände ligger gästhamenen mitt i stan.

Här finns fyra platser med 16 amperes säkringar, dator med internetuppkoppling och myllrande folkliv i hamnkvarteren några minuter från torget. Från Höga kusten följer dig minnet av en skärgård med svängrum och de storslagna vikar du hade alldeles för dig själv.