Hon skapar trygghet inför förlossningen

Hon Skapar Trygghet Inför Förlossningen

Sverige har bland den säkraste sjukvården i världen men ändå är många kvinnor i Sverige rädda och oroliga för att föda barn. Barnmorskan Cia Sandström jobbar med förlossningsförberedande kurser för att hjälpa kvinnor att återfå tron på att kroppen kan föda barn.

I en rustik träsal på en yogastudio mitt i Umeå ligger yogamattor, bolster och filtar utspridda på golvet. Sex stycken mer eller mindre höggravida kvinnor och deras partners sitter och halvligger på golvet. Cia slår sig ner mitt framför paren och berättar att hon jobbat som barnmorska på förlossningen i femton år. Hon är också yogalärare och aurorabarnmorska, vilket innebär att hon har samtal med kvinnor som av olika anledningar är oroliga inför förlossningen. Att hon möter många som är förlossningsrädda är en av anledningarna till varför hon väljer att hålla i förlossningsförberedande kurser.
Föda barn är fantastiskt om man har rätt verktyg, om den som föder tror på sin kropp. Ingen behöver vara rädd för att föda barn, det är en otroligt häftig upplevelse, säger Cia.

Under fyra timmar leder hon paren genom teori och praktik. Det handlar om hur förlossningen går till, de olika faserna och hur smärtan kan hanteras på olika sätt. Både av den som föder och partnern eller stödpersonen. Med hjälp av en stickad livmoder och en liten docka förklarar hon hur bebisen rör sig på vägen ner genom livmodern. Och varför det kan ta så väldigt lång tid att föda barn, bebisen har en lång väg att ta sig hela vägen ner och ut. 
—Men kroppen vet vad den ska göra. Förlossning sker väldigt sällan som på film att vattnet går och man måste rusa till sjukhus för att ligga på rygg och skrika. För de flesta är det lugnt, nedsläckt och mamman föder på sidan. Partnern finns nära och barnmorskan är på sidan, säger Cia.

Cia använder en liten docka i en röd stickad livmoder för att visa hur livmodern förändras under förlossningen. FOTO: EMMA ÅSLIN STÅRSTA

Partnern spelar en stor roll

Många som har negativa upplevelser av sin förlossning upplever att de är väldigt ensamma, berättar Cia. Därför är partnern jätteviktig, att finnas där som ett stöd för kvinnan. Målet med kursen är att få paret att samarbeta med varandra.
—Förlossningen betyder jättemycket för anknytningen och hur paret kommer klara relationen, säger Cia.
Paren får öva på grepp, press och massagetekniker som kan hjälpa med smärtan. Det gäller att hitta det som funkar och göra det så länge det funkar.
—Även om det innebär att säga samma sak och massera samma punkt värk efter värk i fyra timmar, säger Cia.

Hon förklarar hur en värk fungerar, att den alltid är ungefär lika lång, men kan vara olika intensiv eller komma olika ofta.
—Det här är lite provocerande att säga, men den större delen av tiden under en förlossning är vila, säger Cia.
Hon visar på tavlan där hon målat upp djupa gropar som föreställer värkar, att varje värk är mellan en och en och en halv minut. Men att tiden där emellan är den viktiga, i början av förlossningen kanske det handlar om en kvart och i slutet om trettio sekunder.
—Om du spänner dig och är orolig finns risken att du inte hinner slappna av innan nästa värk. Då känns det som du går från värk till värk och det kommer bli jättejobbigt, säger hon.

Den mörka rösten kan hjälpa födandet

Avslappning är en viktig del i att hantera smärtan. Och andningen är viktig för att slappna av. Men Cia förespråkar inte den klassiska profylaxandningen för någon som inte har jobbat aktivt med den under hela graviditeten. Istället menar hon att andningen ska vara som vanligt, lugn och ljudlös, och därefter ta hjälp av rösten.  En mörk röst ger en nedåtgående rörelse, och en ljus röst ger en uppåtgående. Hon låter paren prova att jobba med andning och röst. I tjugo sekunder får de hyperventilera, andas snabbt och högt uppe i bröstet. Den lugna atmosfären i rummet blir med ens obehaglig och stressig. Samma sak händer när de får prova att ljuda högt och ljust. Det blir spänt och obekvämt att vara i rummet. När de istället får jobba med mörka ljud blir stämningen lugnare. Deltagarna reflekterar efteråt om att det verkligen går att känna att de slappnar av i bäckenbotten när de gör de mörka ljuden istället för de höga.

—Precis! Bäckenbotten måste vara avslappnad för att bebisen ska få plats att komma ut, säger Cia.
Hon uppmanar också sina deltagare att se sig själva som hotellgäster och inte patienter när de kommer till sjukhuset. Att det är tillåtet att möblera om på förlossningsrummet, dekorera med ljusslingor, eller hänga upp barnets kläder på väggen. Den som ska föda behöver inte ligga still i sängen hela tiden, utan mår ofta bättre av att vara uppe och röra på sig. Sitta på en pilatesboll eller hänga över ett gåbord. Testa vad som funkar och inte vara rädd att prova. Hon tycker till och med att den som inte känner sig trygg eller bekväm med sin barnmorska ska våga byta.
—Vi byter ju frisörer titt som tätt, varför inte barnmorska? Ibland stämmer inte personkemin och då är det svårt att slappna av. I de allra flesta fall är det inte några problem att byta barnmorska.

Emma Åslin Stårsta

Jag är frilansjournalist och fotograf sedan 2017. Söker alltid historierna i samhällets utkant. Människorna med brinn i hjärtat, driv i själen och berättelser som på riktigt kan förändra en liten del av världen. Om det så bara är hos dig som läser just nu.