Hunden Ace hittar försvunna människor i hav och sjöar

Hunden Ace Hittar Försvunna Människor I Hav Och Sjöar

Den specialutbildade jaktlabradoren Ace har ett mycket skarpt luktsinne. Grova brott är hans vardag och han arbetar hårt för att söka efter försvunna människor i hav och sjöar. Förra sommaren hittade han kvarlevorna av Kim Wall på havsbotten i Öresund. Tennisbollar är hans största motivation.

Text Hélène Lundgren

Foto Felix Oppenheim

Det är en grå novemberdag och hundföraren Lars-Göran ”Snillet” Eriksson har just backat ner bilen till en sjö i norra Stockholm. På en trailer står en gummibåt och hans biträdande chef Marcus Rostedt hjälper till att lasta av båten i vattnet. Med sig i bilen har de Lars-Görans sexåriga jaktlabrador Ace som arbetar som kriminalsökhund, samt patrullhunden Gringo och den franska Busseronen Tosca som arbetar som brandhärdshund. 

– Schäfern Gringo är min frus hund och alla våra hundar är familjehundar. Ace är en glad prick som är förtjust i mat, och när vi är hemma gillar han att ligga för sig själv. Han lever för mat och tennisbollar, berättar Lars-Göran när han släpper ut hundarna som glatt springer runt i cirklar på den frostiga marken. 

Ace, a Labrador trained to find human corpses, blood and sperm and his master Lars-göran Eriksson working for the police.

Det finns bara tio kriminalsökhundar i Sverige, och tanken är att det ska finnas två hundar i varje polisregion. Vi har nyligen fått utökning med en hund till på brottsplatsundersökning och åtta nya narkotika och vapenhundar. Lars-Göran och Ace brukar träna två timmar om dagen, och att utbilda en kriminalsökhund kräver mycket träning. Det går inte heller att träna hunden hur mycket som helst och den måste hinna smälta vad den har lärt sig.

– Jag har haft Ace i tre år nu och när man får en hund så har man den först på prov. Under två år har jag tränat Ace, och det tog ett halvår innan en instruktör godkände honom så att han kunde börja arbeta som kriminalsökhund, berättar Lars-Göran medan Ace springer över den tunna isen på vattenpölarna.

Ace är specialtränad att söka i vatten och att känna igen doften av blod, sperma och likdoft. 

Att lära en hund som Ace att känna igen olika dofter är inte så svårt, säger Lars-Göran som är Aces instruktör.

– Vi använder vätskor när vi tränar, och först började jag med att ställa upp en bana av burkar med sex olika preparat. När hunden registrerar burken med det rätta preparatet så belönar jag honom med t ex tennisbollar som är Ace favorit. Sen byter jag plats på burkarna, och lägger ut t ex blod i en av burkarna. I de andra burkarna lägger jag ut olika saker som t ex frolic eller en träbit, men när hunden registrerar dessa burkar får den ingen belöning. Jag använder också en klicker för att belöna hunden när den hittar rätt doft. Efter ett tag gömmer jag saker som hunden ska leta reda på. Att lära hunden att känna igen olika dofter brukar gå mycket snabbt. Det svåra är att få hunden att markera så nära den inlärda doften som möjligt, och det lär man hunden på burkbanan. När Ace markerar så lägger han sig ned med på frambenen. Han gurglar också när han markerar. Min brandhärdshund markerar genom att frysa med nosen på marken, berättar Lars-Göran som både är hundförare och instruktör. 

Det Ace älskar allra mest är tennisbollar, och Lars-Göran har alltid med sig en tennisboll i fickan. Ace vill verkligen leka med den, och bollar är hans stora motivation. 

– 95% av alla sök vi gör är träningssök, och när vi tränar vattensök så brukar jag belöna hunden i båten. Han blir lika glad då, och bär sedan med sig bollen tills vi kommer iland. Då kan jag leka lite mer med honom. På riktiga sök belönar jag aldrig med bollen utan då klappar jag bara lugnt om honom. Utebliven belöning är inte något dåligt, och det är också ett sätt att öka hundens vilja att fortsätta att söka. ”Fan, ingen belöning, då vill jag söka igen”, förklarar Lars-Göran.  

Ace, är tränad för att hitta kroppar från människor, blod och sperma.

Så fort vi kliver i båten så sätter Ace ivrigt igång att börja arbeta. Han ställer sig i fören av båten och vädrar med nosen i luften. Han står på helspänn, och svansen viftar hela tiden när han spanar på änderna i vattnet. 

– Svansen är en mycket vältränad del av Ace, och jag tror att det är den mest vältränade delen på hela hunden, säger Lars-Göran och skrattar. 

Ace, a Labrador trained to find human corpses, blood and sperm and his master Lars-Göran Eriksson working for the police.

Ace och Lars-Göran arbetar tillsammans med kollegan Mats Thomasson och labradoren Braiht. De åker ut på runt 600 sök per år, och har hittat kroppsdelar vid sex olika tillfällen. Förra sommaren var Ace med i både tidningar, radio och TV under det mycket uppmärksammade mordfallet av Kim Wall. Han var en av de svenska kriminalsökhundarna som hittade kvarlevorna av Kim Wall på sandbotten i havet vid Öresundsbron, sju-åtta km från den danska kusten. Ace var också med i arbetet efter terrorattacken på Drottninggatan när de skulle söka efter bloddoft från gärningsmannen. 

– Vi vet inte alltid om Ace har rätt när han markerar, men i Danmark fick vi verkligen kvitto på att det var rätt. Första gången var det två hundar som markerade att de hade fått vittring på något, och vid nästa tillfälle markerade tre hundar. Kroppsdelarna hittades på åtta – tolv meters djup, och i november hittades även en arm. Jag har dock inte nämnt för Ace att han numera är berömd, säger Lars-Göran.  

Gummibåten kör fram och tillbaka i mycket låg fart, med vinden i sidan. Ett specifikt område ska sökas av, och Ace står längst fram i gummibåten. Han vänder sig upp mot vinden för att bäst kunna känna vittringen. Om Lars-Göran och hans kollegor skulle hitta någon kropp så säkras den först med rep och utredarna kontaktas, sen kontaktar de dykarna.

– Det kan vara ett stort område som ska sökas av, och ofta åker vi ut med båten två gånger i olika sorts vindar. På sjöar far vittringen ofta omkring, och det är svårare nu när det är blåsigt. I Danmark blev vi också tvungna att tänka på strömmarna i vattnet, och vågorna var besvärliga för Ace.   

Hundars luktsinne är oerhört mycket bättre än människors

Plötsligt markerar Ace att han har fått vittring på någonting genom att lägga sig ner med frambenen. Det blåser och han markerar på en plats på båten där de tidigare har tappat lite svamp. 

– Vattensök brukar vi träna genom att med hjälp av en tegelsten, rep och en boj sänka ner en kopp med nedfryst svamp till 10 – 12 meters djup. Undrar om Ace tycker att vi dumma. ”Jag har ju redan markerat att jag har fått vittring och så flyttar de på båten hela tiden kanske han tänker”, säger Marcus Rostedt och ler.

Hundarna går runt och känner dofter hela tiden och deras luktsinne är så oerhört mycket bättre än människor. 

– Jag har hört olika siffror, men hundar har 200 000 gånger bättre luktsinne än vi människor.  

En gång markerade en hund i en trapp där en våldtäkt hade skett ett år tidigare. Med min förra hund hittade vi kroppsdelar på 28 meters djup, och en gång hittade en annan hund en fot som hade legat i vattnet i ett halvår. Hundar kan även markera på isen. Gaserna stiger och vittringen sitter kvar. Jag har hört talas om en hund i Östersund som markerade på isen, men Ace har än så länge inte varit med och sökt på vintern. För att rensa nosen från lukter så kan hundar fnysa ut dofter för att kunna lukta lika bra igen. Vi människor tappar lukten efter ett tag om vi utsätts för samma lukt under en längre tid, men inte hundar. Hundar kan också låta bli att använda sitt luktsinne om den vill, vid t ex starka dofter.  

För oss är det dags att bege oss tillbaka på landbacken igen, men för Ace är arbetsdagen inte slut ännu. Ace tröttnar inte på att arbeta och han och Lars-Göran ska fortsätta att söka på sjön i flera timmar till.

Felix Oppenheim

Freelance photographer since 1979. Travel, sports, nature, outdoor, adventure, portraits, corporate etc.