I garaget blev Jurij som ung på nytt

I Garaget Blev Jurij Som Ung På Nytt

Jurij Lederman hade just fyllt 65. Det kan, i sig, vara en livskris i sig för många. Men för Jurij innebar ett möte med en läkare ett uppvaknande. Eller snarare som att en slägga med full kraft slogs in i mellangärdet.

Det är sex år sen han stod inför sin läkare. Hon hade fått provsvaren, la huvudet på sned och skulle just dela med sig av siffrorna i pappren.

-Hon sa ”sätt dig, Jurij”. Det var som på film eller teater. Ödesmättat. Sen berättade hon om mina usla värden och sa i princip rakt ut att jag hade högst ett år kvar…

Det var där på stolen framför läkaren som Jurij Lederman började forma en plan för överlevnad. Teatern hade varit hans liv, både som skådespelare, teaterchef, pedagog och som ledstjärna för mängder av andra skådisar som fått ta del av hans handfasta regi. Livet hade gett honom törnar och självmedicineringen stavades alkohol. I huset stod det cognacsflaskor placerade strategiskt på olika platser – i garaget, i köksskåp och bokhyllor.

-Jag kunde vakna på morgonen, helt utan driv och framtidstro. Då gick jag till nån av gömmorna och drack cognac, berättar Jurij. Jag var onykter dygnet runt och…ja, jag var alkoholist.

Via teatern fick han kontakt med en amerikansk coach som bland annat sa: Du ska göra det svåra till din vana, en vana blir det lätta. Och det lätta blir det vackra. Orden är hämtade från den store, ryske teaterpedagogen Konstantin Stanislavskij. Jurij bearbetade vad coachen hade sagt och kunde äntligen sätta ord på vad han saknade i sin monumentala livskris.

-Det dök upp direkt i mitt undermedvetna. Jag hade aldrig fått möjligheten att reflektera så mycket över att livet hade snurrat på och att jag aldrig fått stanna upp i min känsla av att känna mig ung, konstaterar Jurij. Då dök det upp: Äntligen…UNG! 

Förändringen var inledd. Garaget i villan söder om Stockholm rensades på bil och allt annat onödigt som bara ligger och skräpar i ett garage. Han murade igen garagedörren, la ett nytt golv, tog ett lån och började investera i gymutrustning. Sen påbörjade han förvandlingen.

Idag, sex år senare, är Jurij 71 år, 17 kilo lättare och har en fysik som motsvarar en 25-30-årings.

-Jag gick den långa vägen. Från det enkla till det svåra och tunga. I mitt garage står nu allt som behövs, från bänkpress och benpress till olika fria vikter och boxningssäck, berättar Jurij och visar runt i det fullutrustade gymmet.

Han började försiktigt och gladdes åt små förändringar. Kroppen började förändras och musklerna började bära upp den kropp som mer eller mindre var helt utdömd av läkarna.

-Jag ifrågasatte det som alla säger om att det är så svårt med muskeltillväxt efter 50. Vem fasen har bestämt det???  Jag tänkte minsann visa alla med förutfattade meningar att de har fel!

Jurij Lederman gick aldrig i pension. Han byggde sitt gym, tränade metodiskt och fortsatte sitt yrkesliv som teaterchef och med handfast rådgivning i ledarskapsfrågor på små och stora företag. Just organisationsutveckling är något som han även tar in i sin egen träning.

-Javisst, jag ser kroppen som en organisation. Allt är en organisation, från bakteriekulturer till muskelgrupper och människor. Min träning av muskler är en sorts organisationsutveckling, skrattar Jurij. Dessutom håller jag hela tiden koll på både blodtryck och puls under träningen med hjälp av en blodtrycksmätare för att hitta exakt rätt balans i min träning.

Träning som blir av, är ett motto för många som mer eller mindre motvilligt hasar sig iväg till en aktivitet. När man tycker sig stjäla en timme eller två från ett annars inrutat liv. Jurijs garagegym är sinnebilden av hur minsta motståndets lag pulvriseras. 

-Jag tränar fem gånger i veckan i mitt eget hem. Och som jag sa då när jag startade förändringen – äntligen ung. Jag hann ju aldrig känna mig ung, vare sig när jag var det eller när jag blev äldre.

Garaget har blivit ett pojkrum för 71 år unge Jurij Lederman. Cognacsflaskorna är för länge sen bortrensade, medicinerna kastade och läkarna behöver inte ta till det ödesmättade – sätt dig, Jurij.