Ingen vill leka med mig – Om vuxenensamhet

Ingen Vill Leka Med Mig – Om Vuxenensamhet


Min dotter frågar ibland varför jag inte har några kompisar. Då brukar jag bara skratta bort det och säga, att jag har nog med er. Men så är det ju inte.

Foto: Pixabay

Katarina 38 år, har man och två barn, hus och ett jobb som hon trivs med. På somrarna är hela familjen på landet och under julen åker de oftast till Thailand. Katarina tycker att hon har det perfekta livet om det inte vore för att hon inte har någon vän att dela det med. I bland kan hon till och med önska att hon hade en vän som var svårt sjuk, bara för att ha någon att ta hand om. 

   En av tio svenska kvinnor har ingen vän. Katarina är en av dem. Här är hennes historia. 

 Jag har aldrig varit en tjej som haft mycket kompisar. I skolan var jag ”plugghästen” som ingen ville leka med på rasten. Mig lekte man bara med om det inte fanns någon annan tillhands. Jag kom alltid i andra och tredje hand, aldrig i första.

 När jag jobbar som lärare, har jag upptäckt att det finns barn som var som jag i nästan varje klass. Första gången jag fick syn på en sån liten tjej, tänkte jag; så där var ju jag! 

   Jag hade en kompis under gymnasietiden, hon hette Stina. Vi pluggade ihop och hängde efter skolan. Hon hade andra kompisar också och vi var nog inte bästa vänner. Sedan länge bor vi långt ifrån varandra och vi har inte setts på flera år. Vi rings ibland, men det är ju inte så att jag kan prata med henne om allt.

   Sedan jag bildat familj har vi flyttat en del på grund av min mans arbete. De senaste tio åren har vi bott i tre olika städer. Jag har försökt att skaffa vänner, men oavsett plats, har det varit svårt. Antingen så umgås folk med sina barndomsvänner eller med släkten. Alla är så etablerade och verkar inte så intresserade av att lära känna nya människor. Det är inte lätt att komma in i nya sammanhang som vuxen. Man måste passa in på olika sätt för att ha en chans, hitta någon självklar ingång som förenar. Jag vet inte riktigt vad som krävs, utan kan bara konstatera att jag aldrig har lyckats.

Vi har också bjudit hem dagis- och klassföräldrar flera gånger, men vi har aldrig blivit bjudna tillbaka. Inte en enda gång.

Katarina har bjudit hem klassföräldrar, men hon har aldrig blivit bjuden tillbaka.
Ofta kan hon tänka; Varför har dem lyckats och inte jag?

När vi för fyra år sedan flyttade till en förort till Stockholm hade jag stora förhoppningar på att börja om. Jag bjöd hem både kollegor och familjer som vi stött på via barnen. Men det blev precis som vanligt. Vi blir aldrig bjudna tillbaka, till slut ger man upp.

Min man har haft många vänner men tappat kontakten med de flesta under åren. Han tycker också att det är konstigt och trist att vi inte har något umgänge, men lider nog inte lika mycket som jag. Det är ju inte så att jag ligger hemma och gråter men jag har nog inte världens bästa självkänsla. Jag försöker tänka att jag bara haft otur. Vi är varken konstiga eller tråkiga, utan bara ganska så vanliga. 

   På jobbet vet ingen om hur ensam jag är. Där är det väldigt socialt och jag sitter med som alla andra i fikarummet och snackar.  Det är speciellt en tjej som jag gillar jättemycket.  Hon har massa vänner och när hon skulle upp till fjällen med sitt kompisgäng, frågade jag om jag kunde få hänga på. Men det var redan fullt.

Jag blir ledsen men kanske mer uppgiven. Ofta kan jag tänka; Varför har dem lyckats och inte jag?

 Det förväntas att alla ska ha massa kompisar. Varje dag när jag slår på tv:n eller öppnar en tidning möts jag av ”Tips till mingelfesten”, “Åk på fjällresa med gänget” eller ”Så fixar du nyårsfesten”. Eller som häromdagen, när det var snökaos och eleverna behövde hjälp att komma hem. En lärare föreslog att föräldrarna kunde ringa någon vän om de inte själva kunde komma och hämta sina barn. Då tänkte jag att jag skulle inte ha någon att ringa i en sådan situation.

Nyåret är värst. Jag har aldrig blivit bjuden på en fest.  Jag har heller aldrig lyckats att ha någon nyårsfest, eftersom ingen kunnat komma. 

   Även om jag gör en massa saker som till exempel gå på Friskis & Svettis, museer och ta långa promenader, kan jag inte sluta att tänka på hur mycket roligare allt skulle vara om jag kunde göra det med en kompis. Ibland har jag tänkt att jag ska byta jobb så att jag slipper alla lov som lärare har. Jag saknar vänner mer än jag vågar erkänna. Min dröm är att ha en bästis.  Vi kanske inte skulle hela tiden men ta en fika ibland, resa på longweekend eller bara snacka i telefonen. Nu är jag 38 år och jag börjar tvivla på att det kommer att hända. Min dotter frågar i bland varför jag inte har några kompisar. Då brukar jag bara skratta bort det och säga, att jag har nog med er. Men så är det ju inte. Jag tror faktiskt att många har det som jag. 

Katarina heter egentligen något annat. Hon bor i en förort utanför Stockholm. Hon är gift och har två tonårsbarn.

 Människan behöver bli tagen i bruk. Om man inte har några vänner och känner sig ensam väcks en sorg och saknad och en känsla av utanförskap.

”Många gör ofta konstiga prioriteringar i sina liv. I stället för att ta hand om sina relationer och vara öppen för nya, lägger man ner tid och energi på att jaga en livsstil. ”
Camilla Lif, präst.

Längtan efter vänskap är något som de flesta har, säger prästen Camilla Lif. 
En vänskap rymmer så mycket och är annorlunda än andra slag av kärlek, som till ett barn eller till en kärleksrelation. 

Vi behöver goda vänner att spegla oss i. God vänskap stödjer oss och ger oss tröst och konstruktiv kritik när vi behöver det, utan att förvänta sig någonting i retur. Att få vara engod vän är också viktigt, det får oss att gå bortom oss själva, sätta någon annan i första rummet och därmed bli bättre människor.

 – Människan behöver bli tagen i bruk. Om man inte har några vänner och känner sig ensam väcks en sorg och saknad och en känsla av utanförskap. 

Camilla Lif tror att det var annorlunda förr. När vi inte var så upptagna hela tiden. Idag har ingen tid att knyta nya vänskapsband, speciellt inte till någon som kanske är lite udda, lite blyg och som inte är lika socialt begåvad. Då är det lätt att bli förbisedd. 
 – Många gör ofta konstiga prioriteringar i sina liv. I stället för att ta hand om sina relationer och vara öppen för nya, lägger man ner tid och energi på att jaga en livsstil.  En vältränad kropp, ett snyggt hem, pengar och på att förverkliga sig själv. I stället borde man intressera sig för människor, i slutändan är det ju det som är meningsfullt, säger Camilla. 
   Precis som kärleksrelationer kan uppstå på olika sätt, finns det också flera vägar till vänskap. Om man har orimliga krav och tror på att vänskapen ska bli himlastormande slår man bara krokben på sig själv.
Camilla tror på att förhålla sig osentimentalt och att bete sig lite skamlöst. 
– Jag vigde ett homosexuellt par och bara kände att jag ville så gärna bli kompisar med dem. När de var på väg hem frågade jag bara om de ville bli kompis med mig. I dag är båda två gudfädrar till min dotter. Om vänskap inte kommer till dig måste du gå ut och hitta den själv.

”Ge inte upp utan inrikta dig på nya personer. Erkänn att det smärtaratt bli bortvald, det hjälper dig att gå vidare. Kanske handlar det om dig eller kanske inte.”
Liria Ortiz, psykoterapeut

Psykoterapeuten Liria Ortiz menar att om man inte har några vänner, är det lätt att tro att det är något som är fel på en. 

Ofrivillig ensamhet kan göra att man tappar sin självkänsla och i vissa fall kan det gå så långt att man hamnar i en depression.

 – Omgivningen förväntar sig också att man ska ha vänner. Att ha många vänner ger hög status och är ett mått på att man är framgångsrik, säger Liria som i sitt arbete möter många människor som upplever att de är ensamma. 

– Många säger att de inte har några vänner alls. Men när man börjar titta närmare så visar det sig att deras liv rymmer flera olika typer av relationer, till en kollega, en granne, en gammal barndomsvän. Många har otroligt höga krav på vad vänskap är och hur en vän ska vara. Ofta utesluter man många som inte lever upp till den orimliga förväntan man har på vänner, I stället för att välkomna och vara nyfiken stöter man i stället bort.

Det är viktigt att definiera för sig själv vad är en vän. Liria tror på att förenkla.
 – Vissa går man på bio med, med andra fikar man. Man behöver inte ha djupa samtal med alla, utan måste acceptera att vänskapsförhållande kan se olika ut. Den ultimata vännen som har allt finns inte. 
– Ge inte upp utan inrikta dig på nya personer. Erkänn att det smärtaratt bli bortvald, det hjälper dig att gå vidare. Kanske handlar det om dig eller kanske inte. Många gånger har man inte tid eller kraft att inkludera någon annan i sitt liv. Inte på grund av vem du är, utan för att man inte orkar med det, säger Liria och menar att om man har svårt att komma vidare själv är det bra att söka hjälp. Ofta hjälper det att prata med någon och kanske få nya redskap för att komma vidare.  

Många säger att de inte har några vänner alls. Men om man börjar titta närmare så visar det sig att livet rymmer flera olika typer av relationer,

Så skaffar du vänner

Börja med att definiera för dig själv ” vad är en vän?” Letar du efter en vänskap som ska bli himlastormande på en gång kommer du att bli besviken. Tänk i stället att vänskap kan handla om att ta en fika eller gå på bio. En vänskap är inte något som plötsligt händer utan något som kräver tid och växer fram långsamt.

1. Vad gillar jag?

Tänk inte; nu ska jag hitta vänner. Fundera i stället på vad du tycker om att göra. Är du intresserad av folkdans eller att läsa? Anmäl dig till en danskurs eller bokcirkel. Ha ett öppet sinne. Var nyfiken utan att vara påträngande för de som du träffar, på exempelvis en kurs.  

2. Var dig själv

Försök inte att passa in utan var dig själv. Då behöver du inte  bekymra dig över att verka för intresserad när du träffar en ny vän som du gillar. Risken att skrämma bort någon är mycket större om du tror att du inte duger, och därför försöker vara någon som du egentligen inte är.

 3. Ta initiativ

 Fråga någon som du gillar om ni ska ses. Gå på museeum eller en skogpromenad. Var öppen för alla typer av människor. 

4. Var realist

Om någon är demonstrativt ointresserad och ständigt kommer med bortförklaringar, ge upp. Vänskap måste vara ömsesidig.  Möt upp din känsla av att ha blivit bortvald, det är smärtsamt samtidigt som du blir fri att kunna gå vidare. 

5. Ha tålamod

Acceptera att vänskap tar ta tid att bygga upp. 

Så behåller du dina vänner

1. Hör av dig

 I vissa relationer hör man av sig väldigt ofta – andra vänner hörs av med flera års mellanrum.  

3. Lyssna

 Visa att du bryr dig, allt handlar inte om dej. 


4. Ge tillbaka

Om din vän öppna upp och ger dig förtroende, ge tillbaka. 

5. Visa tillit

Acceptera att det finns perioder då en vän inte har lika mycket tid för dig som du har för han/ henne. 

Hitta vänner med KBT

Min nätverkskarta

Rita en karta över din krets av människor.

Rita en cirkel och skriv ditt namn i mitten. Närmast dig skriver du namnen på de som står dig närmast och andra namn lite längre ut i cirkeln. Din krets av människor kan vara; familj och  släkt, kollegor, grannar, bekanta och vänner, även de som du inte träffat på lång tid. Fundera på vilka som du vill lära känna närmare. Dessa människor är din vänskapspotential. Du kommer att bli överraskad över hur många det är.

Gott liv

Fundera på vad du tycker är ett gott liv. Lista allt du gillar i en tabell och utforska sedan om det finns personer eller föreningar som du kan göra dessa saker tillsammans med. Du kan också själv starta en grupp kring något som du gillar.

Gå vidare

Hur ska du lära känna ditt vänskapskapital bättre? Fundera på att kanske bjuda hem dem eller bara höra av dig.  Att skaffa vänner när man är vuxen kräver ett mer målinriktat arbete och en del mod. Kom ihåg att det inte bara är du som längtar efter en större krets av människor att ha omkring dig. Du kommer nästan alltid att få uppskattning när du visar intresse och engagamang för andra.

 Att ha vänner är ingen självklarhet. Många som inte har vänner saknar någon att prata med allt om. Vänner är viktiga och fantastiska att ha, men det är absolut inget måste för att leva ett bra och meningsfullt liv. På samma sätt som man kan överleva utan kärlek kan man överleva utan vänskap.