Ingrid Bergman: En stjärna på hela världens scen

Ingrid Bergman: En Stjärna På Hela Världens Scen

Hon var den vackra och begåvade flickan med stora skådespelarambitioner som blev en av världens mest framstående filmstjärna genom tiderna. Även om det är länge sedan är det aldrig försent att upptäcka Ingrid Bergmans storhet.

På Strandvägen 3 i Stockholm bodde Ingrid Bergman som barn granne med biografer och sjudande teaterliv. Dramaten låg endast ett stenkast från föräldrahemmet. Kanske var det närheten till den svenska teaterborgen som åtminstone delvis formade den blivande världsstjärnan. Ingrid Bergman blev tidigt moderlös men växte upp hos en varm och ömsint far som enda barnet. Pappan var fotograf och konstnär och från mycket späd ålder vande hon sig vid att befinna sig framför kameran. Och kameran älskade det fotogeniska och symmetriska ansiktet villkorslöst.

Den första seriösa filmrollen kom som Elsa Edlund i Munkbrogreven 1935. Men det skulle bli rollen i Intermezzo mot Gösta Ekman som etablerade Ingrid Bergman som en aktris att räkna med. Hennes insats i filmen drog till sig Hollywoods intresse och en kort tid senare öppnades en gyllene chans att arbeta med de mest namnkunniga filmpersonligheterna av sin tid som David O. Selznick och skräckregissören Alfred Hitchcock.

Med ett filmkontrakt i handen kunde Ingrid Bergman ta sig an det nya livet i Hollywood. Lite lustigt nog spelade man in en amerikansk version av svensksuccén Intermezzo i USA. Filmen blev en omedelbar framgång och filmkarriären gick som på räls. Med sin naturliga skönhet och utsökta skådespelartalang lade hon Hollywood för sina fötter och storslagna roller stod på tur för ”den svenska gåvan till filmindustrin” som stjärnan träffsäkert kallades för.

I spionklassikern Casablanca spelade Ingrid Bergman mot Humphrey Bogart. Foto: Arthur Halucha/ Pixabay

1940-talet blev Ingrid Bergmans absoluta storhetstid inom den amerikanska filmindustrin. Filmrollerna avlöste varandra lika lyckosamt och perfekt som pärlor på rad och Oscarsnomineringarna lät inte vänta på sig. Det skulle sammanlagt bli tre Oscarsstatyetter för den svenska filmstjärnan.

I spionklassikern Casablanca som är ett drama om avsked och nostalgi med oförglömliga repliker och filmmusik, spelade Ingrid Bergman mot Hollywoods dåtida stora stjärna, Humphrey Bogart. En oförglömlig rollprestation bidrog till att cementera henne för all framtid som odödlig fixstjärna och evig filmikon.

Den svenska skådespelerskan var antitesen till samtida skådespelerskor som Ava Gardner och Rita Hayworth. Glamour verkade inte ligga för henne. Knäppta blusar upp till halsen och foträta skor var stjärnans signum och stil. Ingrid Bergman valde kategoriskt bort scener och filmroller som innebar avkläddhet. Alltid proper och stilfull, och genom att aldrig visa för mycket gestaltade hon kvinnor i filmer som Högt spel i Saratoga, Klockorna i Saint Mary, Notorious och Jeanne d’Arc. Ingrid Bergman lämnade alltid något åt fantasin och så skapades sinnebilden av den ständigt redbara och moraliska kvinnan.

Men Ingrid Bergman var en verklig person och livet som helgon passade inte henne speciellt bra. Den sedesamma och korrekta imagen fick sig en rejäl törn när hon som gift inledde ett passionerat förhållande med den italienske regissören Roberto Rossellini. En stormande passion förde henne till Italien och till ett nytt liv där. Kvar i Amerika lämnades den övergivne äkta mannen och en dotter. Ingrid Bergman svartmålades i medierna och filmkarriären i Hollywood fick ett tvärstopp.

Storartad talang och skönhet men också stort mod ligger bakom Ingrid Bergmans framgångar. Foto: Mateo Venturella/Pixabay

I Hollywood är stigande ålder ingen merit där alla har ett bäst föredatum. Mot alla odds gjorde den frånvarande stjärnan comeback genom en lysande insats i filmen Anastasia och för rollinsatsen belönades Ingrid Bergman med en Oscar. I Sverige spelade hon rollen som en svikande mamma i Ingmar Bergmans Höstsonaten. Huvudrollen i filmen En kvinna kallad Golda blev den sista. 1982 vid 67 års ålder avled Ingrid Bergman i London.

Vad var det som gjorde att Stockholmsflickan Ingrid Bergman blev vår klarast lysande skådespelerska? Storartad talang och skönhet är naturligtvis en självklar del av svaret. Men var kom hennes magnifika drivkraft och mod ifrån? Det där extra tillskottet av mod som gör att man packar sina resväskor för att ge sig av mot okänd mark och outforskad terräng. Kanske är en del av svaret att hon som barn varit sin pappas ögonsten – den enda dottern som han avgudade och ömsint fotograferade. Kanske är det rollen som någons ögonsten som ger kraften, självförtroendet och en oupphörlig tro på att den egna talangen ska bära bortom drömmarnas mål – från regntunga gator i ett mörkt nordiskt land ända bort till den stjärnbeströdda filmstaden Hollywood.

Det är bara sex svenskar som har en stjärna på Hollywood Walk of Fame och en av dem tillhör Ingrid Bergman. Det finns flera svenska skådespelare som känt sig kallade att söka framgång i filmstaden men det är bara en handfull som gjort sig ett namn på den guldbeströdda stjärnhimlen. Ingrid Bergman blev på många sätt den ultimata skådespelerskan vars filmer än idag är mycket sevärda.

Anna Östberg

Anna Östberg är frilansjournalist, skribent och författare. Hon skriver bland annat om livsstilsfrågor, inredning, bostäder och bostadsmarknaden. Anna Östberg har gett ut Smarta bröllopsboken, en bok om kostnadseffektiv bröllopsplanering.