Jakten på ljuset i ett vintrigt Nordnorge

Jakten På Ljuset I Ett Vintrigt Nordnorge

Följ med fotografen Felix Oppenheim och skribenten Helénè Lundgren på klassiska Hurtigruten längs med den nordnorska kusten. Det blir en en resa som inkluderar allt från jacuzzibad till fångst av fem-kilos krabbor.

Text: Helénè Lundgren / Foto: Felix Oppenheim

Den klassiska båtresan mellan Bergen och Kirkenes är en helt annorlunda upplevelse på vintern. Lugnet sänker sig över den nordnorska kusten när det svaga blå ljuset dyker upp vid horisonten. På kvällen syns det magiska norrskenet röra sig likt himmelska dansare över det svarta himlavalvet. Utflykter med hundspann, vikingagille, kungskrabbfiske och övernattning på ett snöhotell gör båtresan mycket intressant.

Hurtigruten färdas mellan 34 hamnar och öar från Bergen till Kirkenes.

Hurtigruten har mycket gamla anor. Under 118 år har den varit en oerhört viktig sjöfartsled för lokalbefolkningen längs den nordnorska kusten. Post, människor och varor transporteras mellan 34 hamnar och öar från Bergen och Kirkenes. Själva kliver vi på i Trondheim och hinner ta en sväng till den stora och imponerande Nidarosdomen från 1153 som var en viktig pilgrimsort i norr. Nere vid fjorden ligger Bakklandet som har en småstadskänsla med sina kullerstensgator och de vackra gamla trähusen i milda färger. Husen ser ut att vara tagna direkt ur en vintersaga med Astrid Lindgren när de ligger inbäddade i mjuk nysnö. Vi hinner precis promenera över den fina Gamle Bybron tillbaka till hamnen innan Ms Polarlys är på väg att lägga ut.

Vi kliver på båten i kuststaden Trondheim.

Med på båten denna ljusa vinterdag är en blandad skara människor från Norge, Sverige, England, Tyskland, Holland, Schweiz och Australien. Stämningen är trivsam och det allra trevligaste med båtresan är att man lär känna så många nya människor i alla åldrar. Vid frukost och lunch kan man slå sig ned vid de stora runda borden i matsalen och börja prata med olika människor från jordens alla hörn. Redan under första måltiden träffar vi på en tysk man som älskar Skandinavien och att åka hundspann. Plötsligt brister han ut i vår nationalsång ”Du gamla du fria” mitt under lunchen. Han och hans fru har åkt 40 gånger längs den norska kusten och alltid under vintertid när det är svalare och mindre folk på båten. För en holländsk kvinna är det hennes fjärde resa med Hurtigruten.

– Jag älskar ljuset här upp i norr och åker hit för att ladda batterierna, säger Trudi Geugjes från Friesland.

Det magiska ljuset lockar många turister till Nordnorge.

Maten ombord är riktigt bra och till lunch blir det ofta gravad lax och hälleflundra av bästa kvalitet. På middagen är det bordsservering med trerätters och vi njuter verkligen av att få så färsk och god fisk varje dag. Mellan hamnarna är det föreläsningar om kustens historia, fiskekulturen, platserna och öarna som besöks. Fartyget är mycket bekvämt och på de nyare båtarna finns en underbar jacuzzi högst uppe på däck. Det är helt ljuvligt att sakta sänka sig ner i det varma vattnet medan de svartvita spetsiga bergen passerar förbi i den mörka vinternatten. Har man riktigt tur dansar det magiska gröna norrskenet för dig på himlen ovanför. Ett speciellt ljus som har trollbundit människor i alla tider. Under dagarna syns bara det svaga blåa skenet när solen aldrig riktigt når ovanför horisonten. Här uppe i norr kommer solen tillbaka efter två månaders frånvaro runt 21 januari.

– Den dagen är det fest och skolbarnen behöver inte gå i skolan, berättar Nils U Eriksson som är vår härliga turledare på båten.

Vikingabesök och Alaskan Huskys

Halv åtta nästa morgon korsar vi Polcirkeln och en vithårig Kung Neptun dyker upp på däck.

– Jag Kung Neptun, härskare över Nordhavets kalla vatten bjuder dig ett stormfyllt välkomnande till vårt rike, säger Kung Neptun innan han döper oss med en hink isvatten fullt med isbitar som sakta rinner nedför nacken.

King Neptunus.

Vid Lofoten stannar vi till för åka på vikingagille genom den vinande mörka vinternatten där snön har blåst upp stora drivor på vägen. I gamla tider var människor rädda för att sommaren inte skulle återvända med solen. För att blidka gudarna offrade man vid en ceremoni som kallades julblot. Den rika vikingahövdingen Olav och hans fru Åshild Tvennum Bruni tar emot oss i sitt över 80 meter långa hövdingahus i Borg. Folket här var rika genom all fet torsk som fanns i dessa vatten. Idag torkas torsken och 90 % exporteras till Italien. Efter vikingagillet ansluter vi till båten i Svolvaer och ute på däck har alla passagerare samlats för att beskåda det speciella norrskenet som ibland dyker upp på kvällen vid dessa breddgrader.

Aurora Borealis är ofta grönt men kan även vara lila, rött och vitt. Det är syret som ger norrskenet olika färger vid olika höjd.

– Det är syret som ger norrskenet olika färger vid olika höjd. Aurora Borealis är ofta grönt men kan även ibland vara lila, rött och vitt. Ljuset berör oss så mycket att en del människor börjar gråta när de får se norrskenet, berättar Nils U Eriksson.

Nästa dag anländer vi till porten mot Arktis, Tromsö som har en lång polarhistoria med forskning, utbildning och handel. Tromsö ligger 200 mil från Nordpolen och jakten på säl, val och isbjörn har alltid varit viktigt för staden. Här ska vi åka hundspann vid en hundgård som har 250 Alaskan Husky. Vi sätter på oss varma overaller och går ut till hundarna där vårt hundspann på 12 hundar står och väntar. Ljudet är öronbedövande och alla hundarna rycker ivrigt i sina koppel. Tillslut far vi iväg så att snön yr om medarna och det är en stark frihetskänsla. Jag ställer mig på medarna bakom släden tillsammans med musher (hundföraren) Istvan som kommer från Ungern. Det är så mycket roligare att stå upp då man kan parera i kurvor och gupp.

Artikelförfattaren får en stark frihetskänsla av att åka hundspann.

– När det är tyst på hundarna är allting ok men börjar de att skälla och yla då vet man att något är fel, säger Istvan Drahös som är ordförande i husky organisationen i Ungern.

Efter turen blir det kaffe i den stora varma lavvon som är en stor kåta av trä. Vi bjuds på goda hembakade kärleksmums framför elden innan det är dags att åka tillbaka till båten där en stor skaldjursbuffé väntar oss med alla möjliga fiskar och skaldjur.

”När det är tyst på hundarna är allting ok men börjar de att skälla och yla då vet man att något är fel”, säger Istvan Drahös som är ordförande i husky organisationen i Ungern.

Svårt att leva på fiske

Nästa eftermiddag kommer vi fram till Honningsvåg som ligger 32 km från Nordkap. Vi gör en utflykt till den lilla byn Skarsvåg som sägs vara världens nordligaste fiskeby med sina 65 invånare. Byn har ingen affär och dagiset har stängt. För tio år sen gick det 25 barn i byskolan. I år är det bara fem barn kvar och nästa år kommer skolan att stängas.

– Det finns gott om fisk i vattnen men fiskekvoten är så liten att unga människor inte har råd att köpa en båt för att börja fiska. Det är svårt för unga människor att leva på fisket. Vi har problem med avfolkning i bygden. Skarsvåg är världens bästa plats för barn att växa upp på. Det är så tryggt här och ingenting att vara rädd för, säger Heidi Ingebrigtsen som är född och uppvuxen i byn.

Heidi driver ett kafé i det röda julehuset som är fullt med kitschiga julprylar och hennes egna tavlor av drivved i vartenda hörn. Här kan man fika, dricka glögg och äta flera sorters olika hembakade kakor bland röda juldukar, stjärnor, glittriga lila renar och jultomtar. Mitt bland allt julpyssel ligger skollärarens snövita katt Luska och sover fridfullt. Heidi är mycket orolig för att byn ska avfolkas helt och hållet. Många hus står tomma och säljs som sommarhus. Det är inget problem att hitta ett billigt hus att köpa i byn. Byn ligger avsides och ibland händer det att vägen ner till byn inte plogas och då kan det vara svårt för byborna att komma in till Honningsvåg och handla mat.

– En gång la sig alla bybor mitt på vägen för att protestera. Vägen till Skarsvåg måste först och främst plogas istället för att prioritera vägen till Nordkap, säger Heidi Ingebrigtsen.

I Kirkenes bor det 40 olika nationaliteter och skyltarna är skrivna både på norska och ryska.

Nästa dag kommer vi fram till Kirkenes och hinner gå en sväng runt staden. Det är söndagsmorgon och utanför kyrkan står sex sparkar parkerade. I staden bor det 40 olika nationaliteter och skyltarna är skrivna både på norska och ryska. Närmaste stad är Murmansk som ligger 25 mil bort. Kirkenes har förändrats mycket de senaste fem åren genom att fler turister har sökt sig hit. Förr i tiden när gränsen till Ryssland var stängd var staden ganska isolerad.

5-kilos krabbor

På förmiddagen ska vi göra en utflykt till Långfjorden för att fiska kungskrabbor. Med skoter och släp åker vi ut på isen för att vittja tinorna som har lagts ut dagen innan. Isen har redan lagt sig över natten så vi får såga upp vakarna igen. En medelstor kungskrabba kan väga runt fem kilo och kom på sextiotalet till Barents hav från Vladivostok, via Murmansk. Därifrån har krabborna sen vandrat ner längs den norska kusten. Norska regeringen vill att kungskrabborna ska vara exklusiva och säljas dyrt.

– Lokalbefolkningen får bara fånga 10 kungskrabbor per år men det är svårt att kolla, säger vår guide Lars Gausen.

Med skoter och släp åker vi ut på isen för att vittja tinorna som har lagts ut dagen innan.
Artikelförfattaren med en nyfångad kungskrabba. Kungskrabban kom på sextiotalet till Barents hav från Vladivostok, via Murmansk. Därifrån har krabborna sen vandrat ner längs den norska kusten.

Vi plockar upp alla tinorna och hittar ett par mindre kungskrabbor till dagens lunch. Mysigt nerbäddade med filtar och renfällar far vi fram över sjön så att snön yr om skotern. Snön gnistrar och glimmar så vackert likt stjärnor under månens sken. Vi är på väg till en varm stuga för att laga till krabborna. Medan vi dricker varm choklad och äter kakor kokar en kastrull med krabborna på spisen. Lite majonäs, citron samt smör och rostat bröd dukas upp i all enkelhet. Det vita köttet smakar helt obeskrivligt gott och det är den absolut godaste skaldjurslunchen i mannaminne.

Den godaste skaldjurslunchen i mannaminne. Lite majonäs, citron samt smör och rostat bröd som tillbehör är allt som behövs.

Snöhotellet

Tillbaka i Kirkenes ska tillbringa en natt på snöhotellet. Det iglooformade snöhotellet byggs i november med snöslunga och is från sjön, för att sen smälta ner i slutet av april. I år har kinesiska iskonstnärer från staden Harbin gjort isskulpturerna som är vackert ljussatta. Varje rum är utsmyckade med isskulpturer av slädhundar, lodjur, björn, änglar, svanar, pingviner, renar och vargar. I taket hänger en lampa som liknar hängande istappar. Jag fastnar för rummet med en svan vid fotändan av sängen. Sängen är gjord av is med en tjock madrass och renfällar på golvet. Inne i ett varmt förråd hänger det varma sovsäckar som ska klara -35 grader. De ska man ta ut strax innan det är dags att sova så att de håller sig varma och sköna. Själva snöhotellet håller en temperatur på – 4 grader.

Det iglooformade snöhotellet byggs i november med snöslunga och is från sjön, för att sen smälta ner i slutet av april.

Först ska vi äta en god middag på den vackra restaurangen i trä. Den har en vacker rund form likt en traditionell träkåta med en stor eldstad. Till middag blir det lokala specialiteter av renkorv som grillas över öppen elden och färsk torsk till huvudrätt. Vi stannar länge på restaurangen och myser i värmen innan vi går en sväng runt huset. I hagen går några renar som nyfiket nosar på oss med sina snöiga mular. En sista gång vänder vi blicken upp mot himlen och spanar efter norrskenet. Himlen är lite mulen och jag drar mig tillbaka till mitt svala rum av snö. Väl påklädd kryper jag ner så att bara näsan sticker upp i den friska polarluften. Vid fotändan står en vacker svan av is och vakar över mig hela natten. Sakta försvinner jag in i värld av drömmar, mjuka som snö.

Snöhotellet i Kirkenes.

Fakta

Resa dit: SAS flyger från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till flera städer i Nordnorge. Norwegian flyger från Stockholm och Köpenhamn till flera städer i Nordnorge.

Båtresan: Hurtigruten fungerar ungefär som en nordnorsk busslinje där man kan hoppa på och av som man önskar längs 34 stopp. Många åker hela vägen från Bergen till Kirkenes under sju dagar och tillbaka samma väg, vissa åker bara en delsträcka eller hoppar på i Trondheim, Bodö, Lofoten eller Tromsö. Vintersäsong från 15 nov – 31 mars.

Säsong: Norrskenet syns bäst mellan december – mars.

Sex Nordnorska upplevelser

  1. Från Stamsund åker man buss till ett Vikingagille på Lofoten. Vi lyssnar på vikingahistoria, äter och dricker mjöd tillsammans med Vikingahövdingen och hans hustru i det 83 meter långa rekonstruerade Vikingamuseet i Borg från järnåldern.
  2. I Tromsö kan man åka hundspann och även prova på att köra själv om man säger till i förväg. Efter hundspannsturen blir det fika och hembakade kärleksmums framför brasan i den stora kåtan som kallas lavvo.
  3. Vid Honningsvåg kliver vi av för att åka till Skarsvåg som är världens nordligaste fiskeby där 65 personer bor i närheten av Nordkap. Här träffar vi Heidi Ingebrigtsen som berättar om livet i den lilla byn och bjuder på glögg och kaffe samt hembakade kakor i hennes röda julehus som är proppfullt med julpussel. Snart blir även hennes änglahus klart.
  4. Att köra skoter från Kjollefjord över fjället under det magiska norrskenet till Mehamn är riktigt roligt. Det finns från två timmars till fem dagars skoterturer med övernattning att välja på.
  5. I Kirkenes kan man åka skoter ut på Långfjordens is för att se om några krabbor har fastnat i tinorna. Med fångsten åker man sen till en gammal fin stuga för att koka krabborna i 15 minuter och äta världens godaste skaldjurslunch.
  6. Snöhotellet i Kirkenes är en mycket speciell upplevelse av snö och is med oerhört vackra isskulpturer. Det finns en varm och ombonad restaurang som serverar specialiteter från Nordnorge och varma sovsäckar som klarar – 35 grader.

Missa inte! Alla båtar har inte jacuzzi. Se därför till att välja en båt med jacuzzi ifall du gillar att ligga i ett härligt varmt bad omringad av svartvita fjäll under gnistrande stjärnklara kvällar med Aurora Borealis som sällskap.

Journalisten Helene Lundgren njuter av en stund i jacuzzin. Har man riktigt tur dansar det magiska gröna norrskenet för dig på himlen ovanför.

Läs mer: www.hurtigruten.se

Felix Oppenheim

Freelance photographer since 1979. Travel, sports, nature, outdoor, adventure, portraits, corporate etc.