Jobba som volontär under julen

Jobba Som Volontär Under Julen

Under 35 år har Rågsveds Folkets Hus öppnat sina portar och välkomnat gammal som ung till en Gemensam Jul. Förra året blev 750 gäster bjudna på ett riktigt traditionellt svenskt julbord och julklappar fanns till alla barn och ungdomar. 70 volontärer firar julen genom att hjälpa till med allt från matlagning, musik till julklappsutdelning.

Det är tidigt på julaftonsmorgon, och Nya Rågsveds Folkets Hus i en av Stockholms södra förorter börjar fyllas med nyvakna tomtenissar i röda tomteluvor. Själv anländer jag i sann julanda med stora säckar bröd och välfyllda kassar med fikabröd från en butik i närheten av mitt hus. Jag ansluter till alla de andra tomtenissarna som har beslutat sig för att fira julen genom att hjälpa andra.

– 120 personer har anmält sig att arbeta som julvolontärer men vi har inte plats för alla, berättar Michael Silkesjöö som är föreståndare på Folkets Hus.

Alla volontärer samlas klockan nio och får en tomteluva på huvudet.

På kontoret står Rosa som har varit med och arrangerat Gemensam Jul på Rågsveds Folkets Hus i tio år. Hon delar ut tomteluvor och förkläden till alla 70 volontärer. Klockan 09.00 är det dags för frukost och samling för alla tomtenissar. Medan vi tuggar på ostsmörgåsar berättar Rosa vad vi ska göra under dagen. Först är det genomgång av lokalernas brandsäkerhet så att alla vet var nödutgångarna finns. Rågsveds Folkets Hus är en gammal musikhistorisk konsertlokal och vi tittar in i logerna där väggarna är fyllda av affischer på välkända svenska punkband som KSMB och Ebba Grön med Joakim Thåström. Det var här på ungdomsgården som de svenska punkbanden gjorde sina legendariska spelningar på 80 -talet. Det gemensamma julfirandet i Rågsved började i tidens anda med att några ungdomar tog sig in på Folkets Hus under julhelgen och ockuperade huset innan polisen kom och slängde ut ockupanterna. Ungdomarna protesterade mot att man skulle stänga samlingslokalerna i förorterna till förmån för det nybyggda Kulturhuset på Sergels Torg.

– Gemensam Jul började för 35 år sen som ett alternativt julfirande och då var pensionärerna i ett rum och punkarna i ett annat rum. Det sägs att punkarna senare på kvällen smög sig in i det stora samlingsrummet för att äta julmat, berättar Rosa Lundmark som har bott i Rågsved i 30 år.

En febril aktivitet sätter igång och alla tomtenissar får olika arbetsuppgifter. Några ska ta hand om maten i köket, andra dukar julbordet, bjuder på glögg, är entrévärdar eller delar ut julklappar till barnen. Medan gröten värms i köket får jag, Kim, Monica och hennes dotter Kimberley till uppgift att skära apelsiner till ris à la Malta. Vi sätter oss i Cafeterian och börjar skära upp all frukt som läggs i stora skålar.

– Kimberley och jag har tidigare funderat på att arbeta som volontärer under julen och nu passade det bra, berättar Monica Salomon som är med för första gången.

Vi skär apelsiner till Ris a la Malta.

Det pysslas överallt och i barnrummet står Johannes och Isabella och skriver skyltar. Katarina Råstedt sorterar julklappar som Skokartongsappellen har samlat in. Julklapparna är märkta att passa för olika åldrar och på eftermiddagen ska tomten dela ut paketen till alla barnen. Min nästa uppgift blir att sätta ut skyltar på julbordet med olika maträtter, och det är inte helt lätt att komma ihåg i vilken ordning alla maträtter brukar stå. Klockan är 11.30 och det börjar bli lite stressigt nu när de första gästerna snart ska komma. Alla rätter ska ut på långborden och det är ett riktigt traditionellt svenskt julbord med många olika sillar, Janssons frestelse, sillsallad, rödbetssallad, brysselkål, gravad lax, lutfisk, prinskorvar, köttbullar, skinka, gröt, vegetarisk mat, stora ostar, bröd, bullar, efterrätter och allt man kan tänka sig på ett svenskt julbord. Stadsdelsnämnden, Vantörs församling, PRO, Fackföreningar, bostadsbolag, föreningslivet och lokala företag har alla varit med och sponsrat maten.

Det bjuds på traditionellt julbord.

Klockan 12.00 börjar de första rullstolarna och rullatorerna rulla in från Rågsveds äldreboende tillsammans med personalen. De äldre kommer lite tidigare så att de kan få äta julmat i lugn och ro innan hela huset blir fullt med folk. Julvärdinnorna tar emot och hälsar våra äldsta gäster välkomna. Amalia och Helena som har sin 2 ½ månaders bebis i en sele på magen är parkeringsvakter på rullatorparkeringen. De sätter namn på rullatorerna medan gästerna får hjälp att hitta en sittplats. Jag ser Helena prata med en av gästerna från äldreboendet och hennes lilla bebis får alla de äldre att le lyckligt.

De äldre kommer först och firar jul så att de ska få äta julmat i lugn och ro innan alla familjer strömmar in.

– Jag har länge velat arbeta som volontär, men har inte kunnat på grund av familjeobligationer. Den här julen passade det bra eftersom min man skulle arbeta i vården, berättar Helena Björk.

Vid varje bord sitter det en bordsvärd som ser till att det inte fattas något vid bordet. En av de äldre gästerna är Allan, som var en av de eldsjälar som startade julfirandet med Gemensam Jul på Rågsveds Folkets Hus för 35 år sen. Han bor numera på äldreboendet i Rågsved och har besök av sin dotter och barnbarnen som har kommit för att fira jul tillsammans med honom.

Helena Björk har länge tänkt arbeta som volontär. Den här julen blev det av och hon tog med sig sin lilla bebis till gästernas lycka.

Utanför Rågsveds Folkets Hus börjar det att samlas mycket människor som köar och väntar på att få komma in. Här står också Johan i en röd tomteluva och bjuder på pepparkakor och glögg ur en termos.

– Släpp in mig, jag är hungrig, ropar en av männen som står i kön.

Johan serverar glögg och pepparkakor utanför Rågsveds Folkets hus.

Äntligen är det dags att öppna portarna och folk väller in för att äta ett fantastiskt fint julbord och lyssna på sång och musik som volontärer bjuder på från scenen. Det är en stor blandning på människor som har kommit, från pensionärer, missbrukare, ensamstående, nyanlända och barnfamiljer till nya svenskar från olika delar av världen. Alla är välkomna och de flesta bor i Söderort. Klockan 13.00 är det full fart i den stora salen och folk köar fortfarande vid julborden. Det har kommit fler människor än någonsin tidigare, och kökschefen Susan är orolig för att maten ska ta slut. Hon ber oss att skära mer apelsiner och äpplen till fruktsalladen och vi sätter oss i ett litet förråd för att skära frukt. In rusar stressade volontärer som frågar efter mer lax, apelsiner och julmust. Jag springer iväg för att hämta julmust och träffar på äldreborgarrådet Clara Lindblom som står i disken.

Maten räcker till alla.

– Rosa berättade så varmt om julfirandet i Rågsved, så förra året testade jag att arbeta några timmar och blev helt såld. Det är mer julstämning här, än man kan få hemma, säger Clara Lundblom glatt med diskhandskarna i högsta hugg.

Fler barn och ungdomar än någonsin har kommit till årets julfirande och de mindre barnen är inte intresserade av någon julmat utan vill springa direkt in i lekrummet. De väntar ivrigt på att tomten ska komma klockan 14.00. Äntligen kommer tomten som alla barnen så förväntansfullt har väntat på. De uppspelta barnen blir så ivriga och alla vill komma allra längst fram där tomten sitter med sin säck av julklappar. Katarina och Idriz som tålmodigt ska dela ut alla julklapparna, ber barnen att backa bakåt så att tomten får lite mer plats. Barnrummet är litet och det blir lite rörigt.

En del av volontärerna underhåller.

– Nu har organisationen fallit, men vi har så många driftiga ungdomar som hjälper till. De ser vad som behövs göras och frågar om det behövs, säger samordnaren Klas Ek lugnt och skrattar glatt.

Klockan 15.00 är det dags att dela ut julklappar till de lite äldre barnen. Det blir ett hårt tryck i det lilla rummet när alla vill ha sina presenter samtidigt, och vi ber en av volontärerna, Anders Hult att komma och hjälpa till i ungdomarnas rum. Han är här med sin dotter och känner många ungdomar i området, genom att han har jobbat som volontär på ungdomsgårdarna i Rågsved. Ett gäng ensamkommande ungdomar har också blivit inbjudna på eftermiddagen, och som tur var räcker julklapparna till alla. När julklappsutdelningen är klar ser Katarina och tomten mycket trötta ut….

Julklappsutdelningen är ett populärt inslag.
Tomten är populär och som tur är räcker julklapparna till alla..

Klockan 16.00 plockas all julmat ut i köket och festen är slut. Allt ska städas, dekorationerna ska plockas ner och soporna ska bäras ut. Gästerna går hem och alla nöjda volontärer tar av sig sina tomteluvor och lämnar Rågsved fulla med intryck.

– Vilka möten vi har fått vara med om! Det har varit en fantastisk dag! När jag stod i trappen och hälsade folk välkomna så pratade jag med en kvinna. Hon berättade om sin situation med hennes sambo och två barn som höll på att vräkas från lägenheten. Hon började gråta och vi kramades en stund. En man fick tårar i ögonen och sa att han var så tacksam för att vi ställde upp som volontärer och bidrog till en lyckad dag. Det sista han sa var ”I fucking love you”, berättar Monica Salomon och tackar för det fina samarbetet.

Mer info hos Volontärbyrån