Julklappstips: 6 böcker att ge bort till händiga personer

Julklappstips: 6 Böcker Att Ge Bort Till Händiga Personer

Trädgård, handarbete och matlagning får ett uppsving i pandemitider. Praktiska sysslor blir avkoppling när vi syr, stickar, lagar mat och pysslar i trädgården. Välj en bok med hantverkstema i julklapp!

I tider av hemarbete och karantän har vi bokstavligen grävt där vi står. Intresset för trädgård och matlagning ökar, vi röjer och städar i hem och förråd. Sy, sticka, laga mat och pyssla med trädgård får en ny betydelse.

Praktiska sysslor och hantverk blir avkoppling och får oss på andra tankar. Nu finns chans – och tid – att lära mer och lära nytt. 

I höstens bokflod har vi vaskat fram några härliga, smarta och vackra böcker med hantverkstema för tomtesäcken. Trevlig läsning!

1. Modeplagg & mönsterark

Modemärket Hope är synonymt med snitsiga och stilsäkra basplagg och nu delar grundaren Ann Ringstrand med sig av sin design i boken Sy 10 nya modeplagg (Bonnier Fakta). För några år sedan lämnade Ann Ringstrand modeföretaget och efter en time-out arbetar hon nu med egna projekt. Nya boken är ett samarbete med mönsterkonstruktören Cina Haas som i drygt tio år jobbat med Hopes kollektioner.

Modedesigner Ann Ringstrand bjuder på en basgarderob med mönster och beskrivningar i boken Sy (Bonnier Fakta). Foto: Mattias Björklund.

Boken, i finurlig formgivning av AD Magnus Naddermier, innehåller mönster och beskrivning till tio unisex modeplagg; skjorta, kavajjacka, basbyxor, kaftan och scarf med fler, samt tips på hur du smart lappar dina favoritjeans. Ann Ringstrand berättar om sin egen sömnadsbakgrund i en praktisk, personlig och inspirerande sy själv-bok. Viss sömnadskunskap krävs, men viktigast är inspiration, skaparlust, mod – och tålamod.

2. Skåne på menyn

Men den skånska maten i fokus berättar matskribenten Anna Billing personligt om traditioner och recept. Bokens fina omslag är skapat av illustratören Johanna Kindvall (Bokförlaget Arena).

Landskapet och regionen Skåne är sedan urminnes tid synonymt med svensk mattradition. I Skåne odlas och produceras nära hälften av all mat i Sverige. Helskånskt är också fokus när matskribenten och kokboksförfattaren Anna Billing i boken Min skånska kokbok (Bokförlaget Arena) samlar klassiska rätter, egna matexperiment och mixar med nya influenser.

Skånska struvor och tummakakor till julbaket. Foto: Dan Back ur Min skånska kokbok av Anna Billing (Bokförlaget Arena). Bilden är beskuren.

Såklart finns här gåsen, kålen, fläsket, äpplena och spättekakan, sill, jordpäron, rovor och kvitten. Men också Anna Billings egna skånska varianter på pitabröd, falafel, cheesecake och hummus. Hon har också hämtat skånska husmansklassiker från sin svärmor Ann-Mari Billing, som arbetat som kalaskokerska i Lund.

Uppslag ur Min Skånska kokbok med recept på välkänd regional rätt.

Recepten följer årstiderna, här hittar vi såväl hyllebärssoppa som vårkyckling, syltade, saltade och syrade rätter och pastejer. Råvarorna kommer från den skånska myllan, rätterna lagade och fotograferade i Anna Billings eget kök med rekvisita från trakten. Resultatet är en härlig matbok, med variation och mycket inspiration. Fint foto av David Back i en bok som passar matintresserade i hela vårt avlånga land.

3. Fint stickat för små människor

Kulturhistoria och tradition varvas i stickbeskrivningar i en bok med stor hantverkskänsla.

Bandykoftan, raggsockor, fiskartröjor, koltar och livstycken är klassiska stickade plagg som burits av generationer. I boken Lånat, sparat, ärvt & nytt (Norstedts) berättar Celia B Dackenberg om såväl traditioner som kulturhistoria kring stickning. Författaren har ett förflutet som chefredaktör för tidskriften Hemslöjd och är väl bevandrad i stickandets hantverk. 

Liten vit tröja med skört och fint rosenmönster är inspirerad av 1700-talet. Uppslag ur boken Lånat, sparat, ärvt & nytt av Celia B Dackenberg (Norstedts).

I boken varvas stickbeskrivningar av äldre och nya plagg med fakta, tips och personliga betraktelser kring stickandets konst. För nog är de små ärvda och slitna plaggen från förr konstfärdigt tillkomna med kärlek, kunskap och tradition.

4. Mitt i naturen

Följ fågellivet runt knuten och varva med egna anteckningar under nästa år.

Vem längtar inte efter koltrastens bitterljuva sång i vårkvällen? Eller den första svalans hisnande flygfärd över en blå sommarhimmel? I Fågeldagbok 2021 (Bonnier Fakta) finns plats för egna anteckningar med fakta om fåglar på sidorna. Fågelskåda kring den egna knuten, lär mer och anteckna kom-i-håg kring vardag, jobb, semester och högtider.  

Oskrivna dagboksblad att fylla i Fågeldagbok 2021 (Bonnier Fakta).

Författaren Niklas Aronsson är ornitolog och bröderna Bill och Dan Zetterström som gjort bokens fina illustrationer. Plats finns också att notera vilket väder som råder varje dag under året, nog så viktigt. En trevlig och användbar present till stora och små naturvänner. Tips! Slå in i julklapp till barnbarnen och följ natur och fågelliv tillsammans.

5. Växtbaserad matglädje

Sugen på att lära mer om vegansk kokkonst?

Författaren Gustav Johansson har etablerat sig som något av en pionjär inom vegansk matlagning. Med bloggen Jävligt gott har han nått ut med sin ambition att skapa vegansk twist på våra vanligaste rätter. År av experimentrande för att återskapa pappans goda husmanskost – med växtbaserade råvaror har gjort Gustav Johansson till en matkändis med kurser och TV-program.

Nordafrikanska rätten Shakshuka lagad med vegansk tomatsås och vegansk äggröra ur boken Klassiska rätter på veganskt vis (Bonnier Fakta). Foto: Stefan Wettainen. Bilden beskuren.

I boken Klassiska rätter på veganskt vis (Bonnier Fakta) lär vi oss hur vanliga rätter som pasta med köttfärssås, beuf bourguignon, fish´n´chips, sushi, burgare kan omtolkas och lagas utan animaliska råvaror. Hållbara recept där Gustav Johansson i stället använder ingredienser som tofu, tempeh, seitan, melontonfisk och cashewnötter. En genomarbetad kokbok för alla som vill lära mer om vegansk matlagning. Och gott blir det, lovar Gustav själv.

Amerikanska pannkakor med chokladsås och bärkompott ur boken Klassiska rätter på veganskt vis (Bonnier Fakta). Foto: Stefan Wettainen. Bilden beskuren.

6. Städa, städa, städa!

Tjuga år på nacken, men ständigt aktuell är roliga, rådiga och inspirerande boken Städa (Norstedts).

Städskicklighet är inte gentiskt betingat. Det finns ingen städgen, slår författaren Estrid Holm fast. Man måste lära sig! Men frågan är om inte städskicklighet nog kan luta sig lite mot hantverk? För visst handlar städning om kunskap, tradition, redskap, flit och tålamod? Viktigt för alla handens verk – även när städningen ska skötas.

Första upplagan av boken Städa av Estrid Holm och Lotta Kühlhorn utkom redan för tjugo år sedan och blev en succé. Såklart – för det här var ju en rolig, rådig, inspirerande och närapå medryckande bok om något så uttjatat och konfliktfyllt som just städning. Nu har andra upplagan landat och kan räknas som ett säkert kort i julklappssäcken.

Alltid går som en dans med lite skön musik. Låtlistor är ett av många kul och användbara tips för att städa smart, snyggt och smidigt i boken Städa (Norstedts).

För tjugo år sedan rasade Pigdebatten, nu är betald städhjälp en accepterad hushållstjänst med RUT-avdrag. Ordning och reda, rent och snyggt i hemmet har lyfts via tipsbaserade bloggar och böcker. I takt med klimatförändringar ökar viljan att vårda och ta hand om prylar och hemmiljö och undvika miljöfarliga produkter.

Estrid och Lotta var pionjärer och fortfarande är deras basråd, tips och inställning till städande precis vad vi behöver. Roliga texter, pigg färgstark formgivning, smarta checklistor, bästa prylarna (budget & lyx), textilier, borstar och ja, tips om hur du panikstädar effektivt gör Städa till en favorit. Det är flärdfritt, roligt och väldigt inspirerande helt enkelt att ta sig an damm, mögel, fläckar och smuts!

GOD JUL!

Charlotte Brundin

Frilansjournalist/redaktör med uppdrag inom branschpress och copy/content. Skriver om design/inredning, arkitektur/utställningar, trädgård/resor.