Julmarknad i Tyskland: Glittrande julstämning i barndomens sagolandskap

Julmarknad I Tyskland: Glittrande Julstämning I Barndomens Sagolandskap

Under juletid glittrar tusentals ljus vid Tysklands alla julmarknader och doften av kanel ligger tät under takåsarna. Bland tomtar, renar, julänglar, stjärnor och snögubbar träder man in i en magisk sagovärld och blir som barn på nytt.

Julmarknader är en mycket gammal tradition i Tyskland och tyskarna kan verkligen konsten att skapa julstämning.Redan år 1692 omnämndes julmarknaden i Stuttgart som är en av Tysklands äldsta och största. På den stora julmarknaden i den bilfria innerstaden tävlar 250 marknadsförsäljare om att vinna första pris för årets bäst dekorerade stånd där hantverk av mycket hög kvalitet säljs. Det finns stånd med utskurna träfigurer till granen, vackra julkrubbor, handmålade glaskulor och gigantiska glaserade pepparkakshjärtan där det står ”Jag älskar dig” på. Mitt i staden finns en skridskobana där nyförälskade par susar runt tätt omslingrade och småttingarna tar sina första stapplande steg på isen. Överallt serveras glühwein i vackra muggar som man sen kan ta med sig hem, varma kastanjer, våfflor, rökt makrill och tjocka tyska korvar med surkål.

Att gå på julmarknad hör liksom till i Tyskland, oavsett ålder.

– Har man inte varit på åtminstone en julmarknad varje jul så tror folk att det är något fel på en, säger Thorsten Beyse som är bosatt i närheten av Stuttgart.

Att besöka en julmarknad är en tradition för tyskarna. Foto: Pixabay

Från Stuttgart kan man enkelt ta pendeltåget till Ludwigsburgs årliga julmarknad som är allra vackrast på kvällen med sitt barocktema. Stora guldfärgade änglar sprider ut sina gracila vingar och lyser upp torget framför kyrkan med ett gyllene sken genom tusentals små lampor. Tar man istället tåget mot sydöst till den gamla staden Esslingen hittar man en medeltida julmarknad med gamla lekar och spel. Försäljare i medeltida kläder av linne och sammet säljer hantverk, hemgjord myrra och alternativ mat. Mitt på marknaden står en yngre kvinna vid en liten vagn och lockar folk till vadhållning vid Musrouletten. På vagnen finns en spelplan med ett antal bon och det gäller att lägga pengar på rätt bo där en liten mus tittar ut huvudet först. Barnen kan stöpa egna regnbågsljus och baka sitt alldeles egna pepparkakshus. Ett stort trähjul har byggts upp med små trälådor som två starka karlar vevar runt barnen i för en billig penning. Helt plötsligt skrider två älvor fram på styltor i vintermörkret med sina färgstarka sidentyger fladdrande i vinden och en bock tutar i ett långt horn. Tätt följt av eldslukare och eldjonglörer på höga styltor som svingar sina eldstavar. Lika plötsligt är de borta och man blir osäker på om det bara var en fantasi som gled förbi.

Pepparkaksförsäljare på julmarknaden i Esslingen. Foto: Helene Lundgren

Människor från hela Tyskland flockas till den lilla kurorten Bad Wimpfen vid floden Neckar ett par helger varje år. De smala gränderna fylls av människor som rör sig sakta framåt bland mistelkvistar, granris, ägglikör, sockerbagare och små marknadsstånd. Klättrar man uppför de branta trapporna i det Blå Tornet får man en god överblick över kullerstensgatorna och de vackra gamla korsvirkeshusen med sina röda tegeltak. Stämningen är underbar på denna traditionella julmarknad och till och med Thorstens 96 åriga gamla mormor har kommit hit från Stuttgart för att dricka glühwein denna helg.

Kurorten Bad Wimpfen har en mysig julmarknad som besöks av många turister varje år. Foto Helene Lundgren

– Det finns inget undantag från regeln, alla måste gå på julmarknad minst en gång varje år, säger Thorsten Beyse bestämt.

När marknaden stänger och försäljarna har packat ihop för kvällen blir stämningen magisk bland de svagt upplysta gränderna. Det är helt tyst och dimman sänker sig sakta över staden. På avstånd hörs ett svagt klapprande i gränderna. Ur dimman träder stadens väktare fram med sin ljuslykta för att kolla att allt är lugnt i den tysta vinternatten.

Fakta/Tyska Julmarknader i Stuttgart

Resa dit: Lufthansa och Air Berlin har flyg till Stuttgart  och  Ryan Air flyger till Karlsruhe – Baden.  Från Karlsruhe kan man åka tåg till Stuttgart eller Bad Wimpfen.


Kommunikationer: Från flygplatsen går det pendeltåg in till Stuttgart. Finns ett tredagars tågpass för tågresor runt Stuttgart med omnejd. Mellan Stuttgart och Bad Wimpfen går det tåg vilket tar drygt en timme med ett byte på vägen.

Bo: Hotel Neckarblick, Erich Sailer Str 48, Bad Wimpfen. Är ett mycket mysigt familjeägt hotell som ligger vid floden Neckar. På dessa hemsidor kan man boka hotell i Tyskland. Boka Hotell , Hotel info.

Prisnivå: Ligger lite lägre än Sverige på mat och dryck.

Shopping: Hantverk i trä, skinn, metall, ull och keramik av hög kvalitet, julpynt av alla de slag samt tyska korvar.

Klimat: Som södra Sverige under vintern.

Turistsäsong: Julmarknaderna brukar starta runt 25 november – 23 december.

Resenärer: Stuttgart får många besökare från grannländerna. Svenskar besöker ofta julmarknaderna i norra Tyskland.

Invånare: Stuttgart har 590 000 invånare och Bad Wimpfen 6 900.

Mer info:

Tyskland info

Stuttgart

Stuttgart Turist

Stuttgart information

Badwimpfen