Juristen: Tänk på det innan du skriver på ett anställningsavtal

 
Anställningsavtal ser olika ut beroende på vem det är som har formulerat det och det är viktigt att du verkligen läser igenom det och ifrågasätter det som känns oklart, innan du skriver under. Det säger Louise Dufwa, jurist på Avtal24 och tipsar om det du bör har särskild koll på. Foto: Avtal24/Unsplash

Hur ser pensionsavsättningen ut? Om du får tjänstepension genom din arbetsplats så avsätts en viss summa, baserad på din lön, varje månad till ditt pensionssparande. Hur stor den summan är kan anges i ditt anställningsavtal. Villkoren för din tjänstepension regleras av bolaget som har hand om arbetsplatsens pensioner. De kan du inte styra över. Det finns arbetsplatser som inte har någon pensionsavsättning. I sådana fall är det viktigt att du har ett privat sparande.

Hur många semesterdagar får du? Enligt semesterlagen har du rätt till 25 dagars semester per år. Du har även rätt till 4 veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna. Om det finns särskilda skäl så kan semesterperioden förläggas till en annan tid än sommaren. Det kan även finnas regler i ditt kollektivavtal som skiljer sig från semesterlagen. Semester är en bra fråga att förhandla om. Om du har barn kanske du är i behov av en längre semester eller ledighet under en viss period. Det är fullt möjligt att förhandla dig till en lägre lön men med fler semesterdagar.

Har du fasta arbetstider? I dag är det vanligt att arbetsplatser erbjuder sina anställda ett visst utrymme av flexibla arbetstider. Arbetstider behöver inte vara angivna i ett anställningsavtal och om det inte är det har arbetsgivaren fortfarande rätt att bestämma vilka arbetstider du ska ha. Däremot är arbetstider något du kan fråga och förhandla om innan du skriver under.

Är din arbetsroll tydlig? Innan du börjar på ett nytt jobb är det viktigt att arbetsgivaren till kan tydliggöra vad som förväntas av dig och vilka mål som du ska uppnå. Vad kommer du att ha för arbetsuppgifter? Och finns det några särskilda krav på din arbetsroll? En arbetsgivare är inte skyldig att inkludera en arbetsbeskrivning i avtalet men du kan alltid be att få det separat, det hjälper dig att veta vad du tackar ja till.

Vad säger facket? Om du är ansluten till ett fackförbund kan du alltid bolla detaljerna i ditt anställningsavtal med en av deras experter. De kan bland annat hjälpa dig med information om lön och tips vid löneförhandling. Börja med att efterforska vad snittlönen är för en person med din yrkesroll och bakgrund. Om din potentiella arbetsplats omfattas av kollektivavtal är det bra att sätta dig in i vad avtalet säger.

Antal tecken: 0

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Starta ett konto för att börja följa...

Registrera dig gratis Logga in