Karin blev av med sin hälsporre

Karin Blev Av Med Sin Hälsporre

Den som en gång drabbats av problemet hälsporre vet vilken extrem
smärta det kan innebära. När Karin Janson i Stora Skedvi, Dalarna, besökte festivalen Peace & Love för tre år sedan gjorde hon det iförd alldeles för platta skor.

– Jag stod och gick mycket under festivalen och på morgnarna hade jag så ont under bägge fötterna och hälarna ömmade och var stela, berättar Karin.

Hon insåg ganska snabbt att hon förmodligen hade drabbats av hälsporre. Karin bokade tid hos en sjukgymnast för att få hjälp.

– Sjukgymnasten dömde direkt ut mina skor och sa åt mig att införskaffa mig en sula med lite stötdämpning och skålformad häl. Det kostade mig runt 500 kronor och det blev snabbt bättre.

Under vintern kom dock problemet tillbaka och Karin började få känning av ett par vinterskor, även dem med platt sula.

– Då ignorerade jag problemet i stället och fortsatta att gå mycket trots att jag hade ont.

Karin som lever på landet har både en egen hund plus sina föräldrars hundar som hon dagligen tar långa promenader med.

– Framåt våren hade jag väldigt ont i höger fot, men nästan inte alls på vänster.

Värre på sikt
Vi den tiden köpte Karin gelkuddar att ha under hälarna som hjälpte till att avlasta lite.

– De gjorde att jag kunde fortsätta gå. Det gjorde det hela värre på sikt.
Hon bokade tid hos en ny sjukgymnast som konstaterade det Karin redan visste – hon hade drabbats av hälsporre.

Det latinska namnet för hälsporre är plantar fasciitis och är egentligen inte någon sporre, utan en sena som går från foten och upp till hälen.

– Det är alltså den här senan som blir överansträngd.

Från det att Karin drabbades förra sommaren har tipsen varit många. Det har varit rekommendationer både från professionella håll, men också från medmänniskor som tror sig sitta på den ultimata lösningen.

– Jag har gjort massor med olika saker. Jag smörjde till exempel fötterna med Voltaren, det rekommenderar jag inte. Det dövar bara smärtan och på mig gjorde det i stället ondare efteråt. Jag provade med tejp, men efter en vecka var foten sämre än innan.

Sjukgymnastik med klassiska tåhävningar gjorde Karins fot än mer ansträngd och även av detta fick hon ondare efteråt.

– Jag rullade med boll och kan faktiskt inte säga om det hjälpte, foten mjukades upp lite men det blev ju inte bättre.

Allt eftersom tiden gick kröp frustrationen över smärtan och vad den innebar allt närmre.

– Jag hittade en video på Youtube som gick ut på att man skulle massera ut den stela vävnaden. Det gjorde bara problemet värre och värre. Efter ett par veckor kändes det som att kliva på lego och jag kunde nästan inte gå alls. Tofflor inomhus gav inget resultat.

Svårt att vila fötter
Samtidigt som smärtan vägrade att ge med sig rullade dagarna på och hundarna behövde rastas. Karin försökte hitta lösningar som till exempel att cykla med dem, men kände samtidigt att hon måste få bukt med problemet. Så här kunde hon ju inte ha det.

– Vila sägs ju vara det bästa för att läka ut en hälsporre. Men hur vilar man en fot? Att försöka undvika att gå och stå över huvud taget kändes ju omöjligt. Utöver promenaderna så skulle jag ju inte ens kunna stå och laga mat eller städa hemmet. Smärtan hade en väldigt stor negativ inverkan på mitt humör och foten blev ju inte bättre.

Till slut hittade Karin ett sätt som hjälpte henne – formgjutna sulor.

– Det har verkligen varit jättebra. Ortopeden som gjorde dem åt mig konstaterade också att jag har höga fotvalv, särskilt på högerfoten, och att det är det som kan vara orsaken till att jag drabbats av hälsporre.

De formgjutna sulorna kostade cirka 2000 kronor, men Karin tycker att de har varit värda varenda krona.

– Nu kan jag ju gå igen. Sulorna i kombination med kompressionsstrumpor har gjort min högerfot bra upp till 90 procent. Jag tror att vissa saker kan hjälpa om det inte går så långt som det gjorde för mig. Ju längre du dras med det, desto svårare att bli av med det. Så sök hjälp direkt, avslutar Karin.

Fakta om hälsporre

  • På undersidan av foten, i hålfoten, sitter en bred och tjock sena som är ett viktigt stöd. Om du överbelastar senan kan du få ont i senfästet under hälen.
  • Besvären beror många gånger på att man sprungit eller gått för mycket med dåliga skor.
  • Om du har hälsporre brukar det göra ont under eller på insidan av hälen när du går och står. Smärtan avtar ofta när du gått en stund.
  • När du har hälsporre bör du i första hand se över dina skor. Skorna ska vara stadiga och sulan ska vara mjuk under hälen. Du kan prova stötdämpande inlägg som kan köpas i välsorterade skoaffärer, sportbutiker och apotek. Avlasta foten redan vid tidiga symtom.
  • Om besvären beror på motion bör du vila från framför allt löpning och promenader tills smärtan försvunnit. Aktiviteter som inte belastar hälen, som cykling och simning, går däremot bra.
  • Vid svårare besvär kan du behöva personligt utformade inlägg i skorna. Sjukgymnastik med bland annat stretchning kan också lindra besvären.
  • Om inget annat hjälper kan läkaren ge en kortisonspruta under hälen. Det kan göra att smärtan försvinner, men innebär också att risken att du överbelastar foten ökar.
  • Om du har svåra problem som inte går över på annat sätt finns det också möjlighet att få så kallad stötvågsbehandling eller bli opererad.
  • Du kan kontakta en vårdcentral om besvären inte går över trots att du vilat från idrott och skaffat bättre skor och inlägg.

Källa: 1177.se