Karl-Bertil Jonssons anda inspirerar

Karl-Bertil Jonssons Anda Inspirerar

Karl Bertil Jonssons anda lever vidare inför julen. Dagen före julafton samlades 250 människor för att sortera varma kläder, slå in paket och dela ut kaffe samt smörgåsar till de hemlösa i vinternatten. Det är som att kliva rakt in i en tomteverkstad bland högar av kläder och travar med paket.

Foto: Ulf Isacson

Natten före julafton år 2009 startade ett kompisgäng via facebook – En kväll för de Hemlösa i sann Karl Bertil Jonssons anda. De ville göra någonting tillsammans för de hemlösa i Stockholm.

– Första året var det ett 30 -tal tappra själar som med gemensamma krafter hade samlat ihop kläder, filtar och andra gåvor. Gåvorna delades ut till de hemlösa i Stockholms innerstad tillsammans med skinksmörgåsar och kaffe, berättar Thomas Runholm som har varit med ända sedan starten 2009.

Eldsjälar fixar julfirande för hemlösa. Foto: Ulf Isacson

Året efter hade antalet deltagare dubblerats och förra året var 250 personer engagerade i att sortera berg av kläder i olika högar, slå in paket och breda smörgåsar i en lånad lokal mitt i Stockholm. Lokalen ser ut som rena tomteverkstaden när alla människor febrilt far runt med händerna fulla av stora lass av kläder som ska sorteras. På väggarna är stora lappar uppklistrade som gör det lätt för alla att veta i vilken hög alla jackor, tröjor, byxor och vantar ska läggas. Några tjejer är fullt upptagna med att sortera smink, parfymflaskor och hudkrämer som människor har skänkt. I ett mindre rum är det svårt att komma in för alla skor som står på golvet. Vid långa bord sitter folk och slår in donerade böcker, tvålar och schampo i vackra julklappspapper. Hela fönsterbrädan är full med inslagna fyrkantiga paket som ser misstänkt likt ut böcker. Presenterna packas tillsammans med matpaket och ska köras ut till olika härbärgen runt om i Stockholm. Några står i köket och kokar kaffe medan andra breder smörgåsar att ta med ut i vinternatten. Hela tiden kliver det in nya människor genom dörren med stora säckar i händerna. En kille har lyckats få tag på tio par varma curlingskor och Intersport har skänkt ett gäng nya fleecetröjor.

– Jag tänker ofta på hur sårbar man är och vad det är som har gjort att vissa människor har brakat igenom systemet, säger kaféägaren Pia Lindgren som har åkt in från Dalarö för att hjälpa till för andra året i rad.

Jenny Schäfer som drog igång Karl Bertils Jul år 2009 samlar ihop oss alla för en genomgång av kvällens aktiviteter. Hon berättar lite om hur hon upplevde förra året och vi delar upp oss i olika grupper som ska gå runt i innerstaden och göra lite uppsökande verksamhet.

– Let´s be careful out there, avslutar Jenny Schäfer innan vi går ut.

Några får till uppgift att åka runt till olika härbärgen för att dela ut julklappssäckar med kläder och presenter. Härbärgena har fått komma in med en önskelista i förväg på vad de behöver. En grupp med röda tomteluvor och glitter travar glatt iväg för att sjunga julsånger utanför NK. Efter två timmar kommer de tillbaka och är överlyckliga.

– Vi sjöng ihop nästan 6 000 kr på två timmar, berättar Stephanie Stenstad.

Volontärerna söker upp hemlösa och erbjuder mat och julklappar. Foto: Ulf Isacson

Själv åker jag med en fullastad bil till Södermalm för att söka upp hemlösa vid Skanstull och Medborgarplatsen. Det är kallt och blött ute så vi går ner vid tunnelbanestationen för att leta efter folk. Det är inte många människor ute i ruskvädret men på perrongen hittar vi Lennart som får en halsduk och en julklapp. På McDonalds hittar vi en man som undrar om vi är från kyrkan. Vid Medborgarplatsen står en polisbuss och jag knackar på dörren för att fråga om de vet var de flesta hemlösa håller till en kväll som denna.

– Det brukar vara folk nere vid Karl Johan Slussen och för ett tag sen mötte jag Olle som såg ut att behöva ett par vantar, berättar en trevlig polis.

Nere vid Karl Johan Slussen står några bord med tomburkar, en bok samt lite kläder men inga människor. Vi lägger några inslagna smörgåsar, ett par varma mössor och ett par julklappar på bordet och hoppas att någon kommer att bli glatt överraskad när de kommer tillbaka. Det finns en hel sopsäck med kläder kvar och vi har fått tips om ett stödboende på Högbergsgatan som drivs av Stadsmissionen. Där blir de jätteglada över alla kläder och de säckar som blir kvar lämnas till olika härbärgen och Klara Kyrka.

I en trång gränd i Gamla Stan har firman Samarbetande Konsulenter anordnat en julfest för de hemlösa som säljer Situation Stockholm. Vid ingången har de dukat upp ett långbord och lagat gulasch efter ett österrikiskt recept samt grillad korv med bröd vid en grill. Den första som dyker upp är Kamel från Tunisien, som bara har varit i Sverige i ett år och kan sex språk. Han har nyligen anlänt till Stockholm där han inte känner någon. Snart dyker karaktärerna Jukka-Pekka och Lars upp just när kören ska börja sjunga den fina julsången – Tänd ett ljus och låt det brinna. Stämning är trevlig och det blir några fina möten där i vinternatten. Mia kommer med sin man som hon nyligen har gift sig med och hon visar stolt upp DVD skivan från bröllopet. Det har börjat regna ute och vi går vidare mot Stureplan. Utanför Östermalms tunnelbanestation ligger det några killar nedbäddade i sovsäckar och de önskar sig några varma jackor. På Stureplan har ett bord satts upp och några personer kommer förbi för att hämta lite varma kläder. Tjejerna frågar en man om han vill ha en varm jacka.

– Nä, jag har så håriga armar, svarar han med glimten i ögat.

Härbärgena berättar vad de hemlösa behöver och volonntärerna fixar så gott de kan. Foto: ULf Isacson

Vid ett bord i ett mörkt hörn nära Centralen står ett annat gäng under tak för att slippa regnet. De delar ut kaffe med smörgåsar, kakor, böcker, presenter samt kläder till de som behöver.

– En äldre man fick en orange täckväst som han blev mycket glad åt. Efter ett tag kom han tillbaka för att visa oss något. Han plockar fram ett par svarta paljettrosor som någon har stoppat ner i hans ficka. Han var överlycklig och vi fick oss ett gott skratt, berättar Tia Ehrenroth.

Pia Lindgren är en av de som har hjälpt till under flera års tid. Hon och hennes familj har två år i rad även varit ute på självaste julafton för att dela ut kläder och smörgåsar.

– Dagen innan hade vi brett smörgåsar och många av våra kunder på kaféet hade lämnat in kläder under hela december månader. Alla smörgåsar gick åt och vi mötte många människor, framförallt från Öststaterna. Ett möte med en ung hemlös kvinna berörde mig mycket djupt. Hon hade slutat med droger och var gravid i fjärde månaden vilket hon var mycket stolt över. Jag skulle inte vilja uppleva en dag i deras liv. Att ge dem ett leende och framför allt se dem är viktigt. Många tittar bort och människor dömer så fort, säger Pia Lindgren.

– Det var kul att vi fick så mycket gåvor inför julen men det är synd att det bara är över julen. Hjälpen behövs året om, säger Maja Hultberg.