Krönika: Är drömmen om ett liv i lyx överskattad?

Krönika: Är Drömmen Om Ett Liv I Lyx överskattad?

Drömmen om lyx och flärd har funnits sedan urminnes tider. Ofta har lyx varit åtråvärt men också stått för slöseri och frosseri. Både verkligheten och litteraturen ger oss exempel på vad som händer när längtan efter lyx går överstyr. Kanske är lagom ändå alltid bäst? 

Att förhålla sig till begreppet lyx kan vara krångligt eftersom vi definierar ordet så olika. Lyx kan vara en dyr parfym för någon eller en rogivande vilostund för en utmattad småbarnsmamma. Eller ett glas gott champagne för någon som vill fira en framgång. Men oavsett är vi inte likgiltiga inför lyxens inflytande på oss. Lyx kan uppfattas som en stund av flyktig lycka eller som en respit i en stressig vardag. Vi låter gärna lyxen komma in i våra liv och vi pratar om önskan att sätta guldkant på tillvaron. Men lyx är mer komplicerat än så. 

Kvinna får massage
Att få respit från en stressig vardag är lyx enligt vissa. Foto: Foto av Andrea Piacquadio/ Pexels

Självklart vill vi unna oss det där extra som förgyller tillvaron. Att få skämma bort oss själva gör gott för välmåendet och tänder livsgnistan. Samtidigt är vi medvetna om att vi ska idka sparsamhet. Det är liksom inristat i det svenska DNA:et. Vi bär det lutherska arvet på våra axlar och allt sedan bondesamhället vet vi hur viktigt det är att spara i ladorna. Populära tv-serier som Lyxfällan visar upp vad som händer när människor slarvar och spenderar bortom sparkontots gränser. Programledarna läxar upp och talar om räfs och rättarting. Vi som tittare drar en lättnadens suck och gläds åt att vi inte sitter i samma eländiga båt. Men varför inte kasta loss alla hämningar och blockeringar för en stund? Fundera över vad du skulle göra om du hade obegränsat med resurser att lägga på ett flärdfullt leverne. Blir vi lyckligare varelser av ett liv i lyx med en plånbok som tillåter no limitkonsumtion? Den ganska begränsade forskningen om lyx ger signaler om att en dos ”retail therapy” kan göra oss lyckliga – åtminstone för stunden. Många av oss som studerat nationalekonomi minns teorin om marginalnyttan och gräddbullarna. Efter att ha ätit den andra gräddbullen börjar vi känna oss ganska belåtna, och kanske till och med lite äcklade av tanken att sätta i oss en tredje. Så kanske är det så att överflödig konsumtion inte alltid är den bästa lösningen för välbefinnande och lycka. 

En kvinna ur historien som kunde vältra sig i obegränsad lyx var den franska drottningen Marie-Antoinette. Hennes liv, om än det blev kort eftersom hon giljotinerades 37 år gammal under den franska revolutionen, är fortfarande en mytomspunnen saga. I historiebeskrivningen finns flera anekdoter om hur hennes liv tedde sig i Versailles med överdådiga fester och en klädgarderob som slog de flestas i dyrbara tyger. Smycken och ädelstenar fanns i överflöd men Marie-Antoinette verkar egentligen ha föredragit ett mer enkelt liv än vad ryktet säger om henne. Utanför det luxuösa slottet Versailles skapade Marie-Antoinette en egen pastoral värld med enkla kläder och betande djur som gjorde att hon anklagades för att vara världsfrånvänd. Det påstås att drottningens egen lösning på det franska folkets brödbrist var att äta kakor. Det har blivit ett bevingat citat som troligtvis aldrig var hennes men som olyckligtvis blev drottningens eftermäle. Men sagorna och myterna om Marie-Antoinettes liv i överdåd fängslar oss fortfarande. 

”Låt dem äta kakor” påstås det att den franska drottningen Marie Anoinette ska ha sagt som lösning på folkets brödbrist. Foto: Brooke Lark/Unsplash

Längtan efter ett lyxliv har flera gånger skildrats både på film och i bokform. Ofta blir slutet katastrofalt och ödesdigert. En av de ståtligaste skildringarna är Gustave Flauberts Madame Bovary. För Emma Bovary blev gränsen hårfin mellan en lyxtillvaro och ett modest liv eftersom hon väljer att ingå äktenskap med den mindre bemedlade friaren och väljer bort den förmögne nobelmannen. För Emma Bovary är det ett ödesdigert misstag och inte en dag passerar utan att hon ångrar sitt beslut. Bitterheten är glödhet och ångesten är kvävande. Den fatala resan mot undergången beskriver Flaubert träffsäkert och hjärtskärande.  

Att leva på en något större fot åtminstone under perioder av livet kan ge nya dimensioner åt tillvaron. Ett evigt liv i saltgruvan blir ju faktiskt ganska trist i längden.”Måtta i allt” stod att läsa hos oraklet i Delfi. Kanske är det en god regel att hålla sig till när det kommer till lyx och drömmen om ett guldkantat liv? Vi må spendera pengar på oss själva, vårt välmående och komfort om vi blir lyckliga av det. Men att ha självkännedom att inse när det är dags att dra ner på frestelserna är precis lika betydelsefullt. 

Anna Östberg

Anna Östberg är frilansjournalist, skribent och författare. Hon skriver bland annat om livsstilsfrågor, inredning, bostäder och bostadsmarknaden. Anna Östberg har gett ut Smarta bröllopsboken, en bok om kostnadseffektiv bröllopsplanering.