Krönika: Du är född till löpare

Krönika: Du är Född Till Löpare

Är människan född till löpare? I sin bok Born to Run skriver Chris McDougall om Tarahumara-indianerna vars livsstil handlar om löpning. Alla springer – män och kvinnor, gamla och unga. De springer hundratals kilometer i enkla sandaler. 

Foto: Emma Simpson / Unsplash

Tarahumara visar att människan egentligen är född till löpare. I vår moderna, bekväma värld har vi kanske tappat kontakten med vårt ursprung på savannen.

Född till löpare

För några år sedan visade evolutionsbiologen Dan Lieberman att utvecklingen från apa till människa skedde genom en rad anatomiska förändringar kopplade till löpning. Hälsenan blev längre så att den kunde lagra och ge energi som en fjäder. Det minskade energiåtgången under löpning med 50 procent. Foten utvecklade valv, tårna blev kortare och benen längre. Ett huvud förankrat med kraftiga nackligament och båggångar i örat gör att vi kan springa och samtidigt hålla huvudet still och fokusera blicken på ett byte i fjärran. Vi tappade pälsen och blev bäst i djurvärlden på att svettas. Därmed kan vi sänka kroppstemperaturen när det blir riktigt varmt.

född till löpare
Vi tappade pälsen och blev bäst i djurvärlden på att svettas. Foto: Hu Chen / Unsplash

Dessa förändringar tog fart med Homo erectus för över 1,5 miljoner år sedan. Det var långt innan det fanns spjut och pilbågar. Det enda sättet att döda var att jaga bytet i timmar på den kokheta savannen. Till slut dukade det jagade djuret under av överhettning. Ända in i modern tid fanns det folk som jagade genom att driva djur till värmeslag och utmattning.

Spring för att du vill

Om vi är födda till löpare, varför gillar då inte alla att springa? Kanske för att träningen är ett krav. Många springer för att slå personbästa eller klara en tävling. Man springer för att springa, inte för att må bra. Det är träningen som är målet. Man kanske tvingar sig själv att springa för att gå ner i vikt. Man vill inte, men man känner att man måste. 

Jag tror du själv måste känna att du vill göra det du gör, annars slutar du göra det. Istället för att följa ett färdigt program som säljer ett mål, utgå från dina egna värderingar. Hur passar löpningen in i ditt liv? Hur blir löpträning värdefull och tillgänglig för dig?

Det är en svårare väg, men jag tror det är mer hållbart på sikt. Löpning är ett medel för att du ska uppnå något som du tycker är värdefullt.

Lita först och främst på dig själv. Ta hjälp, men lita på dina instinkter. Gör det som känns rätt. Gör det du tycker om att göra idag, imorgon och resten av ditt liv från och med nu. På så sätt kan löpningen ge dig både glädje och värde längs vägen.

Skogslöpning

Jag har värderingar. Jag gillar att springa i skogen. Löpband är inget för mig. Löpbandet uppfanns i början av 1800-talet som straffarbete för fångar. Jag tycker det är ett straff.

När du springer utomhus använder du fler nervceller än i stort sett alla andra mänskliga aktiviteter. Egen bild @jhnrnstrm.

När du springer utomhus använder du fler nervceller än i stort sett alla andra mänskliga aktiviteter. Din hjärna aktiverar muskler och koordinerar dina rörelser. När du springer genom skogen förändras miljön hela tiden. De snabba förändringarna gör hjärnan fokuserad. Det är en utmaning som stimulerar hjärnan och får den att växa.

Det var löpning i naturen som skapade människan. Det är ett faktum. Vi är en lika självklar del av naturen som djur och träd. Studier visar både att löpning är bra för mental hälsa och att naturen har en lugnade inverkan. När du springer i skogen får du således båda delarna. Jag hoppas det inspirerar dig att ge dig ut för att gå eller springa i skogen.

Källor:

Bramble, D., Lieberman, D. Endurance running and the evolution of HomoNature 432, 345–352 (2004). https://doi.org/10.1038/nature03052