Krönika: Playboyens förlorade värld

Krönika: Playboyens Förlorade Värld

Ordet playboy leder tankarna till en man som lever ett obekymrat glamourliv i sus och dus. Men det som egentligen definierar 50- och 60-talens playboy är ett absolut gehör för stil och gentlemannaskap. Journalisten Anna Östberg minns chevalereska personligheter utöver det vanliga.

”Den gyllene tidseran när en elit av professionella nöjessökare fascinerade världen är över. Det fanns endast tolv stycken playboys i världen, inte fler. De var charmerande och kunde flera språk och behandlade kvinnor väl. Jag tycker att det som var roligt har försvunnit. Att resa med en kvinna till Tahiti var en otrolig upplevelse. Numera reser alla till Tahiti. Denna generation kan göra vad som helst men det är inte lika roligt längre.” Orden är Gunther Sachs som i en intervju berättade om vad han tyckte om de nya tidevarven. Gunther Sachs var miljardär och arvtagare till Opelimperiet men var även en framgångsrik fotograf och författare.

De som var med mellan 1950 och 1970 kan säkert med en viss reservation betrakta dagens jetsetleverne. Kanske har det blivit lite för mycket av bling bling och en allt för stor dos av vulgaritet där en gång i tiden smakfullhet och stil rådde? Nutidens överflöd av mainstreamlyx fanns inte för sex decennier sedan. Numera klär sig miljardärer i flip-flops och hoodies. Idag kan vi följa celebriteter på bloggar och Instagram. Förr utspelades livet på privata yachter även om foton dök upp nu och då i skvallerpressen. Som när Sachs gifte sig med den franska filmstjärnan Brigitte Bardot. Men allt som oftast kunde felsteg och skandaler oannonserat passera förbi både en närgången presskår och nyfikna åskådare. Den voyeurism som nu får fritt spelrum var helt enkelt inte möjlig.

Gunther Sachs var gift med den franska filmstjärnan Brigitte Bardot

Löste försörjningsfrågan med flera äktenskap

Paris tillhörde polospelaren, racerföraren och diplomaten Porfirio Rubirosas jaktmarker. Tack vare goda kontakter och filmstjärnelook var han som predestinerad för att leva stora delar av sitt liv i ljusets stad. Rubirosa, som var född och uppvuxen på Dominikanska Republiken hade i stort sett alla de sociala markörer som utgjorde den internationella playboyen. Så som att elegant vända sig över för att tända ett damsällskaps cigarett eller att utbringa skålar i coupeformade champagneglas. Men faktiskt saknade han en av de viktigaste förutsättningarna för ett framgångsrikt playboyliv – nämligen en familjeförmögenhet. Det löste Rubirosa genom att gifta sig fem gånger, varav två gånger med arvtagerskor som tillhörde några av de rikaste familjerna i världen. De var i ordningen Doris Duke och Barbara Hutton som båda kom att skänka honom frikostiga underhåll och lyxiga bostäder efter avslutade äktenskap.

Polomatcher utanför Paris avlöstes av middagar och ett till synes ändlöst festande. Men livet var inte evigt ens för en playboy. Det var efter ett helnattsfirande av en polomatchseger som Porfirio Rubirosa omkom sommaren 1965 när han kraschade med sin Ferrari 250 GT mot ett träd i Bois de Boulogne. Rubirosa ansågs ha varit en av de stiligaste och mest inflytelserika personligheterna i de exklusiva miljöer som han rörde sig i under sin levnad. Det är inte något dåligt eftermäle för en man av sin generation som levt sitt liv bland förmögna kvinnor och i ett omätbart överflöd. Vad som orsakade Porfirio Rubirosas dödskrasch blev aldrig klarlagt. Troligtvis var det en simpel bilolycka som orsakades av den dåliga kombinationen för lite sömn och för hög promillehalt. Det ryktades om att den 56-årige bonvivanten hade valt att styra mot trädet av egen vilja. Kanske är det så att bli äldre är svårt även för en playboy?

Ett extraordinärt liv

Den forna och idag utdöda playboyen behövde aldrig upprätthålla ett förvärvsarbete av det vanliga slaget. Förresten vilket märkligt ord ”playboy” är som dessutom saknar en riktigt bra motsvarighet på det svenska språket. Epitetet playboy blandas samman med ofördelaktiga egenskaper när vi glömmer att det snarare handlade om att uppföra sig mot kvinnor och att upprätthålla en verklig gentlemannastil. Det sades att Gunther Sachs skickade en flerkaratig diamantring, värd åtskilliga miljoner, till sin exfru Brigitte Bardot för att visa henne sin uppskattning flera år efter att deras äktenskap hade upphört. Det är vad man kan kalla för en form av exceptionell generositet som så mycket definierar den klassiska gentlemannen.

Errol Flynn var ökänd för sin playboyaktiga livsstil på 50-talet. Foto: Skeeze/Pixabay

Nya tider

Gunther Sachs levde fram till 2011 men den riktiga och gyllene playboyeran fick sitt slut långt före hans bortgång. Det går att lära av de som var med i en annan tid. Klädstilen hos dagens män må vara i en uppdaterad form men de bara fötterna i loafers fanns med redan på 60-talet. Stilfullhet, generositet, uppfostran och gentlemannaskap är eviga som varje man kan ta till sig och anamma som de vore hans eget signum. Det går bra oavsett om man har ett familjearv som väntar eller inte.

Anna Östberg

Anna Östberg är frilansjournalist, skribent och författare. Hon skriver bland annat om livsstilsfrågor, inredning, bostäder och bostadsmarknaden. Anna Östberg har gett ut Smarta bröllopsboken, en bok om kostnadseffektiv bröllopsplanering.