Krönika: Världens bästa skidort finns inte

Krönika: Världens Bästa Skidort Finns Inte

Skribenten Niclas Sjögren har skrivit om skidåkning i såväl Nordkorea och Iran som Sälen och Saalbach sedan 1980-talet. Men när man frågar honom om världens bästa skidort skakar han bara på huvudet.

Vilken skidort är bäst? Om man struntar i restid, transfer, ekonomi, tidsskillnad, religion och krångel. Vart i världen ska jag åka för världens bästa utförsåkning? En enkel fråga egentligen. Jag har fått den ganska många gånger sen jag började skriva om utförsåkning i slutet av 1980-talet. Men det kanske inte finns något svar. Det finns i alla fall inget enkelt svar. Hur långt är ett snöre, liksom? Vilket av dina barn är din favvo?

Men låt mig göra ett försök. Den bästa skidupplevelsen kanske skulle kunna vara ett spår i jakten på den bästa skidorten, tänker jag. Men snart kommer jag på att en av mina bästa skidupplevelser var i Dizin i Iran trots att after skin var, om uttrycket tillåts, öken. Det hade kräksnöat i två veckor, två plogbilschaufförer omkom i laviner i kampen att öppna vägen som förbinder Teheran med Alborzbergen strax söder om Kaspiska havet. Ja, ni hajar att det var sjukt mycket snö, och sjukt bra, när vi väl kom upp. Pistören som vi åkte med bröt för övrigt handleden och jag skällde ut en kalashnikovbeväpnad kamoklädd skäggig man från revolutionsgardet när han vägrade larma sjukvårdspersonalen. Men inte kan jag säga att Dizin är bästa skidorten i världen för det – en av de knasigaste kanske, men inte den bästa.

Gammal bild av Chamonix
Går man på tradition och stora fallhöjder ligger Chamonix bra till som ”världens bästa skidort”. Men då måste man bortse från liftköerna. Och att lössnön är uppkörd snabbare än du hinner säga ”puder”. (Foto Wikimedia commons)

Frågar man en barnfamilj kanske Sälen är världens bästa skidort. Frågar du en amerikan som gillar off pist säger han förmodligen Jackson Hole, Wyoming. En engelsk resebyrå röstade nyligen fram Vemdalen som världens bästa skidort. Frågar du unga svenska friåkare med pudertörst ligger troligtvis Japanska ön Hokkaido bra till för närvarande. Men om du rest något lite mer så kommer du inte runt Chamonix även om pudret åks upp snabbare än du hinner säga les Grands Montets. Och detta faktum gör ju också att denna solklara vinnare i övrigt, Chamonix alltså, faller bort från toppen av min lista.

En annan av svenskarnas favorit, och en värdig sådan, är Engelberg i Schweiz. Första gången jag var där upplevde jag en av mina absolut finaste dagar som skidåkare. Det hade dumpat i två dagar och medan alla säsongarna väntade på att liftarna på det stora berget Titlis skulle öppna knallade jag och mina två söner över till familjebackarna på Brunnisidan och åkte orört och ostört, tillsammans med endast två andra åkare. Hela dagen. Då visste jag att jag hittat världens bästa skidort. Så jag återvände ganska snart. Då ösregnade det upp till 2 600 meter över havet i en vecka. En hel vecka. Dygnet runt. Vi såg aldrig solen, det var brunlerigt i backarna och toppliften var stängd alla dagarna.

Mamaydalen (Sibirien), mellan Bajkalsjön och Mongoliet får enorma mängder snö varje vinter. Men artikelförfattaren (på bilden) skulle ändå aldrig kalla den för världens bästa skidområde. (Foto Yannick Besancon)

Det senaste decenniet har jag dock upplevt bäst skidåkning ganska långt från liftar och annat skrammel. Allt intressantare blir själva äventyret, utmattningen och att själv earn my turn, att gå på topptur alltså. Så med den logiken svarar jag kanske ”en segelbåt vid Lyngen” nästa gång jag får frågan om var man upplever världens bästa skidåkning. För det var just på och kring en segelbåt i Nordnorge som jag senast kände det där oemotståndliga suget att jag skulle kunna släppa allt och bara ägna mig åt skidåkning.

Niclas Sjögren

Terränggående skribent med världen som arbetsfält. Har startat och producerat flera destinationsmagasin (t ex Magasin Sälen 2005 till 2020). Skriver mest outdoor, äventyr, skidor, cykling, surfing, resor och personporträtt. Säljer i smyg även copy till outdoorrelaterade företag.