Krönika: Viktnedgång handlar inte bara om kalorier – det handlar om dig

Krönika: Viktnedgång Handlar Inte Bara Om Kalorier – Det Handlar Om Dig

Viktnedgång handlar inte bara om kalorier. Det är inte bara att äta mindre och träna mer. Det går djupare än så. Det handlar om dig.

Foto: Pixabay

Viktnedgång verkar så enkelt. Du äter kolatomer och andas ut kolatomer. Om du stoppar i dig fler kolatomer än du andas ut ökar fettmassan. Atomer följer naturlagarna. De försvinner inte. De bara byter plats. De tar sig in i kroppen i form av mat och lämnar kroppen som koldioxid. Men det betyder inte att det är lätt. Att gå ner i vikt är inte en kalkyl.

Halverad vikt

En bekant till mig, som vi kan kalla Cecilia, vägde 120 kilo. Jag träffade henne några gånger per år. Så småningom fick hon barn. Jag såg henne inte på över ett år. När jag träffade henne igen vägde hon 65 kilo.

Hur var det möjligt?

Jag ville kunna leka med mina barn, sa hon. Jag ville inte att de skulle växa upp med en orörlig, överviktig mamma. Hon berättade att hon växte upp med en ensamstående pappa. Han gav henne mycket kärlek och mycket mat. Hon var glad och lycklig. Hon såg sig själv som en lagom tjock och glad tjej.

Mammarollen gav henne en ny identitet. Tio år senare är hon fortfarande smal. Hon ser sig inte som en före detta överviktig person, utan som en smal och hälsosam person som tränar och äter bra.

Biggest loser och viktnedgång

Att delta i en tävling som Biggest Loser ger dig också en ny identitet. Du omges av andra som vill gå ner vikt. Du får bra mat och har tillgång till träningsredskap. En coach vakar över dig. Du är aldrig ensam. När tävlingen är slut finns inget av detta. Där hemma ligger soffan med en skål chips och vinkar till dig. Din gamla identitet var aldrig på någon resa. Den har suttit och väntat på dig. Du har ändrat beteendet men inte dina vanor.

Spegelbild i en mobil
Du är mer benägen att följa beteenden som är kopplade till din identitet eftersom de har ett större värde för dig. Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Nästan alla Biggest loser-deltagare går upp i vikt efteråt. De tycks dömda till att känna ständig hunger för att bibehålla en bråkdel av viktnedgången. Men några deltagare klarar det. Det är de som fortfarande är kvar i rampljuset. Det är de som lever kvar i sin Biggest loser-identitet. Kroppen är ingen diktator som styr dig. Det är du som styr.

Under Vietnamkriget blev 15-20 procent av de amerikanska soldaterna beroende av heroin. 90 procent av dessa slutade direkt med heroin när de kom hem. De som slutade var inte beroende, de var missbrukare i ett sammanhang. De bytte tillbaka till sin gamla identitet.

Identitet och viktnedgång

2016 publicerade Dr Elliot Berkman, som är expert på motivation, en studie med titeln ”Finding the ’self’ in self-regulation: The identity-value model.” Berkman hävdar att du är mer benägen att följa beteenden som är kopplade till din identitet eftersom de har ett större värde för dig. Det sitter inte en djävul i ena örat som väser kladdkaka och en ängel i det andra som viskar äpple. Om du värderar bra mat mer än dålig mat är det inte någon kamp. Då tar du äpplet för du ser dig som en person som äter bra mat. Det handlar inte om att utöva viljestyrka. Det handlar om vem du är. Vad tycker du är mest värdefullt?

Kvinna på skogsväg i motljus
Du är mer benägen att följa beteenden som är kopplade till din identitet eftersom de har ett större värde för dig. Foto: Emma Simpson / Unsplash

De som slutar röka men ser sig själva som före detta rökare löper större risk att börja igen än de som ser sig som ickerökare. Om du verkligen slutar röka ser du dig själv som en ickerökare. Det är din nya identitet. Men om du ser dig som en före detta rökare, betyder det att du fortfarande har ett begär efter cigaretter.

Cecilia ändrade sin identitet. En dag bestämde hon sig och sedan dess går hon i den riktningen. De nya vanorna stärkte hennes identitet. Hon fokuserade på sina barn. Barnen var det viktiga. Barnen gjorde att det blev värdefullt att gå ner i vikt. Först kommer varför. Varför vill du detta? Sedan fördjupar du dig i hur.

Det är ditt liv

Du kanske har försökt gå ner i vikt flera gånger och misslyckats. Du tröstar dig själv med ännu mer mat. Efter några veckor med chips i ensamhet börjar du en ny diet. Men det kanske inte är viktnedgång som är det viktiga. Ta reda på vad det är du vill. Du kanske vill gå ner i vikt för att kunna träna och umgås med dina vänner. I så fall tycker jag du ska strunta i vikten. Det är så lätt att misslyckas med mål. Bestäm dig för att träna i alla fall. Träffa dina vänner. Gör det som är kul och värdefullt. Det är ju det som är viktigt.

Plötsligt kanske du har tappat 20 kilo för du ser dig själv som en person som tränar och umgås med andra. Din nya identitet leder till ett bättre, mer hälsosamt beteende än det som du satt fast i tidigare. Ditt liv handlar inte om kalorier eller att följa ett ideal. Ditt liv handlar om dig.

Källor:

Berkman, Elliot T. et al. “Finding the ”self” in self-regulation: The identity-value model.” Psychological inquiry 28 2-3 (2017): 77-98.

Ferguson, Stuart & Shiffman, Saul & Gitchell, Joseph & Sembower, Mark & West, Robert. (2009). Unplanned Quit Attempts – Results from a US sample of smokers and ex-smokers. Nicotine & tobacco research : official journal of the Society for Research on Nicotine and Tobacco. 11. 827-32. 10.1093/ntr/ntp072.

LEE N. ROBINS, DARLENE H. DAVIS, DONALD W. GOODWIN, DRUG USE BY U.S. ARMY ENLISTED MEN IN VIETNAM: A FOLLOW-UP ON THEIR RETURN HOM, American Journal of Epidemiology, Volume 99, Issue 4, April 1974, Pages 235–249, https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.aje.a121608