Krönikan: Varför måste folk spotta sekunderna innan de går på bussen?

Krönikan: Varför Måste Folk Spotta Sekunderna Innan De Går På Bussen?

Det här handlar om något som jag har tänkt på mycket länge men aldrig vågat säga offentligt. Men det är något jag måste ha ur mig. Och det är definitivt inget för den äckelmagade.

Foto: Michael Havenith/Unsplash

När barnen vara små hade de en bok som jag vägrade läsa; jag kunde inte. Det var bajsboken. De älskade den men jag mådde illa och började nästan kräkas när jag bläddrade i den.

På samma sätt vill jag varna de läsare som inte gillar sådant och be dem att mest ögna igenom följande rader. Fast jag börjar i en annan ände … haha … ände.

Jag börjar vid fingertopparna. De som håller i bollen när du ombeds att göra ”kast med liten boll” på idrotten i skolan. Det var min värsta gren.

Jag ville hiva iväg bollen med en vettig armrörelse ovanifrån, men har det inte i mig. Jag är hyfsat rytmisk på andra sätt, men den här motoriken har jag bara inte och det är något jag skäms för. Jag känner mig så dum.

En sak som jag tycker går hand i hand med att kunna göra ett ordentligt kast med armen, är förmågan att dra iväg en riktig loska. (Varning alla överkänsliga, nu börjar det.)

Dock kan jag knappt samla ihop ordentligt med spott i munnen för att lyckas. Än mindre kan jag få fart på den skjuta iväg den ett par meter bort. Den hamnar typ nedanför mina fötter och om jag har tur, i alla fall inte på dem.

Jag kan inte harkla mig så att det hörs, än mindre spotta med stil

Jag kan inte gurgla ordentligt eller harkla mig så att det hörs. Än mindre spotta med stil när jag borstar tänderna. Det låter mest som ett litet ”tvi”. Jag har fått höra att det både hörs och ser löjligt ut. Men jag gör mig inte, jag kan inte bättre eller äckligare.

Kanske är det därför som jag har utvecklat aversioner mot andras spott och var och hur de spottar. Det retar mig till vansinne.

Varför måste alla spotta sekunderna innan de går på bussen?
Blanda inte in mig i ditt behov av att spotta, skriver krönikören Christel Skeppås.

Varför måste jag hoppa över spottloskor – ibland i olika färg – när jag går på trottoarerna i stan och framförallt står och väntar på bussen vid hållplatsen? Vad är det med folk som gör att de måste spotta sekunderna innan de går på bussen? Som om de får panik när de sitter på bussen om de inte hunnit spotta innan. Men svälj då och blanda inte in mig.

Det är lite som man ber barn kissa innan man går hemifrån – spotta innan du går på bussen liksom …

Att ha gamla hederliga spottkoppar på bussarna som gubbar och käringar använde förr, känns inte aktuellt. Jag vet inte hur vi ska lösa det, bara låt mig slippa trampa i det. Jag trampar nästan hellre i hundbajs.

Om han inte hade varit på din gata på ett tag, visste du att du skulle titta ner när du gick

Som ung student i en sydfransk stad för länge sen, fick jag hoppa över hundbajs hela tiden. Kommunen hade en person på en moped med dammsugare som körde runt på gatorna och sög upp det.

Om han inte hade varit på din gata på ett tag, visste du att du skulle titta ner när du gick – inte upp. Han var lite som dammsugaren ”Noo-Noo” i Teletubbies.

Noooo! skulle jag ville säga till alla som förser trottoarer och gator med spottloskor och snusprillor. Och till dem som tömmer hela sitt använda bestånd av snusprillor på parkeringsplatsen.

Ta hänsyn och visa respekt för dina medmänniskor. Varför ska mina skosulor sölas ner med det som du uppenbarligen vill bli av med? Jag kräver samma uppförande av alla. Jag gör ingen skillnad han, hon eller hen. Det finns absolut ingen orsak till detta beteende oavsett vem du är.

Spottet far iväg i vindriktningen, jag bara hoppas att det inte blåser åt mitt håll

Jag förstår heller inte människor som drar iväg en loska i farten, ungefär samtidigt som vi möts när vi går förbi varandra på gatan. Jag är osäker på om det är en provokation eller om de bara inte tänker. Ibland blåser det och då får jag för mig att spottet far iväg i vindriktningen. Jag bara hoppas att vinden inte blåser åt mitt håll.

Det finns en sak som nästan är ännu äckligare än att loska hit och dit. Det är dock inte lika många människor som ägnar sig åt det som tur är. Det är att snyta sig ute på gatan, utan papper eller näsduk. De bara böjer sig fram lite, håller typ för ena näsborren och fräser ut. Rätt på gatan bland folk! Men vad är det för något? Från vikingatiden eller?

Då kanske jag har svårt att beställa vetebrödet med gul kräm, som killarna kallade gubbasnor

Jag vill inte behöva uppleva sådant när jag står utanför ett kafé på väg in för att äta och dricka kaffe. Då kanske jag har svårt att beställa det där vetebrödet med gul kräm, som killarna på min första arbetsplats kallade … ”gubbasnor”. Det går liksom inte.

Om vi inte kommer tillrätta med de här problemen, vet jag inte hur jag ska göra. Enda vägen är väl att lära mig dra iväg loskor som alla andra. Då ska jag lära mig att komma längst!

Christel Skeppås

Journalist och kåsör