Krösa-Stina har valt ett annorlunda liv

Krösa-Stina Har Valt Ett Annorlunda Liv

Christina Rehn älskar jakt och fiske. Flera månader per år tillbringar hon i Kanada. Resten av året bor hon i ett gammalt torp i Småland och säljer småländskt viltkött på marknader. Krösa-Stina som hon också kallas, älskar gamla saker och drömmer om att en dag kunna öppna ett levande museum.

Text : Helene Lundgren / Foto : Roger Schederin

 På väggen i vardagsrummet hänger det ett uppstoppat huvud av en afrikansk oryx tillsammans med horn från olika antiloper och hjortar.
På väggen i vardagsrummet hänger det ett uppstoppat huvud av en afrikansk oryx tillsammans med horn från olika antiloper och hjortar. Foto Roger Schederin

Att kliva innanför tröskeln till Krösa-Stinas rustika röda torp i de småländska skogarna utanför Gamleby, är som att besöka ett museum. Torpet som är från 1700 -talet har inget rinnande vatten och bada gör hon i en närliggande sjö. Redan i den lilla glasverandan ser vi gamla antika dockor och veckotidningar från 30 -talet.

Redan i furstukvisten möts vi av jakt-trofeer gamla veckotidningar samt en stol, med dagens skörd från hönshuset !
Foto Roger schederin
Redan i furstukvisten möts vi av jakt-trofeer, gamla veckotidningar samt en stol, med dagens skörd från hönshuset !
Foto Roger schederin
Foto Roger Schederin

På väggen i vardagsrummet hänger det ett uppstoppat huvud av en afrikansk oryx tillsammans med horn från olika antiloper och hjortar. Inne i sovrummet samsas två svartbjörnfällar på sängen, golvet täcks av ett vargskinn och även soffan är draperad med ett vargskinn. På väggen hänger ett foto rån Jokkmokks marknad på Krösa-Stina och prinsessan Victoria.


Inne i sovrummet samsas två svartbjörnfällar på sängen, golvet täcks av ett vargskinn. Foto Roger Schederin
Inne i sovrummet samsas två svartbjörnfällar på sängen, golvet täcks av ett vargskinn. Foto Roger Schederin
På väggen hänger trofeer från afrikansk jakt samt en bild på Krösa-Stina och prinsessan Victoria från Jokkmokks marknad . Foto Roger Schederin

-Jag älskar gamla prylar och åker ofta runt på loppmarknader i trakten. Redan när jag var liten, sa jag till mamma att jag var född hundra år för sent. Jag hör inte hemma i det här århundradet och känner varmt för gamla tider, säger Christina Rehn.
 
Christina har dukat med vit spetsduk i köket och lagat till en härlig harstek på vedspisen. På köksstolarna ligger grävlingsskinn och vi sätter oss ned för att prata en stund. Hon berättar att det började en kväll 1999, när Christina skulle elda i spisen. Hon skulle precis elda upp en gammal tidning, när hon fick syn på en liten annons om björnjakt i Kanada. Christina är en passionerad jägare och det dröjde inte länge förrän hon hade bokat en jaktresa till Kanada som enda kvinnliga deltagaren. Under resan i Kanada kände hon direkt att hon trivdes.

Kristina har dukat med vit spetsduk i köket och lagat till en härlig harstek på vedspisen.  Foto Roger Schederin
Kristina har dukat med vit spetsduk i köket och lagat till en härlig harstek på vedspisen. Foto Roger Schederin

-Efter hemkomst till Sverige träffade jag en svensk-kanadensare som började prata med mig. När jag berättade om jaktresan, sa han att jag var välkommen att jaga i British Colombia.
 
2001 sålde hon allt hon ägde på auktion och flyttade, som ensamstående mamma till en mindre kanadensisk stad i British Colombia. Med sig hade hon barnen Christian och Ida, som då var 11 och 8 år.

-Det var ett stort steg att flytta till Kanada och en enorm byråkrati med kontroll från både läkare och polis. Att få arbetstillstånd tog ett år. Vid 45 års ålder fick jag börja en ny utbildning på ett nytt språk. Genom second-hand prylar och saker som folk skänkte mig skapade jag ett nytt hem. Jag tror att flytten har betytt mycket för mina barn och de anpassade sig snabbt till en ny skola. De fick nya vänner och ett nytt språk. Dottern kunde i början ingen engelska alls, men efter två veckor klarade hon sig själv i skolan.
 

Året efter träffade hon en kanadensisk man och flyttade med barnen till en farm. Där byggde hon ett jakttorn nära tomten.

-Jag satt i tornet under två veckors tid och hoppades på att en coyote (prärievarg) skulle komma förbi. Plötsligt dyker två rovdjur upp, och på håll såg det ut som coyote. När de närmade sig, såg jag att det var två vargar som jag hade lyckats skjuta redan den första vintern. Många av traktens bönder som hade biffkor blev glada.

När de närmade sig, såg jag att det var två vargar som jag hade lyckats skjuta redan den första vintern. Foto Privat
När de närmade sig, såg jag att det var två vargar som jag hade lyckats skjuta redan den första vintern. Foto Privat

Det var först i 30 årsåldern som Christina började jaga. Hon fick följa med en vän på rådjursjakt och lyckades skjuta två rådjur på samma dag. Jakten betyder oerhört mycket för henne och det är en stor drivkraft som ger många upplevelser, utmaningar, frisk luft och mat.
I Kanada är det en stor frihet när det gäller jakt och man jagar ofta själv. I Sverige jagar man istället i jaktlag och men vildsvin brukar hon jaga själv. Hon röker sitt eget kött och fiskar även en hel del.

-Naturen är besjälad. På ett pass kan jag gå in i mig själv och vara ett med naturen. Att lyssna är ett mycket viktigt sinne och när jag sitter där på en tallstam och spanar efter vilt är det som en meditation för mig.

Jakten betyder oerhört mycket för henne och det är en stor drivkraft som ger många upplevelser, utmaningar, frisk luft och mat. Foto Roger Schederin
Jakten betyder oerhört mycket för henne och det är en stor drivkraft som ger många upplevelser, utmaningar, frisk luft och mat. Foto Roger Schederin
Vildsvin brukar hon jaga själv. Hon röker sitt eget kött och fiskar även en hel del. färska delikatesser som säljs på lokala marknader. Foto Roger Schederin
Vildsvin brukar hon jaga själv. Hon röker sitt eget kött och fiskar även en hel del. färska delikatesser som säljs på lokala marknader. Foto Roger Schederin
I Kanada kan jag arbeta som guide på morgonen, gå ut på björnjakt på kvällen och jobba på kvinnojouren på natten. Foto Privat

När dottern ville flytta hem till Sverige bestämde sig Christina och barnen för att flytta tillbaka år 2006. Vintrarna brukar Christina spendera i Kanada och på sommaren åker hon runt med Krösa-Stinas Vilda Skafferi och säljer viltkött samt korv på gemytliga marknader i Småland och Östergötland.

-Jag tycker om att skapa kontakt med mina kunder och man kan lära sig mycket om en person på en kort tid. Jag blir glad om människor går därifrån med ett leende på läpparna efter att ha fått kram eller en klapp på axeln.
 
En dröm som Christina har är att skapa ett sommarcafé och ett levande lanthandelsmuseum där hon säljer sitt rökta viltkött. Nyligen har hon också fått sitt första lilla barnbarn, Lilja vilket är en mycket viktig händelse
 

Det är fantastiskt att bli mormor! Foto Roger Schederin
En dröm som Christina har är att skapa ett sommarcafé och ett levande lanthandelsmuseum, där hon kan sälja sitt rökta viltkött. Foto Roger Schederin

Roger Schederin

Roger Schederin är professionell fotograf och skribent sedan 35 år. I Stockholm och världen jobbar han med dagspress, månadsmagasin, kundtidningar och reklambyråer. Han samarbetar ofta med skribenter med specialkunskaper inom vissa områden inom en bred radie, allt från motorcyklar till forskning inom medicin och teknik, samt renodlade nyheter.