Laddad färd bland sanddynerna med ”Tesladödaren”

Laddad Färd Bland Sanddynerna Med ”Tesladödaren”

Audis eldrivna suv E-tron ser ut att leva upp till beteckningen ”Tesladödaren”. Men även om den är en riktigt klimatsmart robot på hjul så finns det några småsaker som Gazzines testförare retar upp sig på.

Foto: Ia Wadendal

ABU DHABI. Solen gassar och palmerna står i givakt i den obefintliga blåsten när vi kör ut från Masdar City – ”hållbarhetsstaden” som byggs för att försörjas helt av förnybar energi. Oljeemiratet Abu Dhabi har visserligen inte slut på sina resurser av fossilt bränsle än, men med Masdar City vill emiren visa besökarna att det minsann ska satsas på solenergi här också. Att Audi lagt sin provkörning av den nya innovativa elbilen E-tron just i Abu Dhabi är inte så konstigt – här finns massor av sand som till viss del har egenskaper som liknar snö som underlag, och en riktigt bra offroad-bana mitt i öknen.

På väg ut i öknen.

E-tron är en suv – sports utility vehicle – men känns diskret, smidig och nästintill nätt i jämförelse med Tesla Model X som jag körde för ett tag sedan. Och den har tack och lov inte sådana där onödiga falkvingedörrar, en sak jag snabbt tröttnade på hos konkurrenten. Ett faktum är att E-tron knappt känns som en elbil, åtminstone inte om man inbillar sig att elfordon är små snälla anonyma miljöbilar för folk som bor i Stockholms innerstad. Nej, det här är en rejäl suv med stort bra bagageutrymme och en ordentlig packlåda även under huven därframme. Och vill man slänga på ett släp så den kan dra 1 800 kilo, bara en sån sak.

Lastnät finns det minsann också.

Men E-tron är också en intelligent robot på hjul. En dator styr de två elmotorerna och eftersom informationen går fram i raketfart mellan hjulparen är antispinnsystemet betydligt snabbare på att reagera när underlaget förändras än vid vanlig fyrhjulsdrift. Det innebär också att bilens dator känner av vilket läge som är bäst när bromskraften ska återvinna energi – det kanske inte alltid är motorbromsen som den lite segare mänskliga hjärnan kan tro. Också när jag sätter foten på bromsen återvinns energi, och jag kan välja mellan olika lägen i kraftåtervinningen med hjälp av paddlar på ratten. Den här übersmarta energiåtervinningstekniken spelar stor roll för räckvidden på en E-tron, och det roliga är att föraren inte egentligen behöver göra så mycket eller ens förstå hur det fungerar. Bilens dator fixar det åt dig, helt enkelt.

Dags att ladda upp bilen. Då plockar vi fram kablarna.

Självklart är E-tron också en tyst bil – inte bara för att den går på el utan för att ljudisoleringen är så bra, däck- och vägljud tränger inte in märkbart. Interiört är bilen ”Audiskt” elegant och har en minimalistisk instrumentering. Lite väl minimalistisk för min smak, tyvärr. Jag skulle vilja se tydligare i instrumenten hur mycket kräm som finns kvar i batteriet och hur energieffektiviteten fungerar vid olika körlägen. Nu är det bara små tunna och rätt svårtolkade linjer som anger detta.

Här får E-tron ny kräm i batteriet.

De virtuella sidspeglarna har blivit den riktiga snackisen när Audi E-tron kommer på tal. I själva verket är det kameror som är inbyggda i det som normalt fungerar som backspeglar på sidorna. De är mindre och mer slimmade än vanliga speglar, vilket minskar luftmotståndet och sparar energi. Det kamerorna fångar upp visas på sjutumsskärmar som sitter på den övre delen av dörrpanelen. Bilderna som speglas i skärmarna anpassas efter körsituationen – till exempel får man bättre sikt i hög fart och en vidgad vy vid parkering. Det tar en stund att vänja sig vid att titta nedåt mot skärmen i dörren istället för utåt mot ”sidspegeln”. Jag hade föredragit en placering i nedre delen av a-stolpen som i så fall skulle kunna vara breddad för att rymma skärmen. Men det är en smaksak och förmodligen något som interiördesignern skulle avfärda som fult. Jag tror att de som vill köpa den här bilmodellen nog gärna slänger upp de 18 800 kronor extra som det kostar att få dem som tillval. Kombinationen av minskat luftmotstånd och egen kontroll över hur omgivningen speglas – det går att svajpa med fingrarna för att minska och öka det som syns på skärmen – lär tilltala de early adopters som är sugna på en e-tron.

Den virtuella sidspegeln – som egentligen är en kamera.

Men – se till att det alltid är handtvätt som gäller för rengöring av bilen om du investerar virtuellt. När vi stannade till för att duscha bort ökendammet hos en lokal biltvätt så trängde det in några droppar från högtryckssprutan i linsen och bilden i förardörrens skärm blev snabbt mjölkig.

Bort med ökendammet. Men högtryckssprutan gjorde sidspeglarnas vy alldeles mjölkig.

På offroad-banan utanför Desert Learning Center i Al Ain testar vi att köra i kraftiga lutningar, rejäla diken och över ordentliga stenbumlingar. Vid offroad-körning går det att höja bilen upp till 222 millimeter över marken. Audi E-tron har en adaptiv luftfjädring med ett spann på 76 millimeter. Normalläget är 172 men den går också att sänka 26 millimeter för att spara på luftmotståndet och energin när man kör i hög fart på motorväg.

Offroad-körning med kamouflerade bilar.

Det finns sju olika körlägen – auto, komfort, dynamisk, effektiv, individuell, allroad och offroad. E-tron kan med andra ord köras såväl sportigt som komfortabelt eller som en terrängbil. Att lägga in det dynamiska körläget under färden uppför en slingrande väg får reptilhjärnan att vakna. Nu kan jag låtsas att jag är en rallyförare och kurvorna tas i hög fart samtidigt som medpassagerarna blir allt tystare. Styrningen och stabiliteten är så exakt att jag blir lite överexalterad. ”Den här bilen är väldigt rolig att köra”, utbrister jag, när jag rullar in på parkeringsplatsen uppe på berget Jebel Hafeet. Baksätespassagerarna är då aningen svettiga och bleka. Nerför berget håller jag ett betydligt lugnare tempo för nu ska bromskraftåtervinningen testas. Jag använder rattens paddlar för att testa fram och tillbaka mellan de olika lägena i kraftåtervinningen, fotbromsar och släpper gasen emellanåt. Audis ingenjör i baksätet påminner om att bilen kan sköta det här själv. Oavsett vem som åstadkommit energiåtervinningen så har jag när vi kommit ned från berget 10 mil kvar att avverka istället för 9 som tidigare – jag har alltså vunnit en mil i räckvidd genom att snåla med energin. Inte illa.

Klart som sjutton att vi körde fast i sanddynerna! Men det blev ett roligt äventyr, det också.

Audi e-tron lanserades i Sverige under förra året.

En version av den här texten har tidigare publicerats i tidningen ATL.

Fakta/Audi e-tron 55 quattro

Pris från: 885 000 kr (innan bonuspengen på 60 000 kronor)

Skatt: cirka 360 kr/år

Garantier: nybil 2 år, lack 3 år, rostskydd 12 år, vagnskada 3 år, batteri 8 år/16000 mil

Förbrukning: 2,37 kW/mil

CO2-utsläpp: 0 g/km

Räckvidd: cirka 417 km  

Motor: Två elmotorer på varje hjulaxel/95 kW batteri

Växlar: Automat, 4-hjulsdrift

Effekt: 408 hk (300 kW) totalt

Vridmoment: 561 Nm

Toppfart: 200 km/tim

Acceleration: 0-100 km/tim på 5,7 sek

Laddning: snabbladdning upp till 80 procent på 30 minuter vid en 150 kw-laddstation, långsam laddning på 11 kW 3-fas hemma på 8,5 timmar (22 kW 3-fas på 4,5 timmar)

Tjänstevikt: 2490 kg, kan skilja beroende på bilens utrustning

Längd/bredd/höjd: 490/194/162 cm

Markfrigång: 172-222 mm

Ia Wadendal

Har arbetat som journalist i 32 år. Stor bredd i journalistiken och skriver om allt från samhälle, politik, ekonomi, sjukvård och forskning till skåneguider, nya bilar, innovativ teknologi och framtidens mobilitet.