Lady Gaga – från dumpad sångerska till världens mest spelade artist

Lady Gaga – Från Dumpad Sångerska Till Världens Mest Spelade Artist

Den svenska superproducenten RedOne berättar hur han mötte en dumpad sångerska i New York, som kallade sig Lady Gaga, och gjorde henne till en världsartist på några månader.

Foto ovan: Beirut café

Efter att ha skrivit låtar till Michael Jackson, Backstreet Boys och Enrique Iglesias var det dags för RedOne att ta sig an Lady Gaga, en sångerska utan skivbolag.

– Det synkade mellan oss på sekunden. Det var ruggigt hur våra musikaliska tankar var som skapta för varandra säger RedOne, som egentligen heter Nadir Khayat, och kom från Marocko som ung till Sverige med sina föräldrar.

– Det var vårt första möte. Vi befann oss i Sony Building på Manhattan när det hände något mellan oss. Vi kände det båda två och vi kastade oss i en taxi till studion i Queens. Allt var självklart. I taxins baksäte nynnade vi på olika låtar och när taxin stannande utanför studion hade vi skapat vår första världshit, Boys, boys boys. Det blev publikens favoritlåt.

RedOne i sin Studio Foto: Ewa Stackelberg

Den låten kom sen att definiera Lady Gagas sound. I studion tog den bara en timma att spela in och vi förstod att vi hade något stort på gång säger RedOne.

– Jag var skeptisk från början säger han. Jag ville egentligen inte. Vem var hon? Jag hade kämpat i 14 år när jag 2007 äntligen slog igenom med min första hit i USA. Det var med låten Why not, och artisten Kat DeLuna.

Men det hade kostat på. Jag sov på en luftmadrass i ett rum, ständigt pank. Fick låna pengar av vänner som skulle räcka några månader. Min flickvän var måttligt road. Du förstår, läget kunde inte vara svårare och mer nervöst. I den situationen fick jag fick chansen att spela upp några låtar för ett skivbolag. När de lyssnat var det ingen som jublade direkt. Men istället för att köra iväg mig hämtade chefen resten av teamet. Alla lyssnade. Efter en stund bad Sony chefen mig att sluta. Han sa rakt på. ”du är ett geni”, ”Det här är galet, fortsätt, jag vill höra allt”. De som varit tveksamma började applådera. Därefter vände han sig till alla och sa, den här killen är min kille nu. Se till att han gör hela albumet. Och ge honom betalt för ett helt album direkt. Jag fick betalt för tolv låtar. Tänk dig, från noll och utfattig till massor av pengar. Jag var chockad, det dröjde länge innan jag tog in att den var sant.

–  Jag är yngst av nio barn i en musikalisk familj. jag blev den som fick den totala mixen av musik från alla. Det tillsammans med att jag i princip har absolut gehör gör att jag kan göra allt. Jag lyssnar på allt. Det finns bra i allting. Det är det som är grejen. Jag känner inga gränser, det bara flödar, jag kan göra all musik och stilar, och jag kan göra det bra hävdar RedOne.

– Jag fick ett erbjudande att ta hand om en ung tjej. Min första fråga var om hon var signad. Alltså stor och känd.

– Nej, tvärtom. Hon har just blivit droppad av sitt skivbolag fick jag som svar. Managern bad mig träffa henne, hon är riktigt begåvad. Om du inte gillar henne som artist så är hon en bra låtskriverska sa han. Ni kan skriva låtar tillsammans om inte annat.

– Ok, Jag träffade henne i New York, i Sony Buildning, en eftermiddag.

– Hej, jag är Lady Gaga.

–  Det bara lös ”different” om henne på ett positivt sätt. Allt var speciellt med henne, och jag fångades direkt av hur musikaliskt säker hon var. Och hon kunde all bra musik.

– Jag föreslog att vi skulle hitta ett nytt globalt sound, jag är öppen för allt svarade hon.

Lady Gaga blev tidigare stämd av sin ex man och förlorade rätten till sina låtar. Men RedOne med vänner lyckades hjälpa henne med ett kontrakt så hon fick tillbaka sina låtar.

– Vi tog hennes låtar och lade till vår egen låt Boys, boys, boys och Lät henne presenterade det för ett skivbolag. Hon fick beskedet att det var bra men att hon måste fortsätta skriva fler låtar och komma tillbaka. Då sa hon bara:

– Ok, give me one week with RedOne.

Hon fick klartecken från skivbolaget och jag flög från New York till studion i Los Angeles för att sätta igång.

Det blev den magiska veckan. Veckan som ändrade allas våra liv.

– Första dagen skrev vi Just dance som blev en super hit, andra dagen skrev vi Poker face som blev en mega hit. Vi skrev Just dance på en timma. Poker face var också helt klar på en timma, producerad, Inspelad och klar. Vilken vecka. Vi gjorde fem låtar varav tre blev listettor över hela världen. Mer magiskt få man leta efter. Just dance blev etta i trettio länder, och 50 miljoner downloads är ett ganska bra mått på en hit.

RedOne och Lady Gaga var de två mest spelade och sålda i världen den perioden. Tillsammans har de sålt över 30 miljoner skivor världen över.

Den veckan ändrade vi musiken i världen. Vi öppnade nya vägar som ändrade musiken och våra liv säger RedOne.

– Vi arbetar jämt och ses nästan aldrig. Utom när vi ska göra låtar. Då flyger vi och möts i någon studio. Ibland i Skärmarbrink i Stockholm, ibland i Paris, ibland i Los Angeles, New York osv. Ibland möts vi några timmar och producerar en låt och äter massor av Suchi ihop innan vi flyger vidare åt varsitt håll samma dag.

Lady Gaga levererar alltid kvalitet. Om vi skulle spela upp en låt här och nu, skulle alla andra artister sitta stillsamt och nynna med i sin låt. Inte Lada Gaga. Hon hoppar upp och ger allt. Hon kör hela låten inför alla oavsett vilka det är som sitter och lyssnar. Hon vill alltid övertyga alla. Ett makalöst driv. Få har det. Bara de största har det. Lady Gaga har det.

Hon är en passionerad visionär med en galen drivkraft.