Livmoderinflammation kan snabbt bli livshotande för din hund

Livmoderinflammation Kan Snabbt Bli Livshotande För Din Hund

Livmoderinflammation, pyometra, är en vanlig sjukdom hos tikar. Ungefär var tredje drabbas, vanligast är den när hunden är i medelåldern eller äldre. Men även yngre tikar kan drabbas. Här får du tips på hur du håller koll på din tik.

Foto: Ryan Stone /Unsplash

Enkelt förklarat innebär livmoderinflammation att livmodern blir inflammerad och varfylld. Orsaken till detta är troligen främst hormonell och beror sällan på att bakterier kommit in utifrån.

Om du inte upptäcker inflammationen i tid kan i värsta fall livmodern bli så fylld av infekterat var, att den spricker och det infekterade innehållet kommer ut i buken. Då blir tillståndet snabbt livshotande.

Två sorters inflammationer

Det finns två typer av pyometra, öppen eller sluten. Den öppna pyometran är enklast att upptäcka. Då får tiken blodiga eller brunaktiga flytningar från slidan, ofta luktar de också illa. Att tiken slickar sig mer mellan benen än vanligt eller att hanhundar visar ett ovanligt stort intresse för hennes bakdel även fast hon inte löper, kan vara ett varningstecken. Ett tips är då att du själv luktar på henne och tar en servett eller liknande och trycker mot tikens slidöppning. Då ser du förhoppningsvis eventuella flytningar.

Om livmodern däremot är sluten kommer inget var ut alls utan livmodern fylls snabbt på. Inga flytningar syns heller utan då är det främst allmäntillståndet som blir påverkat. Detta är den allvarligaste varianten, då tillståndet snabbt kan försämras.

Operation vanligaste behandlingen

Om livmoderinflammation konstaterats – oftast genom helt smärtfritt ultraljud samt blodprov – är operation där livmoder och äggstockar tas bort den absolut vanligaste behandlingen. Det är en operation som görs ofta så kirurgerna brukar vara rutinerade och duktiga på detta. Är hunden mycket medtagen kan hon behöva få ned temperaturen eller vätskas upp innan operation kan genomföras. Om inga komplikationer tillstöter får din hund komma hem dagen efter. Efter operation, som innebär sterilisering, löper hon inte mer. Hon kan heller inte få valpar.

Livmoderinflammation går ofta bra att operera om hunden kommer in i tid. Men liksom det mesta inom djurvård kostar det, notan kan gå på över 30 000 kronor om det blir akut. Så se till att din hund har en bra försäkring!
Foto: Pixabay

Symptom

Några symptom på livmoderinflammation kan vara att tiken är extra trött, dricker och kissar mer än vanligt. Kanske har hon feber, flämtar och har hög puls. Att hon inte vill äta, kräks eller får diarré kan också vara ett tecken, men de symptomen kan förstås även ha helt andra orsaker. Värk i bakdelen som ger stelhet eller att tiken haltar på bakbenen kan också vara ett symptom. Men det finns hundar som kommit direkt från en vanlig, glad tur i joggingspåret, och sedan ramlat ihop vid bilen. Sjukdomen är obehagligt lurig och svårupptäckt ibland. Den kan komma plötsligt, men också pågå smygande under flera månader och över flera löp.

Håll koll på löp och temperatur

Att ha koll på tikens löp är ett sätt att upptäcka livmoderinflammation. Blödning eller blodblandade flytningar mellan löp ska alltid tas på allvar. Ta genast kontakt med veterinär. De flesta tikar löper ungefär två gånger per år från att de blivit könsmogna, men det kan även vara tätare eller mer sällan. När könsmognaden inträffar är beroende av ras och storlek, små hundar kan få sitt första löp vid 4-5 månaders ålder, stora raser kanske inte förrän i ettårsåldern.

Att tiken har börjat löpa märker du på att det kan bli blodfläckar på golvet eller där hon legat, samt att hon slickar sig oftare. Men vissa tikar blöder väldigt lite.

Då kan du se att löpet är igång på att hennes könsorgan svullnar och intresset från okastrerade hanhundar, och ofta även andra tikar, ökar. Din tik kan också bli förändrad i humöret. Vissa blir mer aktiva, andra lugnare. De flesta vill gärna sprida sitt budskap om löp via extra många kissningar på promenaden. Löpet pågår ungefär tre veckor. I slutet av löpet, då blodmängden ofta minskat rejält, är hon parningsmottaglig. Så då gäller det att hålla koll på henne så att ingen hanhund håller sig framme. En parning ska alltid vara planerad och endast tikar och hanhundar som är vuxna, stabila mentalt och fysiskt friska bör få valpar.

Vet du din hunds normaltemperatur?

Ytterligare ett sätt att hålla koll på livmoderinflammation, och hundens allmäntillstånd generellt, är att veta hundens normaltemperatur. Normalt ligger den på mellan 38-39 grader. Träna dig på att ta tempen på din hund – tas alltid i rumpan – så att ni båda är bekväma med det och du vet normaltemperaturen. Skriv också upp när tiken löper så att du lär dig hennes cykel.

Så var rädd om din tik och ha koll på henne. Det är endast kastration som gör att tiken inte kan bli drabbad. Men att kastrera i förebyggande syfte måste alltid diskuteras ordentligt med veterinär.

Susann Gson Engqvist

Erfaren skribent, journalist och redaktör med hundar, djur och natur, miljö och trädgård som specialområden. Även en flitig fotograf.