LUGNA VATTEN OCH HÖGA VÅGOR

LUGNA VATTEN OCH HÖGA VÅGOR

Vi beger oss av med ett skönt gäng bestående av femton personer och en liten fransk bulldog för att paddla kajak vid Stendörrens naturreservat. Det blir en härlig helg med höga vågor, lugna kanaler, stränder och mjuka klippor. Minns fortfarande känslan av vinden i ansiktet, vågdalarna som kittlar i maggropen och en magisk regnbågspaddling i solnedgången.

Text Hélène Lundgren

Foto Felix Oppenheim 

En blåsig helg i mitten av augusti beger vi oss av till Stendörrens naturreservat i Södermanland för en kajaktur med Friluftsfrämjandets grupp från södra Roslagen. Redan på vägen dit noterar jag bilar med kajaker på taket och anar att de ska till samma plats. Vi kör mot Studsvik och följer skyltarna mot Stendörren. Kommer in på en skogsväg mot havet där det står en hel rad med parkerade bilar och en trailer full med kajaker. Ledarna Torbjörn Henriksson och Carl Julin från Roslagen hälsar glatt när vi anländer. Alla hjälps åt att bära ner kajakerna genom skogen och sätter igång att packa. Runt kajakerna springer en ivrig, liten fransk bulldog. Det är ”frallan” Bonzo, en nio månaders, brun bulldog som ska följa med ut och paddla med sin matte Marjan Ghadamian och husse Michael Kandeman.  

Bonzo längtar till sjösättning.

– Bonzo hänger med oss på allt och har varit med oss ut på kajakturer förr. Han har sprungit i fjällen, varit med på skridskoturer redan som valp och han älskar att åka motorcykel, berättar Michael Kandeman.

Hela marken är täckt med vattentäta påsar och blå kassar från IKEA. Det är inte helt lätt att trycka ner tält, sovsäck och liggunderlag i kajakens trånga skott. Det ser lite tufft ut att få plats med all maten som ännu inte är nedpackad, men otroligt nog så finns det alltid mer plats i en kajak än man först tror. När alla börjar bli klara, samlar Torbjörn ihop oss för att gå igenom helgens färdrutt på kartan. Alla presenterar sig och berätta lite om hur mycket de har paddlat. Erfarenheten är lite blandad, men de flesta har paddlat i runt tre – fyra år. Planen är att paddla ut till ytterskärgården och slå läger på en fin klippa. 

– Vi ska inte hamna i sjöräddningens årsberättelse så när vi går över en farled så paddlar vi alla tillsammans på en linje, instruerar kajakledaren Torbjörn Henriksson. 

Michael Kandeman med den äventyrslystne franska bulldogen Bonzo.

Det ska blåsa hela helgen och fotografen Felix Oppenheims app visar sex sekundmeter när vi ska ge oss iväg. Alla hjälps åt att få ner kajakerna till vattnet och vinden ligger på i viken. Tillslut lyckas vi komma iväg och håller oss i lä så mycket som möjligt. Planen är att korsa öppet vatten för att slå läger på en av öarna i ytterskärgården. Ute på fjärden blåser det hårdare och vågorna sköljer över kapellet som läcker in vatten. Bonzo, the bulldog gnäller till lite och kryper ner under kapellet hos matte Marjan när det gungar som mest. Det gäller att ta i och jag älskar själva känslan av att kämpa sig sakta framåt med vinden i ansiktet. 

– Vågor gör mig glad. Ända sen första gången jag paddlade har jag älskat vågor, säger Kristina Larsen och ler lyckligt. 

Michael Kandeman och Bonzo leder gruppen bland vassen i Stendörrens naturreservat

Runt udden blir det lugnare och vi hittar en fin vik vid Klövskär med mjuka klippor att kliva iland på. Bonzo får landkänning och springer lyckligt runt bland klipporna. Efter en händelserik dag lägger han sig sen och snarkar högt i mattes knä. Killarna samlas raskt kring Felix som har med sig en fiffig dubbelplunta med whiskey och kubansk mörk rom. Jag älskar att tälta på klippor och letar upp en slät klippa för att sätta upp tältet. Alla är hungriga och några kokar soppa eller frystorkad mat som snabbt kan värmas upp på stormköket. Det är ju fredag och dags för fredagsmys, så vi börjar med att blanda ihop lite guacamole från ett mexikanskt recept. Till middag blir det en god pasta med rökt lax, crème fraiche och dill. Kajakpaddlare är som vanligt ett härligt gäng och vi sitter uppe länge och pratar innan det är dags att krypa in i tälten.

Samkväm i lägret, Stendörrens naturreservat

– Jag väljer gärna kajaktur efter ledare, säger Eva Lena Kai som har paddlat under många år.

Klockan tre på natten börjar det regna och det låter ganska dramatiskt när vinden tar tag i tältduken. Det ska regna och blåsa hela lördagen, så det är lika bra att sätta på sig regnkläder för att slippa bli blöt. Att packa ihop tar sin lilla tid och när alla äntligen sitter i kajakerna paddlar vi inåt land för att undvika de höga vågorna. Vi paddlar nära öarna och genom smala kanaler med mycket vass. Kajak är ett fantastiskt färdmedel där man kan ligga på rad och guppa mitt ute på havet, samtidigt som man kan vara social och prata med folk. 

– Det är en frihetskänsla att kunna komma riktigt nära naturen när man paddlar, säger Torbjörn Henriksson. 

Frukostdags i Stendörrens naturreservat

Det börjar bli dags för lunch och när det är lite uppehåll från regnet passar vi på att koka potatisen till vår medhavda inlagda sill med lime och ingefära. Efter lunch blir det paddling på lugna vatten genom kanaler och under små träbroar. Bonzo sitter lugnt i sin gröna plastback bakom Michael och när vattnet är lugnt passar han på att bjuda matte Marjan på ett riktigt pusskalas.

– Tystnaden när man paddlar är speciell, utan så mycket ljud överallt. Annars är det nästan aldrig tyst, säger Michael Kandeman. 

Planen är att slå läger vid Brunskär och när vi kommer dit har solen äntligen tittat fram. Allt har blivit blött så tallgrenar och klippor fylls av blöta kläder som torkar i solen. Tältet sätts upp i en skogsglänta och vi plockar fram lite snacks innan maten blir klar. Killarna har satt upp en presenning mellan träden ifall det skulle börja regna igen. Har precis satt mig ner när jag upptäcker en magisk regnbåge som sträcker sig som en fin båge vid horisonten. Kan bara inte motstå och slänger mig raskt ut på havet igen. Det är den vackraste regnbåge jag någonsin sett. I bara trosor och flytväst paddlar jag ut mot regnbågen i solnedgångens dämpade ljus. Det är helt magiskt att paddla in i den perfekt formade regnbågsportalen, som sträcker sig över havet till en ö långt borta vid horisonten. Det glänsande mjuka ljuset håller på att försvinna och solen sjunker så sakta ner i havet. Paddlar nästan som i trans och vill bara fortsätta paddla rakt fram genom regnbågen i all oändlighet. Får känslan av att jag vill se var regnbågen börjar och slutar. Motvilligt paddlar jag tillbaka till den väntande middagen, helt uppfylld av den vackra naturupplevelsen. 

Artikelförfattaren Helénè Lundgren letar efterguldet i regnbågens slut. Kajaktur i Stendörrens naturreservat

Under en kajaktur är god mat halva nöjet och vi lagar till färsk tortellini med en hemlagad supergod röd pesto som Felix har tagit med sig hemifrån. Efter middagen blandar Felix till en varm toddy med rom, citron, socker och varmt vatten som passar bra efter dagens regn. Det blir en sen kväll innan jag lägger mig på den mjuka marken i skogsgläntan.  

Solen skiner äntligen på söndagen och jag går ut på en udde för att ta ett morgondopp. Klipporna och stenarna i vattenbrynet har otroligt vackra räfflade mönster som jag inte har sett tidigare. Det är veckade former med starka spår av olika lager bergarter från inlandsisen. Mönstren på klipporna är otroligt vackra och ovanliga. En geolog förklarar för mig hur mönstren har uppstått. 

Rester av den senaste istiden?

– När kontinentalplattorna bankade in i varandra för 1800 miljoner år sen bildades en bergskedjeveckning som kallas ör den svekfenniska orogensen. Gnejsblocken innehåller mjuka karbonatrika lager som har eroderat medan de kvartslika lagren har motstått erosionen bättre vilket bildar mönstren, berättar Mikael Lindberg.

Istidens spår.

Det är helt underbart att starta dagen med ett morgondopp i havet och att låta kroppen soltorka på de varma klipporna. Fixar frukost och lastar i alla kajakerna för att starta sista dagens paddling över öppet hav. Det blåser en hel del och det blir en lång paddling rakt över en stor fjärd. När vi kommer runt udden går det rejäla vågor och det ser ut som att kajakerna försvinner i vågdalarna. Allt som syns är huvudet på personen framför. Det är bara att kämpa på i vågorna. 

– Att få en riktig surf är lycka. Det är härligt att växla mellan en fridfull paddling på lugna vatten och en nervkittlande paddling i hög sjö, säger Kristina Larsen.

Målet är att ta oss till den fina sandstranden på Rindsö. Ett sund går mellan Rindsö och en mindre ö bredvid. Där är vattnet mycket grunt så vi tar oss in till stranden för en lunchpaus. På den lilla ön gör ett gäng ryttare på islandshästar sig redo att bada med hästarna. Tjejerna skriker av förtjusning när hästarna plaskar ut i vattnet och börjar simma. Vi sätter igång och kokar matvete till lunch och gör en matig sallad med tabbouleh gjord på persilja, citron och lök samt lite stekt halloumiost. Efter lunch ska vi paddla tillbaka till fastlandet och det gungar rejält på färden tillbaka innan vi kommer in på lite lugnare vatten. 

Vi lagar god mat. Den här dagen blir det en matig sallad med tabbouleh gjord på persilja, citron och lök samt lite stekt halloumiost

– Medelvinden under eftermiddagen låg på sex – tio meter per sekund, berättar Sten Ljunggren.

När vi nästan är framme vid bryggan börjar det regna och vi drar upp kajakerna och packar ur så snabbt vi kan. 

– Det har varit en mycket lyckad helg med trevligt folk, naturupplevelser och lugnet samt lite action och spänning i tuffare väder, sammanfattar Carl Julin helgen. 

FAKTA

Ta sig dit:

Stendörrens naturreservat ligger mellan Nyköping och Trosa. Med bil tar man E4:an mot Vagnhärad eller Tystberga och fortsätter sen väg 219 mot Studsvik och Stendörren. Buss 554 går till Stendörren från Nyköping eller Trosa och sen blir det promenad på fyra km till naturreservatet.

Info

Stendörrens naturreservat har ett Naturum med utställningar och information om naturen, flora, fauna, geologi samt kulturhistoria om traktens fiskare, bönder och lotsar. Naturum är öppet mellan 1 maj – 30 september och under sommaren är det gratis temavandringar, föreläsningar och guidningar. I naturreservatet finns även skyltade vandringsleder.

Boende 

Det finns två enkla stugor att hyra vid Stendörrens naturreservat. www.lansstyrelsen.se/sodermanland/Sv/djur-och-natur/friluftsliv/naturum-stendorren/Pages/hyr_stugor_stendorren.aspx

Christineholms Gård i närheten av Skavsta flygplats har vandrarhem i ett gammalt såghus som ligger 50 meter från sjön. www.christineholm.net

Det gamla Mejeriet i Skebokvarn har vandrarhem där man kan hyra kajak eller kanoter för paddling samt fiske i sjön Båvern. www.sovaimejeriet.se

Kajakturer

Friluftsfrämjandets olika lokalgrupper har kajakturer i Stendörrens naturreservat. Titta på hemsidan under aktiviteter där kajakturerna läggs upp. www.friluftsframjandet.se/for_vuxna/paddling_och_kajak

Kajakhyra 

Vissa av Friluftsfrämjandets grupper har kajaker till uthyrning annars finns det kajaker att hyra på Hälgö kajak & Kaffestuga i Tystberga. Hälgö kajak ligger runt en timmes paddling från Stendörrens naturreservat. www.paddling.se/

Kajak och Fritid har uthyrning av havskajaker i Oxelösund. www.kajakochfritid.se

Mer info

www.nykopingsguiden.se/Besoksguiden/Se_och_gora/Uteliv__Aventyr/Natur/Stendorrens_Naturreservat_/

www.lansstyrelsen.se/sodermanland/Sv/djur-och-natur/friluftsliv/naturum-stendorren/Pages/index.aspx

Felix Oppenheim

Freelance photographer since 1979. Travel, sports, nature, outdoor, adventure, portraits, corporate etc.