Magiskt besök vid Häradskär fyr i Gryts skärgård

Magiskt Besök Vid Häradskär Fyr I Gryts Skärgård

Fyren på Häradskär tändes 1863 och var Gustav von Heidenstams första fyr med en roterande lins. Ett viktigt sjömärke för båttrafiken längst ute i Gryts skärgård. Det var den största infarten mot Norrköping och all båttrafik från Gotland gick förbi här.

Det är Fyrens dag och vi är på väg med taxibåt från Harstena till Häradskär. Ytterskärgården ligger grå och ödesmättad när båten glider fram mellan öarna i det stilla landskapet. Stämningen är helt magisk och på avstånd dyker ljuset från Gustav von Heidenstams vackra fyr sakta upp i dimman. Vi kliver iland på Häradskär som består av två öar, Lotsskäret och Stångskär. Namnet kommer efter ett gammalt sjömärke av en hög stång med en tunna. En liten bro sammanbinder öarna och fyren står på ön Fyrskäret som ön numera heter. Redan 1745 stod här en åttakantig träbåk och resterna står fortfarande kvar i närheten av fyren. På den internationella fyrdagen är det guidade visningar av fyren. Många besökare har kommit ut till ön och det är kö upp till den över 29 meter höga fyren. Tillslut är det vår tur att klättra de 96 trappstegen upp till toppen där utsikten över det yttersta havsbandet är mäktig.

Häradsskär ligger i Gryts skärgård och har en fyr konstruerad av Gustav von Heidenstam

– Fyren på Häradskär konstruerade av Gustav von Heidenstam som var Sveriges största fyrkonstruktör. Han konstruerade elva fyrar och fyren på Häradskär byggdes 1863 på Ludvigsbergs Mekaniska Verkstad vid Södermälarstrand. Den fraktades i bitar och fyren är som en Meccano byggsats, berättar Kenneth Magnusson som är uppväxt på Häradskär där hans far var lots tills lotsstationen lades ner.

Fyren tändes 1863 och i början användes en oljelampa med växtolja. 1887 byttes oljan ut mot fotogen och varje dag måste fotogenkannorna bäras uppför alla trappor. Luxljus installerades 1907 och ersattes 1943 med Dalénljus som den världsberömda uppfinnaren Gustaf Dalén fick Nobelpriset i fysik för 1912. 1960 elektrifierades fyren och fyrvaktarna lämnade ön.

Fyren tändes 1863 för första gången.

– Fram till 1943 måste fyren alltid vara bevakad. Lodet skulle vevas upp, vilket vi barn tyckte att det var jättekul att göra, och fyrmästaren var glad att slippa. När det blev strömavbrott och linsen stannade, kunde det hända att linsen fungerade som ett brännglas. Ibland tog det eld i ljungen och enbuskar nedanför, vilket hände tre – fyra gånger, berättar Kenneth Gustavsson.

Lotsverksamheten har funnits på Häradskär ända sen 1600 -talet och här bodde sju lotsfamiljer. 1968 ersattes lotsstationen med en Sjöövervakningsstation fram till 1977.

Fyren är 29 meter hög och utsikten från toppen är fantastisk.

– Det ligger runt 200 vrak begravda här utanför, säger Lennart Forsström vars familj har bott i i Gryts skärgård ända sen 1700 -talet. Han är själv uppväxt på ön och arbetar som lotsområdeschef på Sjöfartsverket.

När Gustav Vasa tog över och gjorde öarna till kronholmar fanns det cirka 40 personer bofasta på ön. Säsongsvis kunde det finnas runt 400 personer som levde på lotsarbete, fiske, fågeljakt, äggplockning och dunplockning. Mellan 1888 – 1935 fanns det även en skola på ön och det sägs att det även har funnits några krogar på ön.

Lennart Forsströms familj har bott i Gryts skärgård sedan 1700-talet.

– Min morfar gick i skola här och hans klassrum låg i vårt kök, berättar Lennart Forsström.

Kenneth Magnussons föräldrar bodde året runt på ön ända fram till 1977. Själv gick han i skola på fastlandet och var under veckorna inackorderad hos en familj. Kenneth och hans bror Bo bor numera större delen av året här.

– När isen lägger sig runt trettonhelgen, flyttar vi in till fastlandet. Jag och min bror brukar fira jul här ute och klockan 14.00 på julafton sitter vi i fyren och skålar i varm saft. I mitten eller slutet av mars kan vi flytta ut till havsbandet igen, berättar Kenneth Magnusson.

– Längtan tillbaka till klipporna där jag lekte som barn finns alltid där, berättar Bo Magnusson innan vi tar båten tillbaka till fastlandet.

På de här klipporna har barn lekt sedan 1600-talet.

INFO

Ta sig dit:

Det finns ingen reguljär båttrafik till Häradsskär, så det är egen båt, kajak eller taxibåt från Fyrudden eller ön Harstena som gäller. Fyrudden ligger utanför Valdemarsvik.

Boende:

Fyrvaktarebostäderna och bagarstugan går att hyra, samt även den före detta lotsutkiken och radiostationen på Häradsskär. Lars Åman har hand om uthyrning av fyrvaktarbostäderna. Tel 0708 – 776552 och l.aman@telia.com Mer info om boende i lotsutkiken och på radiostationen som var signalspaningsstation efter första världskriget har Kenneth Magnusson, tel 0722-107040. http://valdemarsviksmarknaden.se/register/haradskars-radiostation/ och http://haradskarsfyrplats.se/rum-priser

Det går även att bo på Harstena som har flera stugor till uthyrning samt en liten butik, restaurang, bageri och bastu. www.harstena.se 

Mer info: Det finns en webbkamera på Häradskär där man kan se hur det ser ut minut för minut. http://haradskarsfyrplats.se