Magnus Uggla och Lotta Lewenhaupt – struliga adelsbarn som blev rebeller

Magnus Uggla Och Lotta Lewenhaupt – Struliga Adelsbarn Som Blev Rebeller

Memoarer om mode, musik och mycket mer när modeoraklet Lotta Lewenhaupt och musikern Magnus Uggla skriver om livet. Två rebeller som föddes in i svensk adel och med struliga och kringelkrokiga vägar för att nå sina mål.

Foto ovan: Roger Stenberg/Dramaten

Biografier kan vara tunga, trista och tråkiga, illa skrivna och pretentiösa. I vår tid – då det privata via digitala verktyg blivit väldigt offentligt – kanske det tar udden av att läsa om kända personers privatliv. 

Det gör det också. 

Grevinnan och journalisten Lotta Lewenhaupt berättar om uppväxten, förlagsvärlden, kärlekar och livet i en maffig läsvärd biografi (förlag Bladh by Bladh).

En hel del ny utgivning består av pseudobiografier av kända unga personer, som möjligen just inte har hunnit med så mycket. Perspektiv saknas, det blir mycket luft mellan tryckta rader och lätt ointressant. 

Så mycket roligare då att kunna tipsa om två läsvärda memoarer, skrivna av kända personer från modets och musikens parnass
– modejournalisten Lotta Lewenhaupt och musikern Magnus Uggla. 

Båda födda in i svensk adel, tidiga rebeller i sina familjer, med struliga och kringelikrokiga vägar för att nå sina mål. 

 
Modeoraklet Lotta Lewis som i många år var först med det senaste i Bonniers flaggskepp Damernas Värld. Foto: Karin Björkqvist

Mamma, var var du..?

Gemensamt har Lewenhaupt och Uggla (se nedan) trassliga relationer till sina mammor som inte såg, uppmuntrade eller gav dem den kärlek som varje barn har rätt till. 

Oavsett om man föds in i noblesse oblige eller inte. 

Här finns också familjernas brokiga persongalleri, miljöerna, kulturen, livsstilen, kontaktytorna, familjebanden som både sätter käppar i hjulet – men också stundtals öppnar dörrar. 

Lotta Lewenhaupt såg sig tidigt som en rebell, passade inte in, var olycklig och deprimerad, ställde liksom till det. Sökte sig bort, letade förebilder, var inte förväntat duktig i skolan.

Samtidigt som hon ständigt målade, skrev, sökte sina uttryckssätt och egna vägar. Gjorde sina val, oaktat vad omgivningen ansåg passande. 

Magnus Ugglas memoarer med lång titel, något av lego för musikern, låtskrivaren och skådespelaren Uggla.

Magnus Uggla fick inte vara med. Tredje sonen i familjen väckte inte mammans intresse. Magnus trygghet som barn blev familjens hembiträde Poppe. Hon som var av en annan klass. 

En stor rastlöshet präglade ständigt allt Magnus tog sig för, sent i livet utredd som en bokstavsdiagnos. Mamman, musikpedagogen, tillät sin yngste son att sitta tyst och lyssna vid hennes lektioner. Uppkrupen i ett fönster i hennes arbetsrum i hemmet, skyddad från storebrors slag. 

Magnus föräldrar jobbade, hade liten tid för sina barn. Han skickades bort på sommaren, fick bo som en inhysing i familjens sommarstuga med mammans kollega och hennes son. Ett exempel på utanförskapet. 

Relationen till pappan var dock varm, den till mamman reparerades till en del när Magnus i vuxen ålder tog sånglektioner och sjöng med mamman en gång i veckan.

Succéplattan från 1977 öppnade portarna till Magnus Ugglas rockkarriär.

En hel del som förenar memoarerna Av Egen Kraft, av Lotta Lewenhaupt och Magnus Uggla, Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen
Magnus berättar om depressioner och de självmordstankar han haft. Öppet och ärligt liksom Lotta Lewenhaupt skriver om osynk i känslor och själ.

Dåtid & Nutid

40-talisten Lotta Lewis skriver initierat om en dynamisk utveckling inom Bonniers (och senare Allers) förlagsverksamhet och hur den internationella modevärlden gjorde sitt intåg i Sverige – hon var ju med. En förebild för decennier av fashionistas.

50-talisten Magnus Uggla, tar klivet in i musiken under punk-, progg- och rockeran på 70-talet. Levde rockmyt och rockdrömmar, ute i svängen i Stockholms nöjesliv. 

Båda gjorde sina kvällar på nattklubben Alexandras. Mode, musik, vänner och vänskap, skildras från två personer som verkligen gick all-in i allt de tog sig för. 

Parallellt skapar berättelserna kontakt med tidsandan, mycket tack vare författarnas pricksäkra, humoristiska, ironiska och skarpa iakttagelser av sin samtid. 

Lotta Lewenhaupts djupa och varma vänskap med Sighsten Herrgård skildras personligt och sorgligt, han var den första kända personen som avled i aids i Sverige. 

Ständigt på jakt och öppen för nya uttryckssätt – Magnus Uggla har teaterutbildning, han har spelat revy, film och musikal. Foto: Johan Bergmark.

Uppgång & fall

Självutlämnande texter, men utan spekulativa inslag och med en ärlighet kring de egna tillkortakommandena, uppgångar och fall. Det vilar också en rätt så befriande kaxighet i memoarerna.

Varför ska man inte kliva fram, ta för sig och satsa i landet Lagom? 

Det kan man verkligen fråga sig, eftersom fallen blir helt personliga och sker utan att författarna skyller på vare sig barndomen, vuxenvärldens oförmåga, dumma chefer, elaka förlagsredaktörer och producenter. 

Barndomen blir en väl skisserad och dissekerad förklaring. Men vägarna och valen står Lewenhaupt och Uggla själva fullt ut för.

Underhållande & välskrivet

Jodå, vissa personer som kommit i Lewenhaupts och Ugglas väg skildas minsann mindre fördelaktigt, och läsningen är onekligen skvallrigt underhållande. 

Kanske kan någon invända att Lotta Lewis gigant till memoar (boken är på drygt 500 sidor plus bildark!) är väl omfångsrik och pratig. 

Men smart nog är den uppdelad i inte mindre än 14 kapitel, enkelt att hoppa in och läsa där man vill. Om man nu inte vill vara samvetsgrann och läsa sida-för-sida. 

Ett jäkla driv och en vilja att berätta förenar författarna. 

I Lotta Lewenhaupts fall är verket dessutom en rejäl research innefattande brev, dagböcker, mejl, ja, allt möjligt som hon sparat, gått igenom, bearbetat, använt och slängt. Hon säger själv att jättejobbet med boken varit terapeutiskt. 

För Magnus Ugglas kom boken till då han för några år sedan genomgick en utredning för ADHD. Minnena kom tillbaka, han fick i utredningen söka upp barndomen och ungdomsåren igen, kunde se och berätta och skriva sin bok. 

Bokslut helt enkelt för modeoraklet Lotta Lewenhaupt och musikern Magnus Uggla.

Båda memoarerna blir på samma gång intressanta och insiktsfulla tidsmarkörer, med pricksäkra beskrivningar och mängder av igenkänning. 

Fotnot:
Av egen kraft, Lotta Lewenhaupt (Bladh by Bladh). 
Pris 179 kronor, adlibris.se
Magnus Uggla, Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scen (Norstedts). 
Pris inbunden 89 kronor, pocket 58 kronor, adlibris.se 
    

Charlotte Brundin

Frilansjournalist/redaktör med uppdrag inom branschpress och copy/content. Skriver om design/inredning, arkitektur/utställningar, trädgård/resor.