Malaga – 9 tips till mat och dryck

Malaga – 9 Tips Till Mat Och Dryck

Malaga blir bara populärare som resmål. Förr reste besökarna direkt från flygplatsen till Costa del Sol, men i takt med att de ruffiga hamnkvarteren har bytts ut mot luftiga kajpromenader och bilarna förbjudits i de gamla kvarteren stannar allt fler i staden.
I Malaga finns mycket att se – och äta! Här är nio tips till mat och dryck i Costa del Sols huvudstad.

Foto: ELISABET AXÅS

Mercado Atarazanas.

1 Mercado Atarazanas

Diskarna i Malagas saluhall dignar av korvar, skinkor, ostar, grönsaker och fisk. Här kan du provsmaka och lukta på delikatesserna på egen hand eller hänga med på en matpromenad bland stånden. Passa på att smaka på Malagas egen specialitet zurrapa, en röra av fläsk i paprikasås som man brer på mackan.

Glöm inte att titta uppåt väggarna. Atarazanas är inrymd i ett gammalt skeppsvarv, ombyggd till saluhall inspirerad av Les Halles i Paris. Missa inte den pampiga marmorentrén och den stora glasmålningen som täcker ena gaveln.

Hitta dit: Huvudingången ligger på Calle Atarazanas 10.

Matpromenad: www.spainfoodsherpas.com

Café Bar Mercado Atarazanas.

2 Café Bar Mercado Atarazanas

Passa på att smaka på marknadens godsaker i baren bredvid huvudingången. Frossa i billiga tapas på fisk och skaldjur. Själv testar jag friterade auberginechips med miel de caña (sockerrörshonung). Komplettera gärna med en ost- och skinkbricka från Armando Cuberos i ståndet bredvid. Till det kanske ett glas tinto de verano, rödvin med läsk. Jo, det smakar finfint en varm sommardag!

Hitta dit: Precis innanför Mercado Atarazanas huvudingång.

La Recova Artesanías.

3 La Recova Artesanías

Hantverksbutik och restaurang, allt i ett. Här köper du keramik, smycken eller kanske en spegel. Allt är tillverkat för hand och den uttalade viljan är att bevara det traditionella hantverket. Mitt bland alla prylar kan du slå dig ner för en lunch med lokala specialiteter som zurrapa eller fårost. Skinkan, korven och osten serveras på papper och ätes med händerna. Efter maten passar ett glas moscatel, sött vin från trakten.

Hitta dit: Pasaje Nuestra Señora de los Dolores de San Juan 5, en tvärgata till Calle San Juan i gamla stan.

www.facebook.com/larecova.malaga/

El Pimpi.

4 El Pimpi

Malagas mest kända restaurang ockuperar ett helt kvarter i centrala staden. Bakom vindlande gångar och staplade vintunnor öppnar sig det ena rummet efter det andra. Namnet kommer från de ”guider” som förr visade sjömän från fjärran fartyg till rätta i staden. Påminner namnet om engelskans pimp? Det är ingen slump. I dag balanserar El Pimpi på gränsen mellan genuin kvarterskrog och turistfälla. Den som vill ha en mer sofistikerad upplevelse väljer elegantare La Sole del Pimpi i huset bredvid.

Hitta dit: Calle Granada 62, uteservering på Plaza de la Judería.

www.elpimpi.com

www.lasoledelpimpi.es

Uvedoble.

5 Uvedoble

Modern krog som tagit klassiker som ensaladilla rusa och albóndigas till en ny samtida nivå, inte sällan inspirerad av Asien. De flesta rätter finns som små tapas och lite större hel- och halvportioner. Sparsmakad interiör som för tankarna Skandinavien. Omåttligt populär bland både locals och turister.

Hitta dit: Calle Císter 15.

www. uvedobletaberna.com

Café Central.

6 Café Central

Klassiskt kafé för seriösa koffeinister. Här duger det inte att beställa en ”café solo” eller ”café con leche”. Nej, man måste bestämma sig exakt för hur mycket mjölk man vill ha i förhållande till kaffet, om någon. Efter att ha studerat kaffemenyn noggrant bestämmer jag mig för en semilargo, med något mer kaffe än mjölk.

Med över hundra år på nacken är Café Central en institution i Malaga. Turisterna är många men här sitter också stamgästerna kvar under markisen och njuter sitt kaffe med utsikt över Plaza de la Constitución. På Café Central serveras inte bara kaffe utan också måltider. Och så klart churros, de spanska flottyrpinnarna som är en självklar del av frukosten dagen efter en festkväll.

Hitta dit: Plaza de la Constitución 11.

www.cafecentralmalaga.com

Andino Gastrobar.

7 Andino Gastrobar

En aning bortom de mest trampade turiststråken är denna krog ett fynd med aningen lägre priser. Som namnet antyder är menyn inspirerad av Anderna med bland annat sydamerikanska specialiteter som ceviche (marinerad fisk) och arepas (majsbröd), men i spansk tappning. Här äter du god mat i opretentiös miljö, vid mitt besök lekte barnen runt uteserveringens lunchbord.

Hitta dit: Calle de Calderon de La Barca 3.

www.andinorestaurante.wordpress.com

Bodeguita El Gallo.

8 Bodeguita El Gallo

Bar med klassiska tapas, precis bredvid Picassomuseet. Här presenteras albondigas, boquerones och tortilla i en glasmonter på disken och man äter dem rätt upp och ner utan några åthävor eller modern twist. Inga konstigheter alltså, bara en äkta tapasbar. En trappa upp finns restaurang för den som hellre sitter ner vid bord.

Hitta dit: Calle San Agustín 19.

www.bodeguitaelgallo.com

Cervecerias Los Gatos.

9 Cervecerias Los Gatos

Tapasbar där man utöver det man beställer ibland också får små minitapas som servitörerna går runt och delar ut. Jag äter underbart goda räkor och getost med karamelliserad lök på bröd. Dessutom små tortillas, olivspett och annat som jag nyper åt mig när de passerar. Sitt ute vid en tunna som bord eller inne i den luftiga lokalen där skinkor hänger i den kaklade baren.

Hitta dit: Plaza Uncibay 9, i torgets sydöstligaste hörn.

www.cervecerialosgatos.com/malaga

LÄS OCKSÅ: Mmm….matpromenad i Malaga

Elisabet Axås

Jag är frilansjournalist med resor som specialitet. Jag har varit reseredaktör på Expressen och arbetar numera för olika dagstidningar och magasin. 2017 gav jag ut guideboken ”Mitt Kroatien” på Karavan förlag.